Mergi la conţinutul principal
O mână de oameni pentru un munte de dosare

Exodul procurorilor

• cu statul de funcţii ocupat doar pe jumătate, parchetele brăilene se confruntă cu o acută lipsă de procurori • situaţia este cu adevărat alarmantă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, unde patru procurori au soluţionat peste 6.600 de dosare numai în 2016 • la Parchetul de pe lângă Tribunal, posturile sunt ocupate în proporţie de doar 50% • “Această situaţie persistă de circa 10 ani”, ne-a precizat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea • în anul 2016, cei 18 procurori din judeţul Brăila au soluţionat circa 11.000 de cauze şi au participat la tot atâtea dosare aflate pe rolul instanţei • procurorii au avut înregistrate peste 23.000 de dosare de soluţionat • culmea, deşi Curtea de Apel Galaţi a solicitat scoaterea la concurs a cinci posturi de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, CSM a aprobat doar un singur post

 

Situaţie critică la parchetele brăilene, unde, la ora actuală, jumătate din posturile de procuror sunt vacante. Situaţia persistă de mai bine de zece ani, în condiţiile în care procurorii - 18 la număr în tot judeţul Brăila! - au de soluţionat un “munte” de dosare. Situaţia pare una fără ieşire; o mână de oameni trebuie să ţină piept unei “armate” de poliţişti, avocaţi, inculpaţi şi reclamanţi care bat zilnic la uşile procurorilor, ca să ceară dreptate. Îngrijorător este că CSM nu aprobă scoaterea la concurs a posturilor vacante, iar când “aterizează” din când în când câte un procuror tânăr, după o lună sau două pleacă “mâncând pământul”.

 

“Cât să mai reziste procurorii fizic şi moral?”

Contactat zilele acestea, când procurorii au tras linie şi au făcut bilanţul muncii lor pe anul 2016, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, purtător de cuvânt al instituţiei, ne-a spus, printre altele:

“De circa 10 ani, la toate parchetele brăilene există o acută lipsă de procurori. Spre exemplu, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, din 14 posturi de procuror cât prevede schema, au fost ocupate efectiv, în anul 2016, doar şapte - o proporţie de doar 50%. Acum avem şase posturi de procuror libere, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila tot şase, la un stat de funcţii de 13 procurori. Mă întreb: cât să mai reziste procurorii, fizic şi moral?”

Pe lângă lipsa de personal, parchetele brăilene se confruntă şi cu alte probleme. Procurorii PT Brăila şi PJ Brăila îşi desfăşoară activitatea, de ani buni, într-un spaţiu care nu este al lor, ci aparţine Tribunalului Brăila, adică Ministerului Justiţiei. Dar chiar şi aşa, procurorii au fost, ani la rând, între primii, atât la nivel de curte de apel, cât şi la nivel de parchet general.    

“În condiţiile existenţei unui volum uriaş de activitate, a impactului generat de intrarea în vigoare a noilor coduri şi a modificărilor suferite ulterior, a deficitului de procurori, precum şi a unui spaţiu pentru desfăşurarea activităţii insuficient, procurorii brăileni au fost preocupaţi de ridicarea constantă a calităţii produselor judiciare care se realizează de întregul colectiv de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi unităţile subordonate. De altfel, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a apreciat ca foarte bună activitatea desfăşurată în anul 2016 de către parchetele brăilene, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Parchetele de pe lângă Judecătoriile Brăila, Făurei şi Însurăţei”, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Georgica Ciuciumiş.

La şedinţa de bilanţ a activităţii parchetelor bărilene pe anul 2016 au participat procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Gabriel Enciu şi procurorii generali adjuncţi ai PCA, Virgil Luparu şi Marcel Codiţă.

Având schema de personal ocupată în proporţie de doar 60% (la nivelul întregului judeţ) procurorii brăileni au avut înregistrate, anul trecut, 23.024 de cauze de soluţionat, din care peste 22.600 la supravegherea cercetărilor efectuate de poliţia judiciară.

Procurorii brăileni au soluţionat, în anul 2016, nu mai puţin de 10.986 de cauze (faţă de 11.302 în anul 2015). 579 de cauze au fost soluţionate prin rechizitoriu, 2.170 prin renunţare la urmărirea penală şi cele mai multe, peste 8.200 de cauze, au fost soluţionate prin clasare.

Tot în anul 2016, procurorii au trimis în judecată aproape 800 de inculpaţi, din care 62 au fost minori.

 

Primii care pleacă de la Brăila sunt procurorii tineri

Începutul de an aduce în actualitate lipsa de personal cu care se confruntă parchetele brăilene, iar “exodul procurorilor” continuă. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, precizează:

“De-a lungul timpului, procurorii tineri, care au ocupat funcţii de execuţie la parchetele brăilene, imediat după promovarea în funcţii, au optat pentru transfer la unităţile din zona de unde provin. Unii au plecat după o lună, alţii după două luni. Aici este vorba şi de o imperfecţiune a legii, pentru că procurorii nu sunt obligaţi să rămână o perioadă de timp pe funcţii. Avem, spre exemplu, la PT Brăila doi procurori veniţi tocmai de la Timişoara. Au luat gradul de procuror la PT Brăila şi deja au depus cereri de transfer la CSM. Cereri există şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila”.

Pe lângă toate acestea, sunt scoase la concurs tot mai puţine posturi de procuror. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, unde sunt şase posturi vacante de procuror, a fost scos la concurs un singur post, deşi Parchetul Curţii de Apel Galaţi a solicitat CSM scoaterea la concurs a cinci posturi de procuror. 

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Marinela Coşniţă, ne-a precizat:

“Anul 2016, la fel ca şi anii anteriori, a fost un an dificil pentru procurorii din cadrul PJ Brăila, motivat de volumul de activitate aflat în continuă creştere şi, în special, de lipsa de procurori. Astfel, dintr-o schemă de 13 posturi de procuror, din care două sunt de conducere şi 11 de execuţie, sunt ocupate la ora actuală doar şapte posturi, din care unul de conducere şi şase de execuţie. Din cei şase procurori, patru instrumentează dosarele de supraveghere a cercetărilor penale şi doi procurori participă la şedinţele de judecată. În aceste condiţii, în anul 2016, cei patru procurori au soluţionat un număr de 6.634 de dosare, iar în sectorul judiciar cei doi procurori au participat la 10.492 cauze penale şi 853 de cauze civile aflate pe rolul instanţei de judecată”.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, al patrulea din 176

La un an de la numirea în funcţie, prim-procurorul PJ Brăila, Marinela Coşniţă, a obţinut rezultate peste aşteptări, instituţia pe care o conduce ocupând locuri fruntaşe pe ţară. 

“Eforturile permanente depuse de procurori şi personalul auxiliar de specialitate pentru realizarea obiectivelor Ministerului Public au condus la obţinerea unor rezultate foarte bune, atât sub aspect calitativ, cât şi cantitativ. Potrivit statisticilor, în ceea ce ne priveşte, volumul de activitate şi media de dosare/procuror, comparativ cu toate celelalte parchete din ţară, de acelaşi grad (176 parchete) se prezintă astfel: - lucrări de soluţionat/procuror, locul IV cu 4.109 lucrări, media pe ţară fiind de 2.230 lucrări (aproape dublu faţă de media pe ţară!); - dosare soluţionate/procuror, locul V cu 947,71 dosare/procuror, media pe ţară fiind de 463,20 dosare/procuror; media dosarelor de soluţionat de procuror, locul XIV cu 2.088 dosare, media pe ţară fiind de 1.479,97 dosare”.        

În anul 2016, la nivelul judeţului Brăila, au fost trimişi în judecată 19 inculpaţi cercetaţi pentru infracţiunea de omor şi opt pentru ucidere din culpă. Alţi 108 inculpaţi au fost deferiţi justiţiei pentru lovire sau alte violenţe, doi pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, 10 pentru vătămare corporală, nouă pentru vătămare corporală din culpă şi 13 pentru încăierare.

Şase indivizi au fost anchetaţi şi trimişi în judecată, în anul 2016, pentru viol şi zece pentru act sexual cu un minor. Dar cei mai mulţi infractori deferiţi instanţei de judecată sunt cei care au comis infracţiuni contra patrimoniului. 140 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru furt (40 dintre aceştia fiind minori), 45 pentru tâlhărie, 32 pentru înşelăciune şi 24 pentru distrugere. Cinci inculpaţi au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru luare de mită, 12 pentru dare de mită, 16 pentru delapidare, doi pentru abuz în serviciu şi doi pentru purtare abuzivă.

Pe de altă parte, 99 de brăileni au fost trimişi în judecată anul trecut pentru conducere sub influenţa alcoolului, 62 pentru conducere fără permis, zece pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat, trei pentru refuz de la prelevarea de probe biologice şi trei pentru părăsirea locului accidentului.

Potrivit bilanţului procurorilor pe anul 2016, prin infracţiunile îndreptate împotriva patrimonului, au fost produse pagube de pestre 1,2 milioane de lei şi 1.850 de euro.

Reamintim că, anul trecut, au fost trimişi în judecată, printre alţii, cei doi inculpaţi din dosarul tractoarelor “John Deer” furate din Franţa. Potrivit procurorilor, inculpatul Augustin Moşuţi a înlesnit vânzarea a patru tractoare John Deer către cinci fermieri brăileni, obţinând astfel, pentru sine, sumele de 130.000 lei şi 109.500 euro. Au mai fost trimişi în judecată agenţii de poliţie Traian Gogoaşă şi Cosmin Caragaţă, cercetaţi pentru purtare abuzivă, Marius Negoiţă (anchetat pentru ucidere din culpă, cinci victime) şi mulţi alţii. Multe alte cauze se află în curs de soluţionare. Iar fără procurori, infractorii nu pot fi traşi la răspundere, altfel spus, nu se poate înfăptui justiţie în judeţul Brăila.      

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro