Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Escrocheria modeling, de neoprit

• deşi la Poliţia Brăila există plângeri de la victimele agenţiei “Scenic Walking”, se pare că acest lucru nu-i sperie pe angajaţii societăţii în a-şi desfăşura în continuare activitatea şi de a trage ţepe oamenilor naivi • o altă victimă ne-a contactat la redacţie pentru a ne povesti cum a fost înşelată de agenţie, cu 540 lei • dacă nu şi-ar fi dat seama că e o escrocherie, suma ar fi fost mult mai mare

 

La o lună şi jumătate după ce cotidianul “Obiectiv-Vocea Brăilei” a dezvăluit modul în care agenţia de publicitate “Scenic Walking” din Centrul Vechi profită de naivitatea oamenilor şi îi lasă fără bani în portofel, escrocheria merge mai departe. O altă victimă ne-a contactat la redacţie pentru a se plânge că a fost înşelată cu suma de 540 lei, pe la începutul lunii mai. Este vorba despre o gălăţeancă, venită în Brăila cu cei doi copii, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii. În momentul în care se întorcea de la biserică, aceasta a fost abordată pe strada Mihai Eminescu de către angajaţii agenţiei, complimentând pe cei doi minori. Gălăţeanca s-a simţit flatată şi a acceptat să intre în sediul de la numărul 47, acolo unde i s-au promis bani mulţi, haine pentru copii şi apariţii pe copertele unor reviste.

“Am vrut să văd despre ce este vorba. Mi-au zis că este 120 lei înscrierea de persoană, bani care se vor  returna după prima şedinţă foto, cu toate că pe spatele uşii de la intrare era un afiş pe care scria «Taxa de înscriere se încasează o singură dată şi este nereturnabilă». Am întrebat de ce pe afiş scrie că suma este nereturnabilă şi mi-au răspuns că «Aaa nu, nu este adevărat. Numai în cazul în care sunteţi chemată la şedinţa foto şi nu veniţi, atunci este nereturnabilă. Dacă veniţi, vă restituim taxa de înscriere». După ce am plătit, m-au invitat la un birou alături, spunându-mi că acolo este şefa”, ne-a povestit femeia.

Cei din agenţie au fotografiat copiii şi ar fi trimis pozele către “superiorii de la Bucureşti”, iar răspunsul ar fi sosit în 5 minute. Pe o scară de la 1 la 5, minorii ar fi obţinut 4,9 şi cu multe felicitări. “Mi-au zis «Vai, sunteţi o norocoasă! Aţi obţinut o notă pentru copii aproape de maxim 4,9. În cazul ăsta, facem contract pe un an sau pe doi, 400 de euro contractul. Aveţi avantaje maxim, pentru că cei doi copii sunt şi fraţi şi vor merge împreună la şedinţe foto, vor apărea pe copertele revistelor, vor fi îmbrăcaţi de noi, aranjaţi, vor fi plătiţi cu sume între 80 şi 300 de euro, în funcţie de revist㻓, a adăugat victima practicii agenţiei de publicitate “Scenic Walking”. Aceste cuvinte i-au “anesteziat” raţiunea femeii, aşa că a acceptat să încheie contract, spunând că nu are la ea decât 300 lei. Angajaţii i-au dat un bon fiscal pentru această sumă, insistând ca până la închiderea programului să vină şi cu diferenţa de 1.600 lei, atât cât era valoarea contractului.

După ce a ieşit din sediul agenţiei de pe Mihai Eminescu, nr. 47, gălăţeanca a început să revină cu picioarele pe pământ şi s-a interesat pe la societăţile vecine despre activitatea “Scenic Walking”. În urma răspunsurilor primite, femeia şi-a dat seama că a fost înşelată, iar cele promise nu se vor adeveri niciodată.

“M-am interesat pe la celelalte magazine de lângă ei. Aşa am aflat că sunt de vreo lună şi ceva în Brăila şi cică «Ori v-au ţepuit şi pe dumneavoastră? Cu asta se ocupă, doamnă, sunt nişte escroci». M-am întors la agenţie şi le-am zis că vreau anularea contractului. Au început să ţipe la mine «Da' ce doamnă, suntem la piaţă? Ia cartoful, dă cartoful? Aţi semnat un contract, ştiaţi bine pentru ce-l semnaţi». Am insistat să anuleze contractul. «Nu se poate». Până la urmă, am făcut o cerere, mi-au dat număr de înregistrare şi mi-au zis să aştept 30 de zile. N-au trecut încă cele 30 de zile, dar am fost din nou la ei, poate cădem de acord să-mi restituie banii. Au ţipat, au zis să aştept 30 de zile, că o să fiu contactată de manageri”, ne-a mai declarat gălăţeanca.

Din păcate, şansele de a-şi recupera banii sunt extrem de mici, în condiţiile în care pe contractul semnat scrie că, în schimbul sumei de bani, agenţia se obligă să-i dea un album foto cu 15 fotografii. Celelalte promisiuni verbale au rămas doar între cei patru pereţi ai agenţiei, căci în contract nu se stipulează aşa ceva.

Femeia din Galaţi ne-a mai spus că a fost la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila să depună o plângere, însă unul dintre oamenii legii i-ar fi spus că demersul său este în zadar, aşa că a renunţat pentru moment la idee. După vizita la redacţia noastră însă, victima s-a răzgândit şi este hotărâtă să meargă din nou la Poliţie pentru a depune plângere.

La nivelul IPJ Brăila există cel puţin o plângere din partea victimelor agenţiei, însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Asta, deşi metoda de ţepuire este veche, iar la nivel naţional au fost efectuate percheziţii de către oamenii legii în astfel de cazuri. Spre exemplu, în 2017, a fost vizată o agenţie de modele cu sedii în Bucureşti şi în alte judeţe ale ţării. Cei care au demarat acţiunea au fost poliţiştii din Mureş şi cei de la Direcţia de Operaţiuni Speciale. Au fost ridicate laptopuri şi sume mari de bani. Cazul a fost relatat în cadrul programului de ştiri “Observator TV” difuzat de Antena 1, dar şi de publicaţia online www.zi-de-zi.ro din Mureş.

Reamintim că în cursul lunii martie 2019, o brăileancă ne-a sesizat faptul că a fost ţepuită cu câteva mii de lei bune, după ce a fost abordată de angajaţii “Scenic Walking” pe strada Mihai Eminescu, nr. 74. Aceeaşi metodă, aceleaşi cuvinte de laudă şi acelaşi contract. Femeia a depus plângere la Poliţie.

 

Cine este «Scenic Walking»

 

Societatea Scenic Walking SRL apare pe un site cu firme ca având sediul în Sectorul 6, pe Splaiul Independenţei, nr. 273, Bucureşti, CIF 39789555, J/40/12120/2018. În realitate, cu aceste date este înregistrată la Registrul Comerţului firma “All Sorts Of People” SRL, înfiinţată în 25 august 2018. Dovada sediului social urmează să expire în august 2019. O tânără de numai 19 ani, pe numele ei Cocoş Corina-Lucia, din Bucureşti, figurează asociat unic. Activitatea principală a societăţii este “7311-Activităţi ale agenţiilor de publicitate”, iar la activităţi secundare sunt trecute aproape alte 500 de coduri CAED.

Potrivit Registrului Comerţului, “All Sort Of People” are sedii secundare în Brăila,  pe str. Mihai Eminescu, nr. 74, dar şi în Arad, pe str. Episcopiei, nr. 1 şi în Deva pe Bulevardul Decebal, judeţul Hunedoara.

Pentru punctul de lucru din Brăila, la activităţile desfăşurate la sediu sunt trecute următoarele: 7410 - Activităţi de design specializat; 7320 - Activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice; 7312 - Servicii de reprezentare media; 7311 - Activităţi ale agenţiilor de publicitate.

Nici urmă pe internet de All Sorts Of People SRL ori de Cocoş Corina-Lucia.
Categorie articol: 

Comentarii