Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Europarlamentarul Mihai Tudose îngrijorat că Guvernul Orban ar avea un rol în «târgul germano-maghiar»

* PSD-istul a postat pe rețelele de socializare un comentariu politic în care atrage atenția asupra negocierilor ce au loc la Bruxelles în privința bugetului Uniunii Europene

 

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD Brăila) suspectează că Guvernul Ludovic Orban joacă un rol periculos pentru România, în contextul negocierilor de la Bruxelles privitoare la bugetul Uniunii Europene. Acesta a publicat, recent, un comentariu politic pe rețelele de socializare, cu titlul ”Apar iar «șervețelele» geopolitice?!?”, aducând acuzații liberalilor, dar și USR-PLUS.

”Niciun cuvânt din partea premierului Orban la videoconferința avută cu cancelarul Merkel vineri, despre votul dat, în aceeași zi, de Parlamentul Germaniei pentru rezoluția de susținere a Inițiativei «civice» pentru așa-zisa protecție a minorităților - de fapt, un cadru ce va stimula separatismul etnic în Europa! Apare acum, într-o nouă lumină, non-combatul delegației europarlamentare a PNL în grupul Popularilor Europeni pe tema asta. Așa se face că vom avea, și în Parlamentul European, o rezoluție la vot în sesiunea plenară de săptămâna viitoare. Cum vor vota europarlamentarii PNL? Dar cei ai USR-Plus, după ce Dacian Cioloș, ca lider al grupului Renew, nu a împiedicat, în Conferința Președinților de grupuri politice, punerea temei revizioniste maghiare pe agenda plenarei? Sunt tot mai multe semnale, la Bruxelles, că Ungaria va renunța la veto la adoptarea bugetului UE din cauza condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. La schimb, guvernul Viktor Orban primește concesii periculoase din partea Germaniei în sfera drepturilor minorităților. Pentru că Președinția germană a Consiliului UE nu-și permite eșecul pe final de mandat într-un punct esențial: bugetul european pe următorii șapte ani și planul de relansare economică post-pandemie. Practic, Budapesta va avea mână liberă pentru autonomia comunităților maghiare din jurul Ungariei, prin prevederile inițiativei așa-zis civice (de fapt, lansată și coordonată de europarlamentarul UDMR Lorant Vincze). Între prevederi se află utilizarea limbilor minorităților în administrația publică şi justiție și alocarea fondurilor pentru dezvoltare regională pe criterii etnice, prin rolul pe care-l vor avea organizațiile minorităților în alocarea finanțării europene”, a scris Tudose.

Acesta suspectează faptul că Guvernul Ludovic Orban ar juca un rol în ”târgul germano-maghiar”, punctând că din pricina unei asemenea atitudini țara noastră riscă să ajungă din nou într-o ipostază de nedorit.

”Ce rol joacă Guvernul PNL în târgul germano-maghiar, domnule Ludovic Orban? Trădați țara pentru suportul UDMR după alegeri? Apar iar «șervețelele» geopolitice, pe care unii își împart sferele de influență... România riscă să fie din nou victimă, din cauza intereselor meschine ale unor guvernanți obsedați strict de propriul interes de a rămâne la putere. Dar pe trădători nu-i ajută Dumnezeu și nu-i votează românii!”, a conchis europarlamentarul.

De altfel, intransigența lui Mihai Tudose cu privire la pretențiile exagerate ale minorității maghiare în special este binecunoscută, fostul premier încasând și un avertisment pe această temă de la Consiliul Național al Discriminării.
Categorie articol: 

Comentarii