Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Erdogan a câştigat preşedinţia Turciei din primul tur

În urma numărării a circa jumătate dintre buletine, şeful guvernului islamo-conservator, 60 de ani, a obţinut aproximativ 54,7% din voturi, comparativ cu cele 36% obţinute de principalul candidat al opoziţiei Ekmelettin Ihsanoglu şi cele 8,9% obţinute de candidatul minorităţii kurde Selehhatin Demirtas.
Erdogan conduce de facto Turcia începând din 2003. În timpul campaniei sale, Recep Tayyip Erdogan nu şi-a ascuns intenţia de a păstra o mână forte asupra executivului şi de a întări prerogativele şefului de stat, până în prezent unele onorifice.
Lăudat pentru carisma sa şi criticat în acelaşi timp pentru deciziile sale de forţă, Erdogan ajunge, prin această victorie, alături de părintele fondator al Republicii moderne şi laice Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, în palmaresul celor mai emblematici lideri ai acestei ţări.
Erdogan a lansat un mesaj de unitate afirmând că doreşte să deschidă o "eră nouă" într-o ţară foarte divizată sub conducerea sa. "Încheiem astăzi o eră şi intrăm într-o eră nouă", a declarat Erdogan într-un discurs ţinut în faţa miilor de simpatizanţi ai săi reuniţi la Ankara, în care a promis să devină "preşedintele celor 77 de milioane de turci", uitând "disputele din trecut".

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii