Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Autorul masacrului din Norvegia nu dă semne de remuşcare, potrivit autorităţilor

Autorul masacrului din 22 iulie din Norvegia, Anders Behring Breivik, "nu a dat semne de remuşcare" în timpul reconstituirii organizate sâmbătă de poliţie pe insula Utoya, unde au fost ucise 69 de persoane, a anunţat poliţia.

"Nu era indiferent, dar nu a dat semne de remuşcare pentru acţiunile sale", a declarat procurorul poliţiei Paal-Fredrik Hjort Kraby după reconstituirea ce a durat opt ore.

Breivik, purtând o vestă antiglonţ şi legat cu o funie, a fost surprins în timp ce le arăta poliţiştilor locurile de unde a tras. Fotografiile din timpul reconstituirii au fost publicate de tabloidul Verden Gang. Unele fotografii îl arată pe Breivik stând în picioare în poziţie de tragere, ca şi cum ar ţinti cu o armă înspre apă.

Avocarul tânărului, Geir Lippestad, a declarat că poliţia a filmat reconstituirea pentru a fi folosită ca probă, iar clientul său şi-a amintit în detaliu fiecare foc pe care l-a tras şi fiecare persoană pe care a ucis-o.

Atacul de pe insula Utoya de la 22 iulie a fost precedat de un atentat cu bombă comis de Breivik în centrul capitalei norvegiene şi soldat cu opt morţi. Extremistul de dreapta, în vârstă de 32 de ani, îşi recunoaşte crimele, dar nu şi vinovăţia.

Breivik crede că masacrul a fost necesar pentru a salva Norvegia şi Europa de imigraţia musulmană. Avocatul spune că, probabil, clientul său are afectată sănătatea mintală. Suspectul va fi supus, de altfel, unei expertize psihiatrice.

Atacul de pe insula Utoya a vizat o tabără pentru tineret organizată de Partidul Laburist, aflat la putere. Majoritatea victimelor au fost adolescenţi sau tineri de până în 30 de ani. Bomba de la Oslo a fost pusă în faţa clădirilor guvernamentale.

Breivik a fost pus sub acuzare în virtutea legii referitoare la acte de terorism. Printre acuzaţiile reţinute se numără destabilizarea funcţiilor vitale ale societăţii, inclusiv a activităţii guvernamentale, şi provocarea de panică în rândul populaţiei.

Breivik a fost arestat pe insula Utoya la 22 iulie şi este în custodie pentru opt săptămâni, din care patru trebuie ţinut la izolare.

Atacurile sale au traumatizat Norvegia, una dintre cele mai stabile politic şi mai tolerante ţări din Europa.

Guvernul a înfiinţat o comisie independentă, Comisia 22 iulie, pentru a examina faptele din toate perspectivele, inclusiv în ceea ce priveşte viteza de reacţie a poliţiei în cazul împuşcăturilor de pe insula Utoya.

Vineri, avocatul a spus că Breivik a sunat de zece ori la poliţie în timp ce împuşca tineri pe insulă încercând să se predea, dar la opt apeluri nu i s-a răspuns. Poliţia nu a comentat aceste afirmaţii.

Sâmbătă, în Norvegia s-a dat startul oficial al campaniei pentru alegerile locale de luna viitoare, partidele rivale fiind solidare în ceea ce priveşte tragedia din 22 iulie. Politicienii au stat alături şi au evitat orice comentarii partizane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro