Mergi la conţinutul principal

Exista saminta suficienta pentru insamintarile de primavara

Membrii Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor (APPCSMS) "Danubiu" Braila au stabilit pretul minim de referinta la livrarea semintelor hibride de porumb si floarea-soarelui catre producatorii agricoli, valabil in campania de primavara din acest an. In urma discutiilor s-a stabilit ca pretul minim pentru saminta de porumb sa fie de 4 - 5 RON (40.000 - 50.000 lei/kg) iar pentru cea de floarea-soarelui de 21 RON (210.000 lei/kg). Pretul include tratamentul cu un insectofungicid si TVA. "Semintele sint pregatite de catre agenti economici specializati si autorizati pentru efectuarea operatiunilor de procesare si tratare Impotriva bolilor si daunatorilor si certificate de catre Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Calitatii Semintelor si Materialului Saditor. Sint seminte cu valori biologice si culturale ridicate, care dau productii superioare in conditiile specifice judetului Braila. Ca producatori de seminte ne mentinem in continuare pe locul I pe tara in ceea ce priveste suprafata cultivata si productia medie la hectar realizata la principalele specii: porumb hibrid, floarea-soarelui hibrid si soia modificata genetic. Dar ponderea in producerea de seminte in judetul Braila o detine multiplicarea de soiuri si hibrizi pentru firmele straine, multiplicare pe baza de contracte ferme. Aceste seminte sint destinate in special pentru export" a precizat Siica Daniilescu, director executiv al APPCSMS Danubiu.

Nu vor fi probleme in aprovizionarea cu seminte

Producatorii de seminte din judetul nostru asigura agricultorii si ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste aprovizionarea. APPCSMS dispune de intreaga gama de hibrizi de porumb, iar la floarea soarelui, desi din hibridul romanesc "Favorit" nu exista decit o cantitate de cca 50 tone, ea poate fi suplimentata cu hibrizii firmelor straine, produsi in judetul nostru. Nu vor fi probleme nici in ceea ce priveste procurarea semintelor de orz, ovaz, lucerna si soia modificata genetic. Mari probleme vor fi insa, avertizeaza conducerea asociatiei, cu saminta de soia conventionala care, la acest moment, dupa ce ani de zile s-a cultivat numai pe suprafete mici, se gaseste in tara in cantitati extrem de reduse.
Pentru campania de primavara 2006, oferta APPCSMS cuprinde 14 poducatori care pun la dispozitia fermierilor: hibrizii romanesti de porumb - Olt, F 376, Rapsodia, F 322, Campion, Oituz, Danubiu si toata gama de hibrizi straini; hibrizi romanesti de floarea soarelui - Favorit (50 tone) si Performer (doar 2 tone) si toata gama de hibrizi straini; seminte de ovaz - Somes si Mures; orzoaica de primavara numai soiuri straine, lucerna si soia, 1.100 tone soia modificata genetic si 50 tone soia conventionala din soiuri straine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro