Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elevii cer “Burse în toată România!”

• Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului aprobarea unei hotărâri care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor, astfel încât să nu mai existe situaţii ca în judeţul Arad, unde valoarea unei burse este de 8 lei

 

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), unica structură care reprezintă elevii la nivel naţional, solicită Guvernului României, prin demararea campaniei intitulate “Burse în toată România!”, aprobarea unei hotărâri de guvern care să reglementeze cuantumul minim de acordare a burselor, precum şi includerea finanţării corespunzătoare pentru îndeplinirea acestui deziderat în bugetul de stat proiectat pentru anul 2020.

Demersurile structurii s-au orientat către superficialitatea cu care sunt tratate bursele şcolare de către autorităţi încă de la începutul anului 2017. În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor a elaborat un proiect de lege care prevedea acordarea lunară a burselor de merit, performanţă, studiu şi ajutor social, împreună cu cuantumul minim al acestora. Cu toate acestea, în toamna anului 2019, hotărârea emisă de Guvern stabilea faptul că, în anul şcolar 2019-2020, cuantumul respectiv rămâne la latitudinea administraţiilor publice locale.

CNE susţine că elevii români întâmpină zilnic probleme cauzate de lipsa echităţii din sistem, dovadă fiind valoarea burselor în localităţi precum Pilu, din judeţul Arad, unde aceştia primesc lunar doar 8 lei pentru educaţie. De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor, alături de organizaţiile şi structurile partenere, a redactat o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, în cadrul căreia sunt menţionate aspectele definitorii campaniei demarate, în concordanţă cu o petiţie iniţiată cu acelaşi scop.

“Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila face apel către toţi actorii implicaţi direct în actul educaţional şi îi încurajează pe aceştia să semneze petiţia în vederea garantării echităţii în sistemul de acordare a burselor în România”, susţine Rareş Voicu, liderul elevilor brăileni şi vicepreşedinte CNE.

Pentru mai multe detalii despre campania Consiliului Naţional al Elevilor găsiţi la următorul link: http://bit.ly/petiţieburse.

Precizăm că, la nivelul judeţului Brăila, valoarea burselor este următoarea: bursă de performanţă - 60 lei/lună, bursă de merit – 50 lei/lună, bursă de studiu – 45 lei/lună şi bursă socială - 40 lei/lună.
Categorie articol: 

Comentarii