Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EPISTAT, medicament pentru tuse, retras de la comercializare

• este cel de-al doilea (după Eurespal) şi ultimul medicament de pe piaţă ce are ca substanţă activă fenspirida  • ultimele studii au arătat că fenspirida ar putea produce aritmii în funcţionarea inimii, însă notificările primite de farmacii nu cuprind motivul pentru retragerea de la comercializare a acestui tratament

 

După ce, în urmă cu o săptămână, a fost retras de la comercializare medicamentul “Eurespal”, în urmă cu câteva zile farmaciile au fost informate să oprească de la vânzare şi “Epistat”, tot un antitusiv. Medicamentul “Epistat” se comercializa numai sub formă de pastile şi era produs de Gedeon Richter din Ungaria. Cele două medicamente retrase de pe piaţă la distanţă de câteva zile au în comun substanţa activă fenspiridă, despre care s-a aflat, recent, că ar putea provoca aritmii în funcţionarea inimii, potrivit presei centrale.

Farmacistul Bogdan Constantinoiu, de la Farmacia “Iris”, ne-a confirmat primirea notificării. “Am primit o notificare în acest sens în urmă cu aproximativ 3 zile, în care ni se spunea să retragem de la comercializare medicamentul «Epistat». Medicamentul are aceeaşi substanţă activă ca «Eurespal». În notificare nu este menţionat motivul pentru retragerea de la comercializare. «Epistat» nu era la fel de căutat în farmacie cum era «Eurespal». Momentan, nu ni s-a spus ce urmează să facem cu aceste două medicamente. Sunt doar retrase de la comercializare şi atât”, ne-a declarat Bogdan Constantinoiu.

Potrivit prospectului, medicamentul “Epistat” putea fi folosit în “Tratamentul simptomelor cum sunt tusea şi expectoraţia apărute în cadrul unor boli ale bronhiilor şi ale plămânilor”.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale nu a emis nicio informare pe acest subiect. În cazul “Eurespal”, Agenţia a emis o informare ulterior apariţiei subiectului în presă.

Reamintim că, pe data de 7 februarie, farmaciile din România au primit notificări de la producătorul Laboratoarele Servier din Franţa pentru a opri de la comercializare medicamentul “Eurespal”, sirop şi comprimate. Abia în data de 12 februarie, Agenţia Medicamentului a emis o informare în acest sens, după ce subiectul a ajuns în presă.

Pe piaţă nu ar mai exista alte medicamente cu substanţa activă fenspiridă.
Categorie articol: 

Comentarii