Mergi la conţinutul principal

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se dau în luna mai

Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul evaluărilor pe care le vor da toţi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În luna mai vor fi două sesiuni, prima în perioada 6 - 15 mai, iar a doua în perioada 20 - 29 mai. Elevii de clasa a II-a vor da lucrare la limba română pe 6 mai şi la matematică pe 8 mai. La clasa a IV-a, proba la limba română se dă pe 13 mai, iar la matematică pe 14 mai. La clasa a VI-a se va da lucrare la limbă şi comunicare, pe 14 mai şi la matematică şi ştiinţe pe 15 mai. Sesiunea a doua este planificată pentru perioada 20 - 29 mai pentru elevii care au lipsit din motive întemeiate la a prima sesiune. 

Testele vor fi elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare în concordanţă cu programele şcolare pentru fiecare disciplină de studiu şi vor fi de nivel mediu de dificultate. La clasa a IV-a testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani. La clasa a II-a testele vor dura 50 de minute, iar la clasele a IV-a şi a VI-a vor dura 120 de minute. Testele la clasa a II-a vor avea două secţiuni, una de evaluare a competenţelor de receptare-producere a mesajelor citite-scrise, iar cea de-a doua vizează evaluarea competenţelor de matematică. La clasa a IV-a vor fi tot două secţiuni, prima va urmări evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română, iar cea de-a doua evaluarea competenţelor de matematică. La clasa a VI-a prima secţiune va evalua competenţele dobândite la disciplinele din aria curriculară limbă şi comunicare, iar a doua competenţele de la disciplinele matematică şi ştiinţe.
Rezultatele obţinute nu se vor trece în catalog, ele vor fi valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate. Testele vor fi administrate de învăţătorii sau profesorii de la clasă, care va fi asistat de un al doilea cadru didactic care nu are ore la acea clasă, persoană desemnată de preşedintele comisiei de organizare şi de administrare a testelor din unitatea de învăţământ. Cadrele didactice evaluatoare vor fi selectate de la alte unităţi şcolare decât cele din care provin elevii ale căror teste sunt evaluate. Fiecare test este evaluat de către două cadre didactice, pentru fiecare disciplină în parte, pe baza Caietului cadrului didactic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro