Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Existenţa norului radioactiv venit din Rusia nu se confirmă la Brăila

• staţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila de măsurare a radioactivităţii nu a indicat nici duminică, nici ieri, vreo creştere a valorilor normale • un mesaj care a circulat pe reţelele de socializare avertiza populaţia să evite să iasă din casă, de duminică la prânz până luni seară

 

Un mesaj care a circulat, în ultimele două zile, pe reţelele de socializare, avertiza populaţia că ar fi bine să evite să stea în aer liber, deoarece în ţara noastră ar urma să ajungă nori radioactivi dinspre Rusia. “Este recomandat ca mâine (duminică, 18 august n.n.) de la 12 până luni seara să nu ieşiţi prea mult din casă şi mai ales la drum. Este bine şi să ţineţi ferestrele închise, pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia”, preciza mesajul respectiv. Norii respectivi ar fi provenit din nordul Rusiei, acolo unde, pe 8 august a.c., s-a produs o explozie într-o bază militară unde se testau rachete nucleare.

Avertismentul lansat pe internet, de o sursă necunoscută, pare să fie, totuşi, fără fundament. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila ne-a informat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Dumitru Bâja, că în atmosfera oraşului nostru nu s-a depistat, pe parcursul zilelor de duminică şi luni, creşteri semnificative ale valorilor radioactivităţii. “Staţia de măsurare a radioactivităţii, amplasată lângă sediul agenţiei, pe bulevardul Independenţei, nu a indicat nicio modificare a valorilor monitorizate. De asemenea, nu s-a primit niciun avertisment de la autorităţile centrale referitor la existenţa vreunui nor radioactiv în zona noastră”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al APM Brăila.

De altfel, autorităţile centrale au emis încă de duminică un comunicat, prin care dezmint existenţa vreunui pericol iminent provocat de radiaţii: “Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) realizează în permanenţă monitorizarea radioactivităţii mediului pe teritoriul României, prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM). În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere al radioactivităţii mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internaţional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenţiei Internaţionale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare.

IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menţine permanent legătura cu partenerii noştri la nivel european. ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivităţii mediului efectuate la nivel naţional către platforma europeana EURDEP”, se arată în comunicatul emis de autorităţi.
Categorie articol: 

Comentarii