Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Exerciţiu ISU: dezastru feroviar în Gara Lacu Sărat

• scenariul aplicaţiei a presupus deraierea unui vagon de călători, avarierea unui vagon care transporta substanţe periculoase şi un incendiu la magazia de materiale a gării • alături de pompieri, au intervenit echipaje ale SMURD, Ambulanţei, Crucii Roşii, Poliţiei, Jandarmeriei, precum şi personalul feroviar

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila a organizat şi desfăşurat, ieri, un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă „Managementul integrat al forţelor de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un accident feroviar”. Potrivit scenariului, în ziua de 20 iunie, personalul din dispeceratul ISU a fost anunţat de şeful de staţie CFR – Gara Lacu Sărat că, din cauza unei rupturi de linie, un vagon cu călători a deraiat şi s-a răsturnat. Evenimenul s-a soldat cu blocarea căii de rulare şi cu circa 11 victime aflate în interiorul vagonului răsturnat. Aşa cum prevăd procedurile într-o astfel de situaţie, a fost declanşat şi pus în aplicare Planul Roşu de intervenţie. Iar pentru ca totul să fie cât mai complicat, scenariul a prevăzut şi existenţa unui vagon care transporta substanţe periculoase şi care a fost lovit de trenul deraiat, magazia de materiale a Gării Lacu Sărat, aflată în apropiere, luând foc din cauza incidentului.

Pentru salvarea victimelor şi pentru limitarea efectului incendiului, exerciţiul a presupus participarea reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Chiscani. Au mai participat grupa operativă, două echipaje de intervenţie-stingere, două echipaje de descarcerare, cinci echipaje SMURD, patru voluntari şi o autospecială de cercetare CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila, un echipaj din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila, un echipaj al Poliţiei TF, două echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, personal medical din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila, o echipă de voluntari din cadrul Filialei „Crucea Roşie” Brăila şi personalul de la locul de muncă a Gării CFR Lacu Sărat.

“Pe timpul exerciţiului s-a urmărit mărirea capacităţii de reacţie şi intervenţie, nivelul dotării cu mijloace, echipamente şi utilaje necesare pentru intervenţie în cazul unui astfel de tip de risc, precum şi modul de acţiune şi cooperare al instituţiilor implicate, verificarea timpilor operativi de intervenţie şi capacitatea de reacţie a structurilor specializate de intervenţie stabilite prin planurile de acţiune, respectarea procedurilor operaţionale de intervenţie de către personalul implicat, verificarea viabilităţii documentelor de conducere pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă cu grad ridicat de complexitate, precum şi gestionarea relaţionării cu reprezentanţii mass-media”, ne-a precizat col. Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU “Dunărea” Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii