Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: 116 morţi în urma tornadei de duminică din SUA; fenomenul ar putea intra în Cartea recordurilor

Bilanţul tornadei care a lovit duminică oraşul Joplin din statul american Missouri a ajuns la 116 morţi şi riscă să mai crească, fenomenul având toate şansele să devină un record absolut al ultimilor 61 de ani, de când există Serviciul Naţional Meteorologic, potrivit CNN.

Până luni seara, numai 17 persoane au fost găsite în viaţă. Câteva sute de persoane sunt rănite.

Peste 40 de agenţii au venit în oraşul din sud-vestul statului Missouri pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare. Doi dintre activişti au fost loviţi de un fulger în timpul operaţiunilor.

Tornada de duminică s-a produs într-o zonă dens populată din oraş, devastând locuinţe şi magazine, un liceu şi provocând pagube semnificative unuia dintre cele două spitale din oraş. Zone întregi din oraşul cu circa 50.000 de locuitori sunt de nerecunoscut, construcţiile fiind făcute una cu pământul.

Tornada s-a produs duminică la ora locală 17.41, la 24 de minute după ce fusese emis un avertisment, şi s-a deplasat pe o distanţă de 9,5 kilometri lungime şi un kilometru lăţime.

Potrivit estimărilor preliminare, tornada a fost în clasa EF-4, ce corespunde unor rafale de vânt cu viteza cuprinsă între 305 şi 318 kilometri pe oră.

Coşmarul s-ar putea să nu se fi terminat pentru Joplin sau alte zone din Statele Unite, serviciul meteorologic avertizând că este posibil să se producă marţi alte potenţiale dezastre, într-un an în care sezonul tornadelor a cunoscut o intensitate deosebită.

Aria vizată de avertisment cuprinde părţi din Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri şi Nebraska. Câteva oraşe mari sunt pe harta maximă de risc, între care Kansas City, Dallas, Oklahoma City şi Tulsa.

O tornadă care s-a produs în 1947 în Woodland, Oklahoma, a ucis 181 de persoane, în timp ce o altă tornadă, produsă în 1953, în Flint, statul Michigan, a avut intensitate maximă, F5, provocând moartea a 116 persoane. Potrivit datelor neoficiale, cea mai ucigaşă tornadă s-ar fi produs în 18 martie 1925, lovind trei state, Missouri - Illinois - Indiana. Aproape 700 de oameni ar fi murit atunci.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii