Mergi la conţinutul principal

Evaluarea Naţională 2020. Niciun elev nu a avut temperatura peste maximul admis la proba de limba română

• toţi cei 2.225 de candidaţi brăileni care s-au prezentat la examen au putut susţine proba • examenul continuă, miercuri, cu proba la matematică • şase absolvenţi din Brăila se află în izolare şi vor da Evaluarea Naţională în sesiunea specială organizată de minister

 

Prima probă din cadrul examenului de Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, cea la Limba şi literatura română, s-a desfăşurat în condiţii optime la Brăila. Aşa cum a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la proba de ieri au fost prezenţi 2.225 candidaţi, iar 313 candidaţi au fost absenţi. Nu au existat candidaţi cu temperatura peste maximul admis (37,3 grade C). De altfel, un singur elev din toată ţara a avut temperatura peste 37,3 grade C. După cum a precizat Ministerul Educaţiei, elevul este din Constanţa şi s-a prezentat la centrul de examen cu o branulă la mână, fiind în tratament pentru enterocolită. 

Fiecare centru de examen din Brăila şi din celelalte judeţe a dispus de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc). De asemenea, în fiecare sală s-a realizat curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanţei uşii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide. Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen şi alte încăperi, au fost semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. Şcolile au asigurat şi săpun, prosoape de hârtie şi dezinfectant pentru mâini. Mai trebuie spus că în sălile de examen au fost între 6 şi 10 candidaţi, iar băncile au fost aşezate astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt.

Ce le-a “picat” elevilor?

Proba la Limba şi literatura română a început în jurul orei 9.00, moment în care a început distribuirea subiectelor. La primul subiect absolvenţii au avut mai multe exerciţii pe marginea unui text la prima vedere – “Zborul” de Sorin Titel şi de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenenţa la genul epic a textului avut la primul punct. La Subiectul II, candidaţii au avut de răspuns la mai multe întrebări pornind de un articol publicat în revista “Historia”: “Viaţa unui geniu. Traian Vuia, avocatul care nu a renunţat la visul său adevărat – zborul”, scris de Ionuţ Cristian Ungureanu. În a doua parte absolvenţii au avut de redactat o naraţiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activităţi preferate. Subiectul şi baremul de corectare pentru proba de Limba şi literatura română au fost publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Următoarea probă, la Matematică, va avea loc miercuri, 17 iunie, iar ultima probă, la Limba şi literatura maternă, va fi susţinută joi, 18 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Primele rezultate vor fi afişate luni, 22 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). În acest caz, al depunerii contestaţiilor, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Rezultatele finale vor fi anunţate sâmbătă, 27 iunie.

Potrivit unei centralizări realizate de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional, peste 170.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a susţin Evaluarea Naţională în această sesiune.

Sesiune specială pentru elevii aflaţi în izolare

Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele examenului conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie - 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni. Precizăm că la Brăila, aşa cum ne-a declarat inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea, şase elevi se află în izolare şi nu au participat la proba de limba română.

Ministerul Educaţiei transmite că în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor. Măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact şi nu trebuie să depăşească 37,3 grade C. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se realizează la umbră. De asemenea, la intrarea în şcoli medicii sau asistenţii fac o observare clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 - 18 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Reamintim că media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro