Mergi la conţinutul principal

Expoziţie de grafică şi pictură la Ianca, în memoria lui Ion Gâţă

• evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 73 de ani de la naşterea pictorului Ion Gâţă • în holul Casei de Cultură din oraş, a expus lucrări o tânără pictoriţă din Republica Moldova • prof. Titi Bănică şi scriitorul local Ion Grigoroiu, care l-au cunoscut personal pe pictorul Gâţă, au ţinut discursuri emoţionante

 

Ianca, in memoriam Ion Gâţă. Sâmbătă dimineaţă, în holul Casei de Cultură, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică “Între alb şi negru”, lucrările expuse aparţinând tinerei pictoriţe Olesea Albu, originară din Republica Moldova. Evenimentul organizat de Primăria Ianca, Consiliul Local Ianca şi Casa de Cultură “Ion Theodorescu-Sion” a venit în contextul în care pe 13 februarie se împlinesc 73 de ani de la naşterea pictorului Ion Gâţă, fost profesor de desen la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” din oraş.

Olesea Albu are doar 29 de ani şi a venit din Chişinău special pentru a-şi expune lucrările la Ianca. Este absolventă a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi interpretează, în diferite genuri şi tehnici, pictură, grafică şi restaurarea operelor de artă, cum ar fi icoane, picturi, ceramică, grafică. Din 2015, colaborează cu Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” şi cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu” din Chişinău.

Evenimentul a început cu serviciul religios oficiat de către preotul paroh Cristian Ion, după care au luat cuvântul invitaţii prof. Titi Bănică şi scriitorul local Ion Grigoroiu care l-au cunoscut personal pe pictorul Gâţă. În discursurile lor, au povestit despre omul Ion Gâţă, apoi au admirat tablourile tinerei pictoriţe de peste Prut.

Lucrările expuse au fost realizate fie prin tehnică mixtă, fie prin tehnica uleiului pe pânză. Cele care au atras atenţia publicului cel mai mult au fost “Bătrâneţe”, “Necunoscutul”, “Violonist” şi “Alb şi Negru”.

Pictorul Ion Gâţă s-a născut pe 13 februarie 1946, în comuna Varlezi, judeţul Galaţi, însă a venit în Brăila de la o vârstă fragedă. Studiile primare, gimnaziale şi liceale le-a urmat la Brăila, după care a absolvit Facultatea de Desen din cadrul Institutului de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti. Timp de 20 de ani a fost profesor de desen la şcolile generale din satele Ostrov şi Racoviţa, la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, la şcolile generale nr. 21 şi “Mihail Sadoveanu”, dar şi la Liceul de Artă. În anii 1993-1994 a fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Brăila. Pictorul s-a stins din viaţă pe 24 iulie 1994.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro