Mergi la conţinutul principal

Eliberarea lui Stancu a blocat Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Brăila se află din nou în blocaj total după ce instanţa de judecată a decis să îi elibereze din arestul la domiciliu pe Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija. Decizia dată de Curtea de Apel Galaţi schimbă total datele problemei, aducând odată cu ea şi încetarea aplicabilităţii ordinului prefectului prin care preşedintele şi vicepreşedintele CJ erau suspendaţi din funcţie pe perioada arestului la domiciliu. Cu alte cuvinte, momentan lasă CJ Brăila fără conducere, în condiţiile în care au picat şi hotărârile Consiliului prin care vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita primea atribuţiile preşedintelui, iar PSD-istul Avram Ionel pe cele de vice ale lui Mija. Cert este că hotărârea instanţei îi impune câteva restricţii lui Gheorghe Bunea Stancu, printre care aceea de a nu se deplasa la sediul CJ Brăila, de a nu comunica direct sau indirect cu părţile implicate în dosar şi aceea de a "nu desfăşura activităţile în exercitarea cărora a săvârşit faptele, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean". Cu toate acestea, potrivit liberalului Ovidiu Nechita, PSD-iştii interpretează restricţiile după bunul plac, considerând că Stancu şi-ar putea relua atribuţiile atât timp cât şedinţele de consiliu se vor ţine în altă parte decât Palatul Administrativ, iar subiectele pentru care este anchetat sunt evitate, eventual preluate de un vice. PNL-istul susţine că din punctul său de vedere, Legea 215/2001 a Administraţiei publice locale este destul de clară şi spune că atât timp cât preşedintele se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, locul său este preluat de vicepreşedinte. Nechita a evitat totuşi să semneze orice act, deoarece decizia instanţei este într-adevăr neclară, lăsând loc la interpretări. Acesta a punctat că în cele din urmă a căzut de acord alături de PSD-istul Ionel Avram şi secretarul judeţului Nicu Filote să înainteze o solicitare către Curtea de Apel Galaţi, prin intermediul căreia să ceară lămuriri vizavi de legalitatea revenirii sau nu a lui Stancu la şefia CJ Brăila.

Nechita, bucuros că a apucat să facă plata salariilor

Vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita susţine că situaţia în momentul de faţă la Consiliul Judeţean este extrem de problematică şi că nimeni nu a reuşit încă să o clarifice. Acesta a ţinut să precizeze că este mulţumit totuşi că a reuşit să semneze pentru plata salariilor angajaţilor instituţiei, evitând astfel reluarea episodului tensionat de acum două luni de zile. "În urma adresei de la Prefectură şi a sentinţei pe care a dat-o tribunalul, domnul Bunea Stancu şi domnul Mija nu mai sunt suspendaţi de drept, ci sunt suspendaţi de fapt. Dumnealor au acolo nişte restricţii: «să nu se deplaseze la sediul Consiliului Judeţean Brăila, să nu comunice direct sau indirect pe nicio cale cu ceilalţi inculpaţi, reprezentanţii persoanelor vătămate, părţilor civile ori cu martorii din cauză, să nu desfăşoare activităţile în exercitarea cărora au săvârşit faptele, vicepreşedinte, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila». Punctele de vedere sunt diferite referitor la acest aspect. Cel puţin cei de la PSD spun că preşedintele Bunea Stancu a făcut nişte fapte, dar din atribuţiile pe care le avea, a greşit doar pe un segment. Deci nu are voie să facă anumite lucruri, dar restul? Pe de altă parte, alţii spun în felul următor: tu ca preşedinte ai făcut toate chestiile astea aşa că nu îţi mai dau dreptul să fii preşedinte. Instanţa nu poate să vină şi să spună că ai voie să dai bani acolo şi nu ai voie dincolo", a declarat Nechita. Vicepreşedintele CJ ne-a informat că Prefectura Brăila a transmis un ordin prin care cere Consiliului să respecte cu exactitate litera legii, însă nu ia în calcul ambiguitatea deciziei instanţei şi faptul că Legea 215 nu prevede o asemenea situaţie. Liberalul a afirmat că a făcut o adresă către secretarul judeţului Nicu Filote pentru a clarifica situaţia, însă acesta din urmă a propus să înainteze o solicitare către instanţa de judecată pentru a primi un răspuns concret. Potrivit sursei citate, răspunsul din partea judecătorilor ar trebui să lămurească problema în câteva zile.
"Domnul Stancu are doar câteva restricţii şi se vrea a fi interpretate. Ori aici, când este vorba de semnături şi de soarta unui judeţ, nu prea te joci cu aşa ceva, indiferent că îţi convine sau nu. Atunci trebuie să ştim ce avem de făcut. Numai că este jenant, pentru că noi în momentul de faţă iarăşi suntem blocaţi. Pe de o parte, unii doresc lucrul ăsta, să demonstreze că pe timpul cât este celălalt vicepreşedinte nimic nu funcţionează. Dar se întâmplă asta datorită celor întâmplate cu cei doi. Noi sperăm să primim cât mai repede un răspuns. Dacă judecătorul îşi menţine poziţia şi spune că Gheorghe Bunea Stancu nu are nicio treabă cu CJ Brăila, atunci cu siguranţă va trebui făcută şedinţă de îndată ca prin hotărâre să se dea iarăşi atribuţiile vicepreşedintelui", a conchis Nechita.

Prefectura susţine că revenirea lui Stancu ţine strict de decizia CJ

Pentru a obţine mai multe lămuriri vizavi de acest subiect, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au luat legătura cu Instituţia Prefectului Judeţului. Potrivit şefului Cancelariei Prefectului, Mircea Tudosie, Prefectura nu se poate implica în niciun fel în această problemă atât timp cât încadrarea juridică s-a schimbat. "Având în vedere schimbarea încadrării juridice din arest la domiciliu în punerea sub control judiciar de către Curtea de Apel, ordinele de prefect privind constatarea suspendării de drept a mandatelor nu mai produc efecte. Asta înseamnă că avem o suspendare de fapt, nu o suspendare de drept, care se face numai prin ordin de prefect. Hotărârea de instanţă îi limitează accesul domnului Gheorghe Bunea Stancu în sediu şi nu permite să îşi poată exercita funcţia de preşedinte. Acum depinde de Consiliul Judeţean. La nivelul Instituţiei Prefectului nu se poate face nimic. Legea 215 pe 2001 este foarte clară, suspendarea poate avea loc doar în cazul arestului preventiv, în cazul punerii sub control judiciar nu se poate emite ordin de suspendare", a declarat Tudosie.

Avram nu vrea să se pronunţe în privinţa întoarcerii lui Stancu

Contactat telefonic, liderul grupului PSD din CJ Brăila, Ionel Avram, a declarat că nu doreşte să se pronunţe în privinţa posibilităţii revenirii la muncă a şefului său, înainte de a vedea răspunsul dat de judecători la solicitarea făcută. "E o situaţie care a apărut datorită conjuncturii actuale, nu că ar fi provocat-o cineva. Celor doi li s-a ridicat suspendarea de drept, dar dânşii au nişte restricţii, care sunt în legătură cu faptele care i-au adus în situaţia asta. După câte ştiu, s-a făcut un demers de către secretarul general al Consiliului Judeţean, la Curtea de Apel Galaţi, respectiv, la judecătorul de la camera preliminară, pentru a veni cu precizări suplimentare vizavi de ce au voie să facă şi ce nu au voie să facă cei doi. Pentru că pe undeva, Legea Administraţiei publice locale, 215/2001 a rămas în urma codului de procedură penală care a fost adoptat anul acesta. După ce se primesc aceste precizări, atunci probabil că se va convoca o şedinţă de consiliu, urmând ca cei care sunt în dispozitiv acum, ca să spun aşa, să primească pentru această perioadă de provizorat, atribuţiile la care cei doi sunt în momentul de faţă restricţionaţi. (...) Deci, de drept cei doi nu mai sunt suspendaţi, numai că nu au voie să facă anumite lucruri şi atunci trebuie să ştim cu exactitate ce au voie şi ce nu. Până atunci nu se ştie", a afirmat Avram.

Probleme cu cei 10 funcţionari anchetaţi

În acelaşi context, vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita a mai ţinut să ridice o problemă extrem de gravă care, potrivit acestuia, va duce la un alt blocaj al CJ Brăila în viitorul apropiat, indiferent de rezultatul dat de judecători la problema amintită mai sus. Este vorba de cei 10 funcţionari ai instituţiei anchetaţi de procurorii DNA odată cu Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija. "În momentul în care ei vor fi trimişi în judecată, deja, conform legii vor trebui să fie suspendaţi. Vă daţi seama că atunci vom avea iarăşi o foarte mare problemă, pentru că noi vom rămâne descoperiţi pur şi simplu. Sunt proiecte în derulare, ei făceau parte din fel şi fel de comisii. Iarăşi va fi un blocaj. Lumea nu cunoaşte aceste aspecte. Noi suntem taxaţi, dar sunt nişte chestii care nu depind de noi, pur şi simplu. Va trebui făcută o altă organigramă, statul de funcţii se schimbă total, se va da iarăşi concurs. Iar acestea nu se pot face preventiv, pentru că nu mă pot antepronunţa", a declarat Nechita. Totodată, acesta a mai punctat problema duratei de angajare a înlocuitorilor celor care fac obiectul anchetei. "Voi fi pus în situaţia jenantă în care voi face concursul - ca şi instituţie -, şi celor interesaţi de post trebuie să le spun în felul următor: postul nu este nici măcar pe o perioadă fixă. Eu nu pot să spun acolo decât că persoana este angajată pe o perioadă determinată până la soluţionarea cauzei. Şi cumva, poate cineva care vine la concurs, pleacă de la un loc de muncă, câştigă şi există posibilitatea să rămână în continuare. Însă peste două luni de zile trebuie să plece, pentru că cel suspendat se întoarce la serviciu pentru că are câştig de cauză. Dar mai există o problemă, pentru că este vorba de oameni care sunt prinşi aici şi au fost trimişi în judecată, cărora li s-a pus sechestru pe bunuri, oameni care trăiau doar din acest salariu. Stau şi mă întreb, în momentul în care i s-a pus sechestru pe bunuri, nu mai are loc de muncă, care va fi impactul?", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro