Mergi la conţinutul principal

Este Brăila capitala manelelor şi a spărgătorilor de seminţe?

Candidatura Brăilei la titlul de capitală culturală europeană a anului 2021 a fost aruncată cumva în derizoriu de o ştire apărută în presa centrală, potrivit căreia, printre manifestările pe care oraşul nostru le propune în dosarul de candidatură s-ar număra şi un festival de manele, un concurs de spart seminţe sau un concurs de înjurături. Aceste propuneri şi alte câteva la fel de "speciale" au fost extrase de pe o listă prezentată de autorităţile brăilene şi de reprezentanţii Asociaţiei Brăila 2021 la o întâlnire pe care au avut-o recent cu conducerea Primăriei Constanţa. Brăilenii s-au dus la Constanţa pentru a încheia un parteneriat prin care instituţiile de cultură constănţene să sprijine candidatura oraşului nostru. Dans sportiv la bară, spălătorii auto erotice, campionat de table, festival al grătarelor, concurs de fotomodele derulat sub genericul "De la Tanti Elvira la Mihaela Rădulescu" - acestea sunt aspectele care au atras atenţia la prezentarea făcută de reprezentanţii Brăilei. Articolul apărut în presa centrală a fost preluat şi de câteva televiziuni naţionale, iar percepţia generală rezultată de aici este că Brăila nu are altceva mai reprezentativ decât manelişti, spărgători de seminţe, grataragii, tablagii şi fete care spală maşini cu sânii la vedere.
Constantin Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Brăila 2021, nu neagă faptul că aspectele prezentate de presa centrală se află pe lista de propuneri, însă precizează că acestea sunt doar câteva idei din alte câteva sute existente pe lista respectivă. "Dosarul de candidatură este în lucru, iar absolut toate propunerile venite din partea celor ce au vrut să se implice au fost consemnate. Nu am cenzurat nimic, am adunat tot, chiar dacă unele chestii au fost spuse mai în glumă, ca să se destindă atmosfera. Unele propuneri şochează, într-adevăr, dar asta nu înseamnă că trebuie date la o parte. Dimpotrivă, le lăsăm pe listă, pentru că generează discuţii, iar din aceste discuţii pot ieşi idei care să conteze la definitivarea dosarului de candidatură. Faptul că presa a prezentat aceste lucruri ca fiind deja stabilite, ca fiind nişte proiecte venite din partea autorităţilor locale, asta nu e în regulă. Ştiţi cum s-a întâmplat în cazul de faţă? A fost ca şi când, înaintea unui concert, a intrat femeia de serviciu în cabina dirijorului care încă nu apucase să se îmbrace. L-a văzut în chiloţi şi cu papion la gât şi a ieşit pe hol spunând la toată lumea că uite cum vrea să iasă dirijorul pe scenă: în chiloţi şi cu papion..."
Teodorescu spune că pe lista de propuneri prezentată la Constanţa se aflau şi unele referitoare la reprezentaţii teatru antic printre ruinele cetăţii Histria, concert de operă pe o scenă plutitoare pe lacul Turcoaia, concert rock la Măcin, concert simfonic în locuri neconvenţionale din Brăila, cum ar fi halele industriale ale unor foste întreprinderi precum fostul "Progresul" sau fosta fabrică de bere "Glubedex". Acestea nu au atras, însă, atenţia nimănui.
Asociaţia Brăila 2021 va mai strânge până în luna august propuneri din partea brăilenilor care vor să se implice în proiectul "Brăila - capitală culturală europeană". "Toate ideile sunt binevenite, nu refuzăm niciuna din start", dă asigurări Constantin Teodorescu. Ulterior se va face triere, iar propunerile finale care vor fi trecute în dosarul de candidatură se vor stabili în urma unei consultări populare. "Una dintre condiţiile puse în ghidul candidaţilor este implicarea comunităţilor locale. De aceea, populaţia trebuie să aibă un cuvânt de spus în toată această chestiune. Titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 va fi acordat acelui oraş care demonstrează că proiectul este al comunităţii, îi reprezintă pe cetăţenii ei, are obiective concrete, realizabile, bine bugetate şi al cărui program propus poate fi de interes pentru Europa, inedit, deosebit, inovator", afirmă preşedintele Asociaţiei Brăila 2021.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro