Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: ANSA:Berlusconi,aflat în România pentru a scăpa de unda de şoc a alegerilor,este motivat de rezultat

Premierul italian Silvio Berlusconi, aflat la Bucureşti pentru a scăpa de unda de şoc generată de înfrângerea în alegerile locale şi regionale, potrivit unor voci, a dat asigurări că rezultatul scrutinului nu îl va descuraja, ci îl va motiva, relatează ANSA.

"Am pierdut, dar eu sunt un luptător, de fiecare dată când pierd îmi triplez forţele", a spus el.

Coaliţia de centru-dreapta a lui Berlusconi a câştigat alegerile în numai 4 comune din totalul de 13 aflate în cursă (Varese, Cosenza, Rovigo şi Iglesias) şi în două provincii din cinci (Reggio Calabria şi Vercelli). PdL a pierdut şi controlul unor oraşe cheie, precum Milano şi Napoli.

Alegerile, desfăşurate duminică şi luni, au fost considerate un test pentru popularitatea lui Berlusconi, care se confruntă cu scandaluri sexuale şi acuzaţii de corupţie.

Candidatul de centru-stânga, Giuliano Pisapia, a câştigat la Milano, cu circa 55% din voturi, în faţa primarului în exerciţiu, Letizia Moratti. Milano, fost fief al lui Berlusconi, a fost condus de conservatori timp de 18 ani. Oraşul este capitala financiară a ţării şi locul naşterii premierului.

La Napoli, Luigi de Magistris, din partidul Italia dei Valori, a obţinut 65% din sufragii şi a câştigat în faţa candidatului lui Berlusconi, Gianni Lettieri.

Lettieri era considerat favorit, dar nu a reuşit să obţină majoritatea în primul tur de scrutin, din prima jumătate a lunii mai.

Circa şase milioane de alegători au fost înregistraţi pe listele electorale în 90 de oraşe şi şase provincii, însă rezultatele de la Milano şi Napoli sunt considerate cele mai importante.

Analiştii consideră că înfrângerea de la Milano ar putea ameninţa coaliţia dintre formaţiunea lui Berlusconi, Popolo della Liberta (PdL) şi Liga Nordului, care este din ce în ce mai nemulţumită de premier. Cu toate acestea, şeful Guvernului a dat asigurări, la Bucureşti, că a discutat cu preşedintele formaţiunii de extremă-dreapta, Umberto Bossi, care i-a spus că îl va susţine în continuare, pentru a implementa planurile de reducere a deficitului fiscal.

"Este clar că am pierdut. Singurul lucru care mai rămâne de făcut este să ne stăpânim nervii şi să continuăm", a subliniat Berlusconi.

Premierul i-a îndemnat pe locuitorii din Milano "să se roage la bunul Dumnezeu să nu li se întâmple ceva rău, pentru că, sincer, oraşul nu era prost administrat" şi a avertizat populaţia din Napoli că "îi va părea foarte rău".

După înfrângere, premierul a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a reforma partidul în teritoriu, aşa cum intenţiona deja dinainte de alegeri.

El a subliniat, însă, că înfrângerea "nu are nimic de-a face cu activitatea guvernului", care nu va fi remaniat, dar nici cu el. Întrebat dacă este de părere că are vreo vină pentru rezultatul scrutinului, el a răspuns laconic "nu, nu".

De asemenea, el a precizat că nu va extinde coaliţia de guvernare. "Să măresc? Ce să măresc? Eu ţin cure de slăbire ca să fiu în formă mai bună", le-a răspuns Berlusconi jurnaliştilor. "Hai, că mă aşteaptă la masă", a adăugat el, referindu-se la dineul oferit de premierul român.

Berlusconi se află luni şi marţi în România, pentru şedinţa interguvernamentală româno-italiană.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii