Mergi la conţinutul principal

Elevii de la scolile de arte si meserii renunta la scoala cind implinesc 18 ani

In urma cu aproape o saptamina, semnalam faptul ca la nivelul municipiului, in invatamintul liceal, s-au desfiintat sase clase din cauza ca mai bine de jumatate dintre elevii inscrisi au renuntat la scoala pentru a pleca la munca, in tara sau in strainatate. Din pacate, nici cei ramasi la scoala nu prea au de gind sa continue, cei mai multi urmind sa plece la munca abandonind scoala la sfirsitul anului scolar. Din sase clase cu aproximativ 120 de elevi care au terminat Scoala de Arte si Meserii (SAM) si au intrat pe ruta progresiva care le-ar permite finalizarea liceului, au mai ramas aproximativ 60 de elevi, care au fost reorientati spre alte clase cu aceeasi specializare. Au plecat elevi de la "Brancoveanu", "Nenitescu", "Saligny" si "Gh. K. Constantinescu". De exemplu, fetele din clasa cu profil textile de la Grupul Scolar "Brancoveanu" au fost transferate la Grupul Scolar "Edmond Nicolau", intr-o clasa cu acelasi profil, iar baietii din clasa profil mecanic de la Grupul scolar "Nenitescu" au fost transferati la Grupul Scolar "Panait Istrati".

"Cit timp ne tin parintii o sa stam la scoala"

Majoritatea fetelor din clasele descompletate vor sa continue scoala. Tania Volosciuc a spus ca ii place la scoala si nu vrea sa renunte. Stie ca unele colege din fosta clasa s-au maritat, altele au plecat la munca in strainatate, iar altele pur si simplu stau acasa. Nu mai vor sa invete, insa ea vrea sa obtina o diploma pentru ca stie ca ii va fi mai usor dupa aceea. De acest lucru sint constiente si colegele ei, Elena Neagu si Ionela Ciobotaru. Ele vor sa termine liceul. "Vrem sa invatam, parintii ne sprijina. Cit timp ne tin parintii o sa stam la scoala. Daca este posibil vrem si mai mult. Ne place la scoala", a spus Violeta Jantea, o eleva din clasa cu profil textile de la "Edmon Nicolau". Eleva Lenuta Bordei a spus ca s-a inteles bine de prima data cu colegele nou venite. Altele au spus ca ele deja muncesc pentru un banut in plus. "La inceput a fost usor, insa am obosit si la munca, si la scoala. Vreau sa-mi gasesc un alt loc de munca, mai usor, ca sa-mi pot vedea si de scoala. Eu am fost invatata de mica sa muncesc, sa obtin un ban si vreau sa continuu", a explicat Iulia Constandache. Ele, de altfel, au si un exemplu foarte bun linga ele. Sefa clasei, Natalia Tudor, a ocupat anul trecut locul patru la faza nationala a olimpiadei de specialitate. Ea nu numai ca vrea sa termine liceul, dar vrea chiar sa mearga si mai departe, pentru ca parintii o sprijina.

"O sa plec unde-oi vedea cu ochii. Eu am venit la scoala anul acesta de gura parintilor"

Baietii, in schimb, nu sint tot atit de dornici sa invete. Majoritatea celor care au fost transferati la Grupul Scolar "Istrati" spun ca s-au acomodat, insa unii ar vrea sa se intoarca la vechea scoala. "Ne-am acomodat cu colegii. Mai aveam jumatate de an scolar si era pacat sa renuntam, insa eu vreau sa ma intorc la "Nenitescu", chiar daca o sa merg la alt profil", a spus Ionut Voicu. Marian George Fat vrea sa se angajeze dupa ore, sa gaseasca o slujba mai usoara ca sa continue scoala: "Stiu ca unii colegi au plecat la munca in strainatate, unii s-au angajat si in tara. O sa ma angajez si eu insa vreau sa termin scoala".
In schimb, Matei Balaban este hotarit sa plece la sfirsitul anului scolar:"O sa plec unde-oi vedea cu ochii. Eu am venit la scoala anul acesta de gura parintilor, ei m-au obligat. Dupa ce se termina anul scolar o sa plec la munca". Mihai Dragomir vrea sa mearga la scoala in continuare, ii place meseria de mecanic auto si este constient ca trebuie sa faca o scoala. "Astept sa fac 18 ani, ii implinesc la vara, si plec in Italia. Nu am plecat pina acum pentru ca ar fi fost formalitati complicate, imi trebuia procura de la ambii parinti, iar mama este la munca in Italia. Oricum, in acest an am vrut sa vin la scoala ca sa am si eu o calificare. Era totul mult prea complicat, dar la vara plec. Cit o sa-mi gasesc de munca nu ma mai intorc", a spus Adrian Cojocaru. Nici Ionut Gheorghita nu vrea sa mai continue scoala, el vrea sa munceasca si in tara, numai sa nu se mai intoarca la scoala. "Eu stau mai bine cu banii si vreau sa termin liceul. Nu vreau sa renunt la scoala", a spus Marius Lucian Stoian.
Psihologul Grupului Scolar "Panait Istrati", Vasilica Varga, a spus ca atitudinea elevilor se poate explica si prin faptul ca ei sint dezamagiti. "Au fost transferati la alta scoala fara sa se discute cu ei, fara sa primeasca o explicatie coerenta pentru tot ce se intimpla. Altii au hotarit in numele lor si se simt dezamagiti. Acum vor intra sa faca si ore de conducere, vor sta de vorba si cu maistri instructori si sper ca acestia sa-i poata influenta sa ramina la scoala, insa ei, la vara vor avea in mina o diploma de calificare si este posibil sa plece in strainatate, mai ales daca au si parintii acolo. Apoi se mai pune problema ca lor nu le place sa invete. Ei nu au de mici deprinderea de a invata, mama uneori este chiar plecata de acasa, la munca, ei nu au avut un model si este normal sa nu le placa sa invete. In plus, in strainatate li se creeaza toate conditiile pentru a munci, sa se simta ca acasa, si este normal sa vrea sa plece acolo ca sa traiasca mai bine", a spus psihologul Vasilica Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro