Mergi la conţinutul principal
Unde-s banii lui Constantin Sinca?

Executori călare pe un pensionar

• după ce a contractat un credit în anul 2008, pentru achiziţionarea unor produse de la Dedeman, pensionarul Constantin Sinca, din satul Lacu Sărat, a omis să achite ratele la bancă • zece ani mai târziu, la solicitarea executorului judecătoresc, i s-au reţinut bani din pensie, lucru dovedit de conducerea CJP Brăila • cu toate că şi-a plătit datoriile în urmă cu doi ani, în luna martie a.c. Sinca s-a trezit cu conturile de la BCR blocate, de data aceasta, de un executor judecătoresc din municipiul Galaţi • acesta i-a spus brăileanului că datoria există şi că trebuie să achite creditul făcut în urmă cu 12 ani

 

După ce a plătit cu vârf şi îndesat pentru un credit pe care l-a contractat în urmă cu 12 ani, pensionarul Constantin Sinca, în vârstă de 64 de ani, din satul Lacu Sărat, comuna Chiscani, s-a trezit deunăzi cu notificări trimise “pe bandă rulantă” de un birou notarial din municipiul Galaţi (reprezentantul băncii care i-a acordat creditul), fiind înştiinţat - nici mai mult nici mai puţin - că are de plătit acelaşi credit, făcut în anul 2008. Asta în condiţiile în care pensionarului i s-au reţinut câte 400 de lei din pensie, lunar, încă din anul 2018. Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Brăila (CJP) ne-au confirmat faptul că Sinca şi-a achitat datoria încă de acum doi ani, însă reprezentantul biroului notarial de la Galaţi, care a trimis notificările în anii 2017, 2018, 2019 şi 2020, a refuzat politicos să ne ofere explicaţii, pe motiv că nu suntem parte în dosarul de executare deschis pe numele brăileanului Sinca Constantin.

“În anul 2008, când eram salariat la SC Complexul de Porci (Caruz), am contractat un împrumut de 2.500 lei pentru achiziţionarea unor produse de la Dedeman. Pentru că nu am achitat împrumutul, în anul 2018 mi s-a pus poprire pe pensie şi am plătit câte 400 de lei lunar. Deşi am achitat suma restantă în anul 2018, am continuat să primesc înştiinţări trimise de executorul judecătoresc S.T.G., de la Galaţi. Am fost la Casa Judeţeană de Pensii Brăila, ca să mă interesez, însă nu am primit lămuriri pentru că nu se mai dau relaţii decât prin telefon, din cauza pandemiei. Am fost şi la d-na executor judecătoresc de la Galaţi, care a spus că dumneaei nu a primit niciun ban”, ne-a spus Constantin Sinca, pensionarul cu probleme din satul Lacu Sărat.

Interesant este faptul că Sinca nu este singurul brăilean care, deşi şi-a plătit datoriile, se trezeşte cu alte notificări şi cu popriri pe conturi, pentru aceleaşi sume, la solicitarea băncilor creditoare. Deunăzi, câţiva membri ai Baroului de Avocaţi Brăila, jurişti cu ani buni de experienţă, ne-au confirmat existenţa unor cazuri similare cu al lui Constantin Sinca, ajunse în final pe rolul instanţelor de judecată. În final, dacă nu-şi va rezolva problemele cu banca, Sinca va fi nevoit să-şi caute dreptatea în faţa judecătorului.     

 

Sorin Enache, CJP Brăila: “La acest moment, Sinca Constantin nu are debite înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii Brăila”

 

Constantin Sinca ne-a prezentat deunăzi copii ale cupoanelor de pensie din anul 2018, care atestă că i s-au oprit bani şi că n-ar trebui să mai fie hărţuit cu hârtii. Mai mult decât atât, contactat în legătură cu sesizarea făcută de pensionarul de la Lacu Sărat, directorul executiv adj. al Casei Judeţene de Pensii Brăila (CJP), dr. Sorin Enache, ne-a precizat:

“În anul 2018, lui Sinca Constantin i s-a instituit poprire pe pensie, începând cu luna aprilie. I s-au reţinut câte 400 de lei în lunile aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie 2018, iar în luna octombrie i s-au reţinut 82 de lei, finalizându-se, astfel, debitul. În decembrie 2018, a mai avut o reţinere de 450 de lei de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Pot să vă informez că, la acest moment, Sinca Constantin nu are debite care să fie înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii Brăila”.

Începând cu anul 2017, Constantin Sinca a tot primit înştiinţări de la Biroul Executorului Judecătoresc STG din municipiul Galaţi, pentru achitarea unei datorii de 3.094 lei (din care 593,21 lei cheltuieli de executare silită), în baza încheierii de încuviinţare a executării silite nr. 1524 din 20.02.2017, pronunţată de Judecătoria Brăila în dosarul 3328/196/2017 şi a titlului executoriu contract de credit (...) din data de 5.08.2008, în favoarea creditoarei EOS Credit Funding DAC. Ultima notificare, trimisă pe data de 16.03.2020 debitorului Sinca Constantin şi Băncii Comerciale Române (unde acesta are conturi) ridică şi mai multe semne de întrebare.

Culmea, în iunie a.c., Sinca a intrat în posesia unei alte notificări, semnată, de data aceasta, de executorul judecătoresc brăilean P.A.M. şi trimisă tot BCR, din care reiese că omul nu are niciun fel de datorii de achitat, aşa cum a confirmat şi reprezentantul CJP Brăila. Redăm mai jos textul integral al notificării semnată de executorul judecătoresc brăilean: “Referitor la adresa noastră nr. 1.123/2011 de indisponibilizare a conturilor de disponibilităţi băneşti ale debitorului Sinca Constantin, vă rugăm să procedaţi la sistarea acestei măsuri de pe contul deschis la banca dumneavoastră întrucât creanţa a fost recuperată integral”.

Dacă este aşa, unde au ajuns banii reţinuţi din pensia brăileanului? Trebuie precizat din capul locului că, potrivit afirmaţiilor lui Sinca, executorul judecătoresc brăilean este cel care a solicitat, iniţial, înfiinţarea popririi pe conturile sale şi care ar fi cerut Casei de Pensii să-i reţină acestuia bani din pensie.  

Pentru lămurirea situaţiei, am contactat telefonic biroul executorului judecătoresc din Galaţi - reprezentantul creditoarei EOS Credit Funding DAC -, însă acesta a refuzat să ne ofere informaţii suplimentare, pe motiv că nu suntem parte în dosarul de executare al lui Constantin Sinca. Aşa stând lucruri le, până la lămurirea situaţiei, Constantin Sinca stă “cu sabia lui Damocles deasupra capului”, fiind convins că, deşi a achitat blestematul de credit contractat în urmă cu 12 ani, i se vor opri alţi bani din pensie. Totodată, spune pensionarul din Lacu Sărat, din pricina adreselor înaintate de biroul executorului judecătoresc de la Galaţi, va avea în continuare conturile de la bancă blocate.  Vom reveni.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro