Mergi la conţinutul principal

Esecul proiectului "Parc Industrial" va fi judecat in Franta

Problema recuperarii prejudiciului creat prin nefinalizarea proiectului Parc Industrial Braila in valoare de 6 milioane de euro, cu finantare comunitara, va fi transata in Franta, la Curtea de Arbitraj International. Ministerul Dezvoltarii se pregateste pentru acest proces si a ales deja firma de avocatura care ii va reprezenta interesele, insa nu a demarat procedurile internationale pentru ca, oficial, nu exista vinovati. Practic, ministerul nu stie clar impotriva cui sa se indrepte din simplul motiv ca nu exista nici o expertiza tehnica menita sa lamureasca foarte clar cine se face vinovat de esecul proiectului. Aceasta, in contextul in care unul cite unul, artizanii afacerii prin care 160.000 euro (circa 6 miliarde de lei vechi) din fondul proiectului au ajuns in conturi private din afara tarii, au scapat de acuzatiile de deturnare de fonduri si spalare de bani.
La solicitarea redactorilor "Obiectiv", Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a explicat ca nu a reusit pina in prezent sa gaseasca o firma autorizata care sa faca o expertiza tehnica menita sa stabileasca cine este vinovat de esecul proiectului. In raspunsul ministerului se mentioneaza ca au fost organizate 3 licitatii pentru angajarea unei firme in vederea intocmirii unei astfel de expertize. "Nici un operator economic nu s-a prezentat la licitatie. MDLPL a incercat reluarea procedurii urmind calea simpla a atribuirii directe, avind in vedere ca au fost indeplinite toate conditiile premergatoare. Pina la acest moment nu a fost gasita o firma care sa efectueze expertiza tehnica si sa formuleze niste concluzii legale sau o expertiza judiciara care sa indice vinovatii pentru nefinalizarea proiectului", a venit raspunsul de la minister. Dat fiind faptul ca in tara nu s-a aratat nimeni interesat de o asemenea lucrare, surse din cadrul MDLPL au precizat ca o varianta viitoare de lucru ar putea fi aceea de a cauta un expert strain.

Casa de Avocati "Ratiu&Ratiu" va reprezenta Ministerul in litigiu

In ceea ce priveste pregatirile pentru declansarea procedurilor la curtea de arbitraj international din Franta, MDLPL a raspuns ca a ales deja casa de avocati "Ratiu&Ratiu" pentru a-i reprezenta interesele.
Important de mentionat este ca anul trecut Comisia Europeana a transmis ministerului o nota de debit in valoare de 1,24 milioane euro, prin care se solicita restituirea sumelor avansate, pe considerentul ca proiectul nu si-a atins scopul, lucrarile nefiind finalizate la termenele solicitate. "Mentionam ca restituirea s-a facut de la bugetul de stat. Totodata, MDLPL urmeaza sa restituie Ministerului Economiei si Finantelor si sumele aferente cofinantarii proiectului de la bugetul de stat", se subliniaza in raspunsul primit de la MDLPL. In acelasi material se puncteaza ca, pentru a recupera prejudiciile suferite, MDLPL va actiona in instanta persoanele vinovate. Instanta competenta sa judece cauzele este Curtea de arbitraj international de pe linga Camera de Comert si Industrie de la Paris, asa cum stabilesc regulile de adjudecare a contractelor, precum si Regulamentul "FIDIC" (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti).

Un dosar penal "spalat" pina la contraventional

Amintim ca proiectul de infrastructura regionala "Parc Industrial Braila", finantat din fonduri PHARE, a fost intocmit de Administratia Zonei Libere Braila, impreuna cu autoritatile locale si regionale, sub indrumarea Agentiei de Dezvoltare Regionala S-E. Contractul de executie pentru realizarea obiectivului s-a semnat in noiembrie 2002 cu grupul de firme turcesti "Alke", iar lucrarile propriu-zise au inceput in aprilie 2003. La inceputul anului 2005, insa, lucrarile au fost sistate, din cauza deturnarii unei parti importante din banii europeni. Pe de alta parte, a fost invocat drept cauza fenomenul de tasare generala care s-a instalat, ce depasea valorile prognozate si studiul geodezic initial. Oricum, termenul de finantare (noiembrie 2005) a expirat, si era necesara semnarea unui act aditional, la contractul initial, de catre beneficiar, respectiv AZL Braila. Valoarea totala a proiectului care, acum, ar fi trebuit sa fie functional, era de circa 6 milioane euro. In ceea ce priveste suspiciunile de devalizare a proiectului, trebuie precizat ca din intreg dosarul instrumentat de catre ofiterii braileni de la Investigarea Fraudelor si care ii viza chiar pe actorii principali ai proiectului "Parc Industrial": antreprenorul, consultantul financiar, evaluatorul si beneficiarul - au ramas doar citeva fapte contraventionale. Asta dupa ce dosarul a ajuns pina la DNA si s-a intors spre cercetare tot la Braila, nu inainte insa de a fi sterse "petele" penale.
In alta ordine de idei, atit beneficiarul final AZL Braila, cit si autoritatea locala si-au declarat disponibilitatea de a prelua investitia nefinalizata din Zona Libera, dar doresc asigurari de la MDLPL ca nu vor avea nici o obligatie cu privire la banii investiti de UE in acest proiect si pe care comunitatea europeana i-a cerut inapoi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro