Mergi la conţinutul principal

Escrocherie în numele Primăriei

Un fals angajat al Primăriei Brăila i-a promis unui bătrân că îi dă un ajutor constând în produse alimentare, însă i-a cerut şi un împrumut de câteva sute de lei. Omul, care tocmai luase pensia de la un oficiu poştal din zona Gară - Autogară, a făcut greşeala de a da banii. Nu i-a mai văzut. A anunţat apoi poliţia, însă şansele să îşi recupereze banii sunt minime.

Persoanele vârstnice fac parte din categoria de populaţie vulnerabilă în faţa escrocilor, cărora ajung să le încredinţeze diferite sume de bani, din dorinţa de a beneficia de anumite avantaje. Cel mai recent caz este al unui brăilean de 78 de ani, din municipiu, care în ziua de 25.02.2016 a fost înşelat cu suma de 500 lei, de către un bărbat necunoscut. Ţeparul a avut un plan bine pus la punct, fiind convins că bătrânul îl va crede pe cuvânt atunci când îi va spune că este angajat al primăriei. "Persoana păgubită le-a relatat poliţiştilor faptul că în acea dimineaţă, în timp ce se deplasa către domiciliu, după ce îşi încasase pensia de la un oficiu poştal, a fost acostată de un bărbat necunoscut. Acesta i-a spus că lucrează la primărie şi a întrebat-o dacă doreşte să primească diferite produse alimentare, oferite ca ajutor de respectiva instituţie. Ulterior, a acceptat să-l împrumute cu suma de 500 lei, pe care escrocul ar fi trebuit să i-o restituie după ce primea produsele, la destinaţie", a precizat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Bătrânul l-a aşteptat câteva minute pe escroc, în zona oficiului poştal, însă acesta nu s-a mai întors. Atunci pensionarul şi-a dat seama că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune şi a apelat la poliţie.

Ce persoane pot obţine ajutoare de la primărie?

Poliţiştii atrag atenţia oamenilor să se intereseze despre modul în care se acordă ajutoarele alimentare distribuite de primării, în cadrul programului operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), finanţat din Fondul de ajutor european şi destinat persoanelor cu situaţie materială precară. Conform Hotărârii Guvernului României, nr. 799, din 17 septembrie 2014, actualizată, privind implementarea programului operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, pot beneficia de alimente de bază distribuite gratuit mai multe categorii de persoane. Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, sunt de până la 450 lei/lună inclusiv, despre pensionarii sistemului public de pensii, beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit este de până la 450 lei/lună inclusiv şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private. În plus, potrivit legii, pot primi ajutoare alimentare şi familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat şi familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj de până la 450 lei şi şomerii înregistraţi la AJOFM, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj; invalizi, veterani şi văduve de război, persoane persecutate din motive politice, revoluţionari, ale căror cuantum cumulat este de până la 450 lei/lună inclusiv şi dacă nu realizează alte venituri. Ajutoarele alimentare se ridică personal de către beneficiari, pe baza actului de identitate valabil, de la centrele de distribuţie organizate de primăriile în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Pentru a nu deveni victime ale escrocilor, poliţiştii brăileni recomandă brăilenilor să nu intre în legătură cu persoane necunoscute, indiferent de oferte, şi, mai ales, să nu le dea bani. Dacă o persoană se prezintă ca fiind reprezentanta unei instituţii, oamenii trebuie să ceară acte care să dovedească acest lucru. "Nu acceptaţi imediat o propunere ce pare tentantă, oricât de precară ar fi situaţia financiară în care vă aflaţi. Ţineţi cont că escrocii sunt lipsiţi de scrupule şi verificaţi mai întâi oferta, la instituţia sau firma în numele căreia este făcută", sunt sfaturile poliţiştilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro