Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Evaziune de 44.000 de lei la Victoria

După finalizarea urmăririi penale, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Costică Mardale, în vârstă de 44 de ani, fost administrator al SC "Agro Vutcani" SRL şi SC "Protein Power Grains" SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (Legea nr. 241/2005). Acuzarea precizează că, în calitate de administrator al SC "Agro Vutcani" SRL, inculpatul "nu a întocmit documente justificative pentru toate operaţiunile de ieşire din gestiune a bunurilor mobile aflate în patrimoniul societăţii (tractor agricol, autoturism Lada Niva, coloană irigare, reductor, pompă de irigare), fapt ce a condus la diminuarea impozitului pe profit şi a TVA de plată, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma totală de 44.343 lei".
Plângerea penală îndreptată împotriva lui Costică Mardale a fost formulată de ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice - Activitatea de Inspecţie Fiscală în luna mai 2012, după două controale efectuate la SC "Agro Vutcani" SRL, cu sediul în satul Mihai Bravu, comuna Victoria şi la SC "Protein Power Grains" SRL, cu sediul în aceeaşi localitate. Ambele societăţi aveau în comun obiectul de activitate ("cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase", iar ca obiect secundar de activitate "dezvoltarea imobiliară şi vânzare-cumpărare de bunuri imobiliare proprii") şi administratorul: inculpatul Costică Mardale.
Neregulile constatate de inspectorii fiscali au fost multe, însă procurorii au considerat că "din întregul material de urmărire penală în sarcina inculpatului se poate reţine doar infracţiunea de evaziune fiscală (...) raportat la neîntocmirea şi neînregistrarea în contabilitatea SC «Agro Vutcani» SRL a facturilor prin care au fost înstrăinate bunurile ce nu s-au mai regăsit în gestiunea acestei societăţi". În ce priveşte acuzaţiile referitoare la "ascunderea bunului/sursei impozabile ori taxabile şi omisiunea înregistrării în actele contabile ale SC «Protein Power Grains» SRL a veniturilor obţinute la încheierea a trei contracte de asociere în participaţiune" (cu SC "Safkar Rom" SRL, SC "SPA Rem Cris" SRL şi SC "LTV Prod" SRL), procurorii au dispus clasarea cauzei, pe motiv că "fie faptele nu există, fie nu au fost săvârşite cu vinovăţie".
Inculpatul a declarat că aspectele sesizate de organele de control sunt urmarea faptului că "nu a avut angajat un contabil autorizat", el neavând cunoştinţe contabile.
În timpul urmăririi penale, s-a dispus prin ordonanţa procurorului (încă din anul 2012) instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren de 15.000 de mp, situat la Bărăganul, proprietatea inculpatului Costică Mardale.

 
Categorie articol: 

Comentarii