Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Europa nu trebuie sa fie un "pitic" din punct de vedere militar

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat vineri ca Europa nu "poate fi un pitic" din punct de vedere militar si ca ea trebuie "sa isi pastreze" in acest domeniu "libertatea de actiune", cooperind cu NATO si avind relatii apropiate cu Statele Unite, relateaza AFP.
"Europa nu poate fi un pitic in ceea ce priveste apararea si un gigant din punct de vedere economic, nu este posibil", a declarat Sarkozy, calificind drept "extrem de importante" concluziile in materie de politica europeana a apararii, in cadrul summitului UE pe care l-a prezidat.
Liderii celor 27 de tari membre UE si-au exprimat "dorinta" de a da "un nou impuls" Europei apararii, consolidind mijloacele sale de interventie, aceasta fiind una din prioritatile presedintiei franceze a UE.
"Cind am discutat despre sistemul european de aparare, nu m-a deranjat sa discut dspre cooperare cu NATO, dar pastrind pentru Europa libertatea sa de actiune", a precizat presedintele francez in cadrul intrevederilor cu omologii sai.
"Europa trebuie sa aiba propria politica a apararii, dar aceasta impreuna cu aliatii sai", a adaugat el. "Ma gindesc la summitul NATO de la Strasbourg", prevazut in aprilie.
Sarkozy nu a confirmat insa daca bilantul presedintiei franceze este suficient pentru a anunta la Strasbourg revenirea completa a Frantei in structura militara a NATO, fapt pe care l-a preconizat in ultimele luni in paralel cu o consolidare a politicii europene de aparare.
Parisul a parasit, in 1966, comandamentul NATO, revenind partial in anii '90. "Este un succes ca nimeni nu vede, in prezent, politica europeana de aparare ca pe o politica agresiva fata de Statele Unite", a mentionat Sarkozy.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii