Mergi la conţinutul principal

Elogiu marilor scriitori la Festivalul de C'Arte

Vineri, 13 mai, în cea de a doua zi a manifestărilor dedicate celei de a doua ediţii a Festivalului de C Arte, la Şcoala Gimnazială "Fănuş Neagu" din Brăila a avut loc un eveniment de suflet, o evocare a marelui patron spiritual al acestei unităţi de învăţământ, la 5 ani de la trecerea în lumea metaforei eterne a lui Fănuş. La manifestare au participat acad. Nicolae Breban, Ioan Groşan, Viorel Coman, Dumitru Paica, Nicolae Iliescu, Dan Claudiu Tănăsescu, Aura Cristi, Anita Neagu, fiica marelui scriitor, Nicolae Grigore Mărăşanu şi multe alte personalităţi ale culturii româneşti, evenimentul fiind moderat de Lucian Chişu.
În deschidere, cei prezenţi au urmărit cu profundă emoţie un film-document al şcolii, un adevărat testament lăsat de Fănuş Neagu pentru unitatea de învăţământ care îi poartă numele, pentru brăileni şi pentru români.
În cuvântul său, criticul literar Viorel Coman a abordat tema cronicarului sportiv Fănuş Neagu, scriitorul care, timp de 50 de ani a făcut cronică sportivă şi a dus tableta sportivă spre o mare artă, fără a da impresia că se repetă. Sub condeiul lui Fănuş Neagu, tabletele sportive trăiesc prin forţa imaginii personajelor, scriitorul transformând o efemeridă literară într-un eveniment literar, poetic, cronica sportivă fiind, în opinia criticului Viorel Coman, cea mai citită operă a lui Fănuş. Asta, pentru că în cronicile sportive, efectele scoase de Fănuş Neagu erau atipice, năzdrăvane, aproape de proporţii cosmice. Pentru Fănuş, stadionul era un fel de carnaval, iar cronica sportivă era un regal de limba română.

Fănuş Neagu - unul dintre giganţii prozei româneşti, venit din ţara Brăilei

Pentru prozatorul Ioan Groşan, Fănuş Neagu a fost întotdeauna un fan al locurilor natale, un iubitor al Brăilei, dar şi un mare iubitor al limbii române, un scriitor care citea cu creionul în mână şi care ştia tot timpul ce fac prozatorii contemporani. Un alt prieten al marelui scriitor omagiat vineri la şcoala care îi poartă numele, Dan Claudiu Tănăsescu, îl consideră pe Fănuş Neagu un scriitor care a avut în el taina scrisului frumos, unul dintre cei mai mari scriitori ai neamului, un om care a pătruns şi se simţea bine în toate mediile sociale şi care a susţinut şi promovat mulţi dintre scriitorii de astăzi.
Pe de altă parte, academicianul Nicolae Breban îl consideră pe Fănuş Neagu unul dintre giganţii prozei româneşti, venit din ţara Brăilei, un scriitor care avea ţara sa, în care desena foarte haşurat personajele.

Dumitru Panaitescu Perpessicius, omagiat la liceul cu acelaşi nume

Tot vineri, 13 mai, un alt mare om de cultură a fost omagiat într-o altă unitate de învăţământ din Brăila. Este vorba despre evocarea lui Dumitru Panaitescu Perpessicius, la liceul cu acelaşi nume, manifestare la care au participat Lucian Chişu, Viorel Coman şi Zamfir Bălan, moderatorul acestui eveniment fiind prof Constantin Gherghinoiu, directorul unităţii de învăţământ. Pentru că anul acesta este ANUL PERPESSICIUS, vorbitorii au punctat tot ce este brăilean la Perpessicius, dar şi valoarea naţională a marelui scriitor şi critic literar. Astfel, criticul Viorel Coman a scos în evidenţă faptul că Perpessicius este brăilean prin plăcerea de a călători prin ostroavele imaginare, că a adus un elogiu adus lecturii, prin expresivitate şi farmecul textului, fiind totodată un erudit şi un mare degustător al literaturii şi al limbii latine. El a scris primele cronici la cărţile nou-apărute, iar cronicile lui foşnesc de sugestii, iubind fiecare carte despre care a scris şi coborând în trape imaginare în interiorul operei.
Despre spiritul brăilean al lui Perpessicius a vorbit şi criticul Lucian Chişu, adăugând că, asemenea lui Fănuş, acesta face parte din categoria oamenilor buni cu toată lumea, scriitori iubiţi, care au pământ pe tălpi, iubire faţă de limbă, de ţară, de cultură.
Criticul Zamfir Bălan a precizat că, dincolo de scrierile pe care le cunoaştem şi de lumina adusă în opera lui Eminescu, prin descifrarea caietelor Luceafărului poeziei româneşti, de-a lungul anilor, Perpesssicius a construit şi o istorie literară vorbită, fiind primul scriitor care a făcut o cronică literară citită la radio, în anul 1929, când abia apăruse radioul.

Sâmbătă 14 mai 2016

10.00 - 20.00 Târg de carte

Spaţiul de lansări

15.00 - 16.00 Adelina Pop - Anamorfozele lui Narcis, Editura Istros 2015. Prezintă Corneliu Antoniu, Viorel Coman, Valentin Popa, Zamfir Bălan

16.00 - 17.00 Revista Caietele Avangardei. Prezintă Ioan Cristescu şi George Neagoe

17.00 - 18.00 Colecţia Aula Magna - Muzeul Literaturii Române. Prezintă Lucian Chişu

18.00 - 19.00 Doina Popescu Brăila - Terente zodia zmeilor, Editura Torrent Press, 2016. Prezintă Viorel Coman

Spaţiul de evenimente

11.00 - 12.00 Ateliere pentru copii susţinute de BJPI

14.00 - 15.00 Scriitorii români şi legea dreptului de autor: Eugen Uricaru, Dan Mircea Cipariu, Alexandru Şelari. Moderator: Ioan Cristescu

15.00 - 16.00 Conferinţă Nicolae Breban şi Aura Cristi - Revista Contemporanul. Moderator: Lucian Chişu

16.00 - 17.00 Concert Mike Godoroja & Blue Spirit şi Dan Mircea Cipariu

17.00 - 17.45 Revistele culturale şi literatura română contemporană - Antares, Revista Oglinda Literară şi Revista Helis. Invitaţi: Corneliu Antoniu, Gheorghe Neagu, Gheorghe Dobre. Moderator: George Neagoe

18.00 -19.00 Recital de poezie - Denisa Lepădatu, Angela Ribinciuc, Alina Purcaru, Teodor Dună. Moderator: Dan Mircea Cipariu

19.00 - 20.30 Proiecţie de film "Dincolo de calea ferată", cu prezenţa actriţei Ada Condeescu şi a regizorului Cătălin Mitulescu. Moderator: Dan Mircea Cipariu

20.45 - 21.00 Premiile Festivalului de C'Arte

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro