Mergi la conţinutul principal

Elevii fac pauza de-o bere si-o tigara

Bere, votca, rom, sampanie, dar si tigari de toate felurile pot cumpara si chiar consuma atit minorii din liceele din municipiu, cit si aceia de la scolile generale. Mai vechea problema a municipiului - privind vinzarea "drogurilor" clasice in preajma scolilor - s-a acutizat, iar autoritatile nu par sa faca mare lucru pentru eradicarea fenomenului. Bere cu alcool si tigari au fost produsele cumparate, ieri, de la patru chioscuri amplasate in imediata vecinatate a unor unitati de invatamint din municipiu, de catre un minor in virsta de 15 ani. O actiune a reporterilor nostri, sprijinita de Consiliul Local al Tinerilor, a scos la iveala ca, desi interzisa prin lege, comercializarea de alcool si tutun catre minori a ramas o practica pe linga scolile din Braila. Putini au fost vinzatorii care au catadicsit sa-l intrebe pe tinarul cumparator ce virsta are si chiar daca pustiul le-a spus ca are 15 ani, vinzatorii s-au multumit cu o minciuna de genul "cumpar pentru fratele meu" si tot si-au luat banii pe marfa. In fata imaginilor incontestabile, reprezentantul Inspectoratului Scolar a afirmat ca problema nu tine strict de institutia sa, iar viceprimarul Lucian Tilea a sustinut ca legea este prea blinda, iar comerciantii ar trebui sa fie instruiti sa o respecte, in sensul sa nu vinda produsele respective catre minori.

Vinzatorii ridica din umeri, dar recunosc ca propriilor copii nu le-ar da alcool si tigari

Prima locatie in care reporterii nostri au descins impreuna cu Dumitru Girbacea, presedintele Consiliului Local al Tinerilor, a fost Liceul "Panait Cerna". Aici, in apropierea unitatii de invatamint, sint vreo trei chioscuri care comercializeaza, printre altele, bauturi alcoolice si tigari. Desi pe geamurile magazinelor sint afise care avertizeaza ca produsele respective sint interzise minorilor, tinarul de numai 15 ani, care pare mult mai mic, insa, a reusit sa cumpere, fara probleme, o bere si un pachet de tigari. Vinzatoarea l-a intrebat daca-i la scoala, el i-a raspuns ca nu, ca a terminat scoala, dupa care i-a dat fara probleme produsele. Apoi, cu minorul de mina, in chiosc a descins Dumitru Girbacea, insotit de reporterii nostri. Vinzatoarea a incercat sa se scuze, spunind ca, totusi, l-a intrebat pe copil daca-i minor. "Daca aveti suspiciuni nu vindeti, asta e ideea", i-a spus Girbacea: "Ideea este ca orice minor ar putea sa minta, iar vinzatorii n-ar trebui sa se lase induplecati". In fata acestei declaratii, vinzatoarea a ridicat din umeri. Prezent in chiosc, patronul a cerut sa vada imaginile pentru a lua masuri si chiar ne-a multumit ca l-am sesizat.
Urmatoarea descindere am facut-o in apropierea Scolii Generale "Mihai Eminescu", de unde, iarasi, fara probleme, minorul a cumparat o bere cu alcool si un pachet de tigari. La fel s-a intimplat si in apropierea scolilor "Dimitrie Cantemir" si "Ion Bancila". Pusa in fata faptului implinit, una dintre vinzatoare s-a jurat ca a fost pentru prima data cind a vindut tigari si alcool unui minor, recunoscind ca baiatul nici nu arata mai mare de 15 ani: "Sint din 1992 aici si va jur ca n-am mai facut asta. Vrem sa si vindem chioscul. L-am intrebat pentru cine cumpara, mi-a zis ca pentru fratele lui si de aceea i-am dat".
O alta vinzatoare a incercat sa-i returneze tinarului banii, ridicind din umeri atunci cind a fost intrebata de ce a vindut asemenea produse unui minor. "Nu, n-as vinde copiilor mei", a mai spus ea, incercind, apoi, sa se scuze: "Eu sint verisoara patroanei, nu lucrez aici, n-am stiut".
Raidul nostru ancheta a mai scos la iveala si alte aspecte: nu se elibereaza bonuri fiscale, vinzatorii nu poarta ecusoane si nici echipament specific, autorizatiile de functionare nu sint afisate la vedere, iar in cazul descris mai sus, vinzatoarea nici nu lucra in locul respectiv, ci doar tinea locul cuiva, potrivit declaratiei sale. Deci, despre analize medicale la zi nici nu poate fi vorba, desi in chioscurile respective se vind si produse alimentare, vrac, unele perisabile.

Reactii virulente doar din partea societatii civile

Dumitru Girbacea, presedintele Consiliului Local al Tinerilor, ne-a declarat, dupa incheierea raidului nostru: "Am incercat sa demonstram inca o data ca in incinta si linga scolile din Braila se comercializeaza bauturi alcoolice copiilor sub 18 ani. Nu este permis asa ceva. Noi am mai semnalat acest fapt, insa vedem ca nu s-a intimplat nimic. Ca este deja o practica si ca vinzatorii nu cunosc sau nu respecta legea".
Si conducerea Inspectoratului Scolar sustine ca a semnalat, in mai multe rinduri, faptul ca in preajma scolilor se vind tigari si bauturi alcoolice, insa fara succes. Lucica Visalon, inspector scolar general adjunct, ne-a declarat, in acest sens: "Aceasta problema nu este una recenta. (...) Noi am intreprins doua categorii de masuri. Pe de o parte, masuri educative, in scoli. (...) De cealalta parte, au fost trimise adrese catre Primarie insa in unele situatii nu s-a reusit o rezolvare favorabila a acestor situatii". De fapt, chioscurile respective obtin autorizatii de functionare de la Registrul Comertului, insa mult mai multe institutii au atributii in reglementarea actelor de comert in apropierea scolilor. Doua sint actele normative care interzic vinzarea de alcool si tigari catre minori: HG 128/1998 si Legea 61/1991, iar in baza acestora pot aplica amenzi atit Politia Comunitara, Politia Economica si Jandarmeria, cit si Primaria, respectiv Corpul de control al primarului.

Amenzile putine nu au rezolvat problema

Reprezentantii Primariei sustin ca numai in aceasta vara au aplicat comerciantilor peste 30 de amenzi, insa legea ii favorizeaza pe vinzatori. Dupa ce a vazut imaginile, viceprimarul Lucian Tilea a declarat: "Din nefericire, asta se intimpla peste tot. Ar trebui sa vedeti si barurile, circiumile din zona. Nu noi dam autorizatiile de functionare, ci Registrul Comertului (...) Noi am antamat pentru saptamina ce vine o discutie cu conducerea Registrului Comertului si cu judecatorul care se ocupa de eliberarea autorizatiilor de functionare, tocmai pentru a incerca sa rezolvam pe viitor problema. Am dat deja amenzi, numai ca nu se poate ca o mina de oameni, inclusiv Politia de proximitate, comunitara si jandarmii, sa stea linga fiecare dintre institutiile scolare. Ceea ce ati facut dumneavoastra este un exemplu mai mult decit important pentru ca toti acesti proprietari de magazine sa-si instruiasca oamenii si sa nu mai dea bauturi minorilor".
Tot ieri, dupa ce i-am inregistrat punctul de vedere, Lucica Visalon, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar, ne-a sunat pentru a ne comunica faptul ca tocmai fusese anuntata ca, printr-un ordin al prefectului, la finele acestei luni, se vor face comisii care sa verifice legalitatea functionarii chioscurilor care comercializeaza alcool si tigari pe linga scoli. De mentionat ca unele asemenea magazine erau amplasate la doar citiva metri de unitatile de invatamint.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro