Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ETA planuia o campanie de atentate si asasinarea mai multor politicieni spanioli

Gruparea separatista basca ETA planuia sa ucida mai multi politicieni, sa atace companii si sa demareze o campanie de atentate de vara in regiunea turistica Andalusia, potrivit unor documente prezentate tribunalului, relateaza Reuters.
Detaliile au fost descoperite in cadrul unei anchete privind una dintre cele mai active celule ale militantilor, anihilata marti de politie, odata cu arestarea a noua persoane. ETA a ucis peste 800 de persoane in cele patru decenii de campanie pentru independenta.
Celula planuia sa il rapeasca si sa il asasineze pe consilierul local socialist basc Benjamin Atuxta, in acelasi fel in care politicianul Partidului Popular Miguel Angel Blanco a fost ucis in 1997, conform documentelor.
ETA l-a impuscat pe politicianul de 29 de ani de doua ori in ceafa si i-a abandonat cadavrul pe un drum rural, dupa ce cererea gruparii de transferare a tuturor detinutilor ETA in tara Bacilor nu a fost respectata.
Militantii planuiau de asemenea sa il ucida pe senatorul Partidului Popular Ramon Rabanera si pe judecatorul Fernando Grande-Marlaska si erau pe punctul de a comite atacuri in regiunea turistica Andalusia, avind ca tinte centre comerciale si hoteluri, arata documentele.
Judecatorul Baltasar Garzon, cunoscut pentru ca a incercat sa il extradeze pe fostul lider militar chilean Augusto Pinochet din Londra catre Spania, pentru abuzuri impotriva drepturilor omului, la sfirsitul anilor '90, se ocupa de acest caz.
El a apreciat ca aceste arestari au slabit ETA, desi militantii ar putea ataca in orice moment.
Politia franceza a arestat vineri alti doi suspecti ETA care asteapta sa fie extradati in Spania. Sapte dintre cei noua arestati sint in custodia autoritatilor, iar doi au fost eliberati, dintre care unul pe cautiune, potrivit documentelor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii