Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXCLUSIVITATE: Premierul Mihai Tudose, replică dură la adresa primarului Pucheanu

• “Primarul Galaţiului ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe”, a venit răspunsul tranşant al premierului Mihai Tudose ca reacţie la declaraţia edilului gălăţean pe subiectul fierbinte “mia de hectare” • “nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean ci în calitate de prim-ministru”, a ţinut să puncteze sursa citată

 

Replică dură a premierului Mihai Tudose la aflarea veştii că a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CLM Galaţi din 26 octombrie proiectul cerut în mod expres de Guvernul României privind retrocedarea către stat a proprietăţii asupra lotului de 655,29 ha de pe raza judeţului nostru, făcută cadou acum 15 ani municipalităţii gălăţene. Tudose avertizează edilul gălăţean că ar fi bine să repare rapid greşeala şi să intre în legalitate în ce priveşte folosinţa terenului de pe raza comunei Vădeni, vorbind despre schimbarea ilegală a destinaţiei întreg lotului de teren neutilizat în scopul implementării proiectului imobiliar Dimitrie Cantemir. “Îi mulţumesc primarului Pucheanu că a recunoscut public că, în plus faţă de cele 655 de hectare pe care Guvernul i-a cerut deja să le înapoieze statului, primăria Galaţi a folosit, tot în agricultură, alte 300 de hectare. Cred că domnul primar ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe. În acelaşi context, eu nu înţeleg ce fac organele statului cu privire la acest aspect care înseamnă schimbarea ilegală a destinaţiei unor terenuri şi încasarea ilegală a unor venituri care se cuveneau primăriei Vădeni din judeţul Brăila. Să fim bine înţeleşi: nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean ci în calitate de prim-ministru. Vom ţine cont, aşadar, de informaţiile primite de la primarul Galaţiului, ceea ce sper că vor face şi instituţiile statului”. În ceea ce priveşte o eventuală “discuţie personală” pentru alte lămuriri, la care a făcut referire Ionuţ Pucheanu, premierul Mihai Tudose s-a arătat extrem de rezervat. “Cred că domnul primar are şi o altă problemă: cetăţenii care au domiciliul în cartierul construit pe raza judeţului Brăila ar trebui să aibă buletin de Brăila”.

 

Primăria Galaţi a scos din circuitul agricol doar 45 ha din cele o mie primite cadou

Reamintim că, deşi pe ordinea de zi a şedinţei CLM Galaţi de joi, 26 octombrie fusese introdus un proiect de HCLM “privind trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”, pe ultima sută de metri propunerea a fost retrasă, chipurile, pentru a se lămuri autorităţile gălăţene cu privire la solicitarea iniţială a Secretariatului General al Guvernului. Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu,  a declarat presei din oraşul vecin, imediat după şedinţa CLM de joi, 26 octombrie, că nelămurirea pleacă de la faptul că Guvernul i-a cerut să înapoieze doar lotul de 655,29 ha, iară nu întreaga suprafaţă de teren rămasă neutilizată în cadrul proiectului imobiliar Cartierul Dimitrie Cantemir. “Nu înţeleg de ce pentru parcela de 300 de hectare pe care, la fel, o avem dată în arendă de mai bine de 3 ani, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar aici, pe lotul acesta de 600 ha, am deranja, dar vom afla totul la momentul potrivit”, a comentat Pucheanu.

Un document oficial al Primăriei Galaţi, care a însoţit proiectul înapoierii lotului de 655,29 ha, detaliază modul de utilizare a terenului de 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni. Actul cu pricina arată clar că municipalitatea de peste Siret are un al doilea contract de închiriere, tot în scopuri agricole, a 300 de hectare de pe amplasamentul în discuţie, iar asta în afară de cele 655,29 ha cerute înapoi de Guvernul Tudose! Practic, proiectul imobiliar “Dimitrie Cantemir” ocupă nici 9 hectare, mai detaliat 8,9 hectare, suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL blocurile din cartierul amintit. Alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi” (un proiect ambiţios peste care s-a aşternut, din păcate, praful), iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Altfel spus, au rămas neutilizate în scopul declarat al proiectului imobiliar aproape 963 ha (300 ha plus 655,29 ha plus 7,65 ha aferente proiectului cu spitalul regional). De altfel chiar primarul Ionuţ Pucheanu a recunoscut că municipalitatea gălăţeană a scos din circuitul agricol doar un lot de 45 de hectare din întreaga suprafaţă de circa 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni, judeţul Brăila, primită cadou în urmă cu 15 ani.
Categorie articol: 

Comentarii