Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Bulgaria a ratat de două ori şansa de a-l aresta pe Ayman al-Zawahiri, spun foşti oficiali

Autorităţile bulgare au eşuat de două ori în arestarea comandantului al-Qaida Ayman al-Zawahiri, din motive legale şi de securitate, au declarat foşti oficiali din poliţie.

Ayman Al-Zawahiri, despre care se crede că preluat conducerea al-Qaida după moartea lui Osama ben Laden, a fost în Bulgaria de două ori la mijlocul anilor '90, au declarat fostul şef al Serviciului Naţional de Protecţie, Vladimir Manolov, şi fostul secretar în Ministerul de Interne Gheorghi Lambov.

Zawahiri ar fi ajuns prima dată în Bulgaria în 1995, declarând un alt nume, relatează Sofia News Agency. El a stat în ţară timp de aproape o lună, într-un oraş mic de la munte, într-o casă închiriată de o familie arabă mutată în Bulgaria. Ţara balcanică a fost, însă, numai o oprire pe drumul său către Europa Occidentală.

"L-am verificat personal. Am discutat cu ambasada Egiptului. De asemenea, am reuşit să infiltrăm un agent sub acoperire în apropierea sa, obţinând astfel informaţii mai bune", a explicat Lambov.

Însă Ministerul de Interne nu a aprobat arestarea lui al-Zawahiri şi predarea sa către serviciile de securitate egiptene, pentru că Sofia şi Cairo nu semnaseră încă un tratat de asistenţă legală.

Vladimir Manolov, care era în perioada respectivă şeful Directoratului pentru Coordonare din Serviciul Naţional de Protecţie, a fost singurul oficial din poliţie care a avut de-a face direct cu şederea teroristului în Bulgaria.

Potrivit lui Lambov, al-Zawahiri a mai trecut o dată prin Bulgaria, la sfârşitul lui 1995, când a zburat din Austria şi a plecat apoi spre Turcia.

"Atunci am avut o dispută cu ministrul. A fost emis un mandat pentru arestarea sa. I-am spus că nu aceasta este calea, ţinând cont de experienţa ţărilor învecinate. După arestarea unor persoane, au fost trei-patru atacuri în ţara respectivă, iar noi nu eram pregătiţi să ne apărăm de atacuri teroriste", a explicat Lambov.

După moartea lui Osama ben Laden, Al-Zawahiri, în vârstă de 59 de ani, ar fi devenit liderul al-Qaida şi este cel mai căutat terorist din lume.
Categorie articol: 

Comentarii