Mergi la conţinutul principal

Elevii de la “Bălcescu”, “În căutarea unui nou acasă”

• acesta este titlul proiectului cu care 12 elevi de la Colegiul “Bălcescu” vor să participe la o competiţie naţională pentru licee, Euroscola • competiţia are ca temă “Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”, iar echipa brăileană va realiza o piesă de teatru prin care vrea să scoată în evidenţă Brăila, oraş cosmopolit, care poate constitui un exemplu de integrare pentru un întreg continent

 

Chiar dacă au avut trei luni de vacanţă, un grup de elevi de la Colegiul “Bălcescu” şi-au făcut timp şi pentru activităţi extraşcolare şi s-au înscris în Proiectul Euroscola. Organizat de Biroul de informare al Parlamentului European în România şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Euroscola este un concurs naţional pentru licee ce are ca scop informarea tinerilor despre procesul de integrare europeană şi promovarea participării lor la construcţia Uniunii Europene.

Colegiul “Bălcescu” participă la acest proiect cu un echipaj format, momentan, din 12 elevi şi 2 profesori coordonatori. Radu Pupezeanu, Andrei Rădulescu, Maria Barac, Ioana Bălăşoiu, Raluca Sbîrnea, Cristian Ciochină, Cristina Constantin, Gabriel Moise, Andreea Iorgulescu, Alex Tatomir, Călin Şerban şi Alin Mocanu sunt elevii care lucrează de la începutul lunii august la proiectul denumit de ei “În căutarea unui nou acasă”, fiind coordonaţi de profesorii Corina Pavel şi Cristian Toncea.

Tema Euroscola 2016 este “Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”, iar echipa brăileană a conceput, pornind de la o idee originală, scenariul unei scurte piese de teatru – scenetă, cu durata de 10 minute. Ei îşi vor asuma diferite roluri (scenarişti, regizori, actori, costumieri, operatori etc.) pentru crearea scenariului, iar punerea în scenă a piesei se face cu includerea unor metode creative de muzică, dans, proiecţii etc. şi va fi filmată. Piesa de teatru va fi prezentată în public, în cadrul şcolii sau într-un cadru mai larg.

Astfel, elevii implicaţi în proiect au decis să intervieveze persoane de diferite etnii, ale căror rude, sau chiar ele însele, au trecut prin greutăţile migraţiei, fie refugiu sau deportare. Astfel, etniile Brăilei au fost reprezentate de cel puţin un membru al fiecăriei comunităţi, de la bulgari, armeni sau greci la turci şi evrei.

De asemenea, românii basarabeni fugiţi din oraşele şi satele natale, ajunşi în Brăila ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, au fost chestionaţi. Poveşti personale cu încărcătură emoţională constituie sursa de inspiraţie pentru scenariul piesei de teatru care va fi bazată pe cazuri reale, din secolul al XX-lea sau al XIX-lea, însă acţiunea e plasată în perioada contemporană.

Proiectul realizat de Colegiul “Bălcescu”, pe lângă promovarea valorilor Uniunii Europene şi a dramei resimţite de oamenii fugiţi din calea războiului, scoate în evidenţă Brăila, oraş cosmopolit, care poate constitui un exemplu de integrare pentru un întreg continent. “În momentul de faţă suntem în procesul de creaţie, adică de scriere a scenariului. După finalizarea sa, sperăm să beneficiem de sprijinul instituţiilor locale pentru a putea pune în scenă piesa de teatru, astfel promovând oraşul nostru şi valorile europene”, ne-a spus Radu Pupezeanu, membru în echipa brăileană.

Proiectul are şi site propriu - www.cnnb.ro/euroscola/ şi o pagină de Facebook cu numele “În căutarea unui nou acasă”. Următoarele activităţi care se vor derula sunt: un atelier de pictură pe tema migraţiei cu cei mici, pentru a-i determina să conştientizeze amploarea crizei refugiaţilor şi un casting pentru a selecta actorii, de asemenea elevi ai colegiului, urmând ca sceneta să aibă loc în ultimele zile ale lunii septembrie.

Unităţile de învăţământ care se vor clasa pe primele 3 locuri la nivel naţional vor merge la Strasbourg cu proiectele respective, pentru a le promova alături de alte echipe din celelalte state membre UE.

Nu este pentru prima dată când elevii de la “Bălcescu” participă şi câştigă un astfel de concurs. Anul trecut, un grup format din patru elevi a câştigat premiul III la concursul “Lider european” şi a mers împreună cu profesorul coordonator la Bruxelles într-o vizită de lucru la sediul Comisiei Europene.

Programul Euroscola reuneşte periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcţionează Parlamentul European, de a se cunoaşte între ei, de a învăţa despre modul de viaţă, despre viziunile şi aşteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro