Mergi la conţinutul principal

"Exista un singur partid, mare, al oportunistilor"

Economie la bugetul local, prin reducerea drastica a numarului de consilieri platiti. Este ceea ce propune, la modul retoric, viceprimarul independent Lucian Tilea, care nu vede de ce trebuie sa platim 27 de consilieri, care functioneaza precum cinci masini de vot separate, asa cum le dicteaza partidul, cind putem plati doar cinci reprezentanti, care sa voteze in numele acestor formatiuni politice. Tilea considera absurd sa votezi la comanda, indiferent ce-ti spune constiinta, numai pentru ca ai ajuns in CLM pe lista unui partid. Mai mult, el crede ca, desi fiecare dintre cele cinci masini de vot invoca interesul comunitatii, ele reprezinta de fapt interesele de moment ale celor citiva care conduc vremelnic un partid sau altul. Viceprimarul independent este de acord cu viceprimarul democrat, Daniela Vasioiu, in privinta existentei unor cercuri de interese care viciaza votul in CLM, dar ii include in aceste cercuri si pe democrati.


- Spuneati la un moment dat ca acolo unde nu se dau amenzi, se da spaga. Dumneavoastra dati amenzi, prin Corpul de control pentru disciplina in constructii, iar domnul primar le anuleaza. Cum vine asta?
- Domnul primar nu le anuleaza.
- Dar ce le face? Doar le iarta.
- Nu, eu am inteles ca dinsul doar doreste sa aiba o informare din partea directorului Prundea, cu privire la ce, unde si in ce fel se construieste si se amendeaza. Atitudinea asta iertatoare de care vorbiti dumneavoastra cred ca are un alt temei, acela de a nu descuraja brailenii de a face reparatii, intretinere, restaurare, investitii, intr-un cuvint. E foarte adevarat ca este posibil ca unii dintre oameni sa nu inteleaga partea buna a acestei atitudini si sa continue sa faca ilegalitati. Noi insa aplicam legea, pentru ca directorul de la Corpul de control are obligatia de a semna alaturi de cel care face procesul-verbal de constatare, si cu asta, basta. Nu exista nici un fel de semnatura a primarului, pe aceste acte.
- Dar, acum, fie vorba intre noi, ramin cu sanctiunile doar aia mai amaritii, care-si ridica nu stiu ce cosmelie...
- Nu e adevarat, am dat amenzi si la case mai mari si amenzi serioase.
- Ati dat amenzi si la Facultati de Inginerie mai mari, si au fost anulate de primar.
- La Facultatea de Inginerie lucrurile, v-am explicat o data, si va mai spun...
- Spuneati ca nu o lasati asa, cu lucrarile acelea de reabilitare, dar au ramas exact asa!
- In momentul acesta inca este la Ministerul Culturii contestatia noastra, si pina nu primim un raspuns de la minister la avizul pe care l-au dat ilegal, spunem noi, nu vom face pasii urmatori. Dar cu siguranta vom primi un raspuns, si la minister au fost o gramada de schimbari si cu siguranta demersul nostru va avea o finalitate.
- Pai, au trecut saptamini bune, luni, de cind ati facut contestatia...
- Au fost ani de zile in care s-au tergiversat diferite procese. Eu sint un om foarte rabdator.
- Aveti de gind sa asteptati citiva ani pina se face dreptate in aceasta chestiune?
- Eu astept un raspuns din partea ministerului si am si facut o revenire in sensul acesta, pentru ca asa spune legea, am obligatia sa le cer lor un punct de vedere asupra avizului pe care l-au dat ei, dupa parerea noastra, ilegal, sau dezinformati - ca exista si aceasta varianta.
- Va injura lumea pe dumneavoastra si pe doamna Harapescu, spune ca sinteti exagerat de scrupulosi, in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale si ca uneori ati mai putea da avize, pentru niste lucrari de constructie care sint de mai mica importanta si care nu afecteaza patrimoniul.
- Din punct de vedere legal, ceea ce facem, respectarea legii cu privire la patrimoniul cultural, este un demers obligatoriu din partea mea. Daca eu, ca ajutor de edil - pentru ca asta este un viceprimar - respect legea, o fac doar pentru bunul mers al acestei comunitati. Nu este normal sa las ca niste constructii care au fost frumos facute si sint de patrimoniu, sa fie distruse doar pentru ca cineva s-a gindit ca poate s-o faca si pe asta. Eu, dupa mintea pe care o am, aplic legea, in spiritul si litera ei. Din fericire pentru noi, se pare ca si Harapescu, de la Directia pentru Cultura, face acelasi lucru. Daca alaturi de noi si de colegii nostri de la Disciplina in Constructii vor face la fel, inca 20 dintre braileni, care sint in administratia publica, cu siguranta fata acestui oras va capata o alta culoare.
- Dar cum va explicati totusi ca sint de aceeasi parere in privinta scrupulozitatii dumneavoastra - unii ii zic rea-vointa - mai multe persoane care fac parte din administratie sau din institutii publice, cum ar fi presedintele Consiliului Judetean si directorul Muzeului Braila?
- Atita vreme cit vorbim de aplicarea legii, orice fel de comentarii sint de prisos. Daca unele interese personale dau posibilitatea unor interpretari de lege, e treaba fiecaruia. Daca in acest oras legea s-ar aplica peste tot, Brailei i-ar merge mult mai bine. Daca unele persoane au puncte de vedere personale in ceea ce ma priveste, exista varianta unui control din partea Ministerului Administratiei si Internelor asupra activitatii mele, exista instanta de judecata, daca domniile lor cred ca am incalcat legea. In ceea ce priveste relatia cu domnul Cindea, lucrurile au fost clare, bine lamurite, pentru ca de fiecare data relatia mea cu dinsul a fost tensionata doar cind am demonstrat ca a incalcat legea sau regulamentele. A incalcat legea atunci cind s-a prezentat la Comisia Regionala pentru Monumente Istorice, facind lobby pentru dosare, lucru care era total neregulamentar. In momentul in care te apuci si votezi un proiect in care ai interes personal, si regulamentul iti interzice treaba asta, nu e in ordine. Din fericire, Comisia Regionala s-a desfiintat, exista acum comisii zonale, domnul Cindea nemaifacind parte din nici una dintre acestea.

"La domnul Marinescu a aparut un coeficient de scrupulozitate deosebit "

- Ati zburat cu elicopterul acum vreo trei luni deasupra orasului, ca sa vedeti ce este in neregula. Ce nereguli care se vad si din avion ati depistat?
- Da, am facut o gramada de fotografii. La o prima vedere, pot sa va spun ca au aparut peste noapte o gramada de constructii in curtile oamenilor, au aparut tot felul de acoperisuri in sarpanta la blocuri, au aparut ocupari ale domeniului public. Este mult mai usor sa vezi lucrurile din aer, ca n-ai cum sa vezi alfel in curtea omului. Dar n-am avut bani ca sa fac o fotografiere cadastrala din satelit, asa cum mi-am dorit, dar cu ajutorul unor fotografi profesionisti si al SRI-ului, care ne-au permis sa zburam cu elicopterul lor, am facut citeva sute de fotografii pe care acum le punem cap la cap, pentru a avea o imagine de ansamblu.
- De ce ati vrut sa zburati ca sa fotografiati de sus ce fac oamenii in curtile lor?
- Pai, daca altfel nu aveam cum sa vad ...
- Si o urmare a acestei actiuni exista?
- Cum sa nu, am si dat amenzi acolo unde am fost in stare sa depistam constructii ilegale. Spun asta pentru ca nu este deloc simplu sa pui cap la cap toate fotografiile care au fost facute.
- Dar niste persoane mai importante pe care sa ni le dati drept exemplu negativ aveti?
- Nu, dar cind vom avea unul, cu siguranta va voi spune.
- Deci n-a fost nici un stab local care sa-si fi ridicat o constructie ilegala, sau sa fi ocupat abuziv un teren...
- Nu, dar apropo de stabi locali, Casa Domneasca, ce s-a deschis cit se poate de oficial, nu are autorizatie de constructie pentru lucrarea pe care a facut-o acolo. Si a primit amenda pentru asta. Asta e!
- Dar la Palatul Administrativ ati descoperit ceva nereguli, de-acolo, de sus?
- La Palatul Administrativ? Ca Superman?
- Da, ma gindesc ca poate, de acolo, de sus, nemuritor si rece, ati vazut ceva in neregula...
- Ei, rece inca n-am ajuns...
- Ce parere aveti despre directorii din Primarie? Unii cred ca sint foarte competenti si foarte prost platiti pentru munca pe care o depun, altii, ca trebuie schimbati, pentru ca sint oamenii fostului primar Anton Lungu si au mentalitatea specifica unei epoci trecute
- Eu cred ca sint de comentat ambele variante. In primul rind, chestia cu prost platiti este destul de corecta. Daca este sa faci comparatie cu Prefectura sau cu Consiliul Judetean, salariile sint in mod cert mai mici in Primarie. Asa a hotarit Ministerul Administratiei la vremea cuvenita si asa sint incadrarile, dar salariile de 10-11 milioane sint maximul pe care-l pot obtine directorii, la ora actuala. Ceea ce pentru un director de Primarie, care are la dispozitie foarte multe informatii si vede de-a stinga si de-a dreapta foarte multe lucruri, este putin. In ceea ce priveste competenta, nu am sa ma apuc sa fac comentarii eu, pentru ca nu sint abilitat pentru asta.
- Pina la urma, sinteti multumit de munca lor sau nu? Ca la asta se reduce toata chestiunea...
- Uneori da, uneori nu. Acolo unde n-am fost multumit si cutitul a ajuns dincolo de piele, am tipat, si stiti foarte bine ca multi dintre ei s-au suparat.
- Dar s-au si schimbat in bine? Spre exemplu, domnul director Marinescu a reactionat?
- Da, vreau sa va spun ca la domnul Marinescu a aparut un coeficient de scrupulozitate deosebit si in ceea ce priveste certificatele de urbanism si lucrurile sint acum mult mai stricte, ba chiar au fost la un moment dat niste discutii interesante, de ce sint atit de stricte... Dar e un lucru bun, e un inceput.
- Un inceput la jumatate de mandat...
- Eu tin sa precizez ca relatia mea cu domnul director nu este una de subordonare. Relatia de subordonare este intre domnul Marinescu si domnul primar, asa spune legea. Dar colaboram si oricum, uneori ii mai tin locul domnului primar, si acolo unde sint problemele, vrind nevrind ma lovesc de probleme, si atunci, vrind-nevrind, se loveste si domnul Marinescu de mine.

"Nu exista un partid care sa reprezinte cu adevarat interesul comunitatii"

- Doamna viceprimar Vasioiu si colegii sai de partid au declarat ca in Braila exista cercuri de interese care afecteaza, ba, mai mult, viciaza deciziile luate in foruri precum Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean. Referindu-ne strict la Consiliul Local Municipal, ati sesizat si dumneavoastra astfel de lucruri, ca ar fi voturi "cumparate" cu anumite facilitati, favoruri acordate consilierilor sau rudelor acestora?
- Eu nu am o dovada in sensul asta, ca daca as fi avut-o, cu siguranta as fi folosit-o si as fi prezentat-o autoritatilor. Dar am sesizat ca exista tot felul de influente mai mult sau mai putin nefaste si ii includ si pe colegii democrati aici. Eu am convingerea ca asemenea lucruri exista.
- Dar ele viciaza votul, afecteaza in mod negativ hotariri care ar trebui sa fie in interesul comunitatii?
- Cum sa nu! Haideti sa ne uitam la doua hotariri, ca de asta i-am mentionat pe colegii democrati. Una dintre ele a vizat hotarirea cu privire la statiile de autobuz si n-o sa avem nici anul asta, si nici anul viitor statii, si alta se refera la panourile publicitare. Au afectat aceste chestiuni interesele comunitatii? Ca s-au dat spatii publicitare in astia doi ani si jumatate, o gramada... Dar nu se vor mai da de acum inainte, pentru ca nu s-a aprobat hotarirea in CLM...
- Vorbim aici si de interese politice sau doar de interese marunte, personale?
- Politica reprezinta intotdeauna interesul personal al cuiva sau citorva. Nu exista un partid care sa reprezinte cu adevarat interesul comunitatii. Eu cred ca exista un singur partid, mare, al oportunistilor. Cind vom avea un partid care sa reprezinte cu adevarat interesul cetatenilor, o sa ma uit cu mare interes la el. Pina una-alta, atunci cind este vorba de interesul unuia dintre ei, fac corp comun mai multi sau mai putini si lucrurile functioneaza. Dar pentru lucrari realmente importante pentru oras, cineva ar trebui sa-i pedepseasca pe cei care fac altcumva decit trebuie pentru comunitate. Teoria asta ca tot grupul de consilieri voteaza in grup mi se pare o chestie absurda. Eu nu vad de ce trebuie sa cheltuim atitia bani, 3,5 milioane de lei pe luna, cu fiecare consilier, cind ar putea sa-si trimita fiecare partid reprezentantul, si cu asta, basta. La sedinta de CLM nu se fac dezbateri, astea se fac la sedintele de comisii. Ce rost are sa le dau atitia bani la atitia consilieri, cind poate sa vina unul singur si ridica mina: "noi, partidul X, nu sintem de acord cu chestia asta"? Sint cinci partide in CLM, deci, in loc sa dai bani la 27 de consilieri, dai numai la cinci reprezentanti ai acestor partide.
- Exista totusi o disciplina de partid si daca ai ajuns in CLM nu ca independent, pe banii tai, pe fortele tale si pe meritele tale, ci pe lista unui partid, este normal sa reprezinti acolo partidul respectiv.
- Ceea ce va spun eu este perfect in spiritul celor spuse de dumneavoastra.
- Imi dati insa senzatia ca nu prea sinteti de acord cu ideea ca trebuie ca toti consilierii sa ridice mina dupa cum s-a stabilit la partid, ca o masina de vot
- Nu sint de acord. Eu zic ca, decit asa, mai bine facem economie la bugetul local si in loc de 27, platim 5.
- De asta ati iesit din partid?
- Mai ales de-asta.
- Si n-o sa va mai intoarceti in PNL?
- In sistemul in care statutul PNL imi dadea voie sa-mi folosesc si constiinta la vot, era altceva. In momentul in care, insa, cineva imi baga pumnul pe git, nu pot accepta asa ceva.
- Pai si in 2008 ce faceti, ca sa candidati ca independent este dificil, cred ca stiti asta.
- Dar nu stiu daca imi doresc sa candidez, n-ati vazut ca si doamna viceprimar spune ca nu mai candideaza?
- Da, dar sotul doamnei viceprimar spune ca in politica, niciodata nu trebuie sa spui "niciodata".
- Vom trai si vom vedea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro