Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elevii care implinesc 18 ani nu vor mai primi alocatie

Guvernul Tariceanu se straduieste sa treaca pe sest o hotarire prin care ia dreptul la alocatie tinerilor care mai sint inca in scoala, dar au implinit 18 ani. Ordonanta de Urgenta nr. 97/2007, publicata in Monitorul Oficial pe 8 octombrie, modifica si completeaza Legea 61/1993 privind acordarea alocatiilor de stat pentru copii. La articolul 1 se precizeaza ca primesc alocatie toti copiii pina la implinirea virstei de 18 ani, iar la art. IV se propune ca prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, cu exceptia prevederilor art. I, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, adica elevii care au implinit 18 ani vor mai primi alocatii pina la sfirsitul anului.
De fapt, dreptul tinerilor de a primi alocatie cit timp sint in scoala, chiar daca implinesc 18 ani, a fost luat inca din 1993, cind a fost elaborata Legea 61/1993 privind acordarea alocatiilor de stat pentru copii. Conform acelei legi, copiii primeau alocatie pina la 16 ani, urmind sa primeasca pina la 18 ani doar daca mergeau la scoala. In 1999, printr-o Hotarire de Guvern s-a revenit si s-a dat dreptul tuturor elevilor de a lua alocatie de stat pentru copii, pina cind termina liceul sau scoala profesionala, cu conditia sa nu repete anul scolar, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical. Legea 61/1993 a mai fost modificata in 2006 si in februarie 2007, insa a fost mentinuta prevederea conform careia pot lua alocatie de stat toti elevii de liceu sau scoala de arte si meserii, chiar daca au 18 ani.
La ultima modificare a legii alocatiilor, prin Ordonanta de Urgenta 97/2002 s-a scos precizarea care se refera la elevii care au implinit 18 ani, asa ca vor primi alocatie doar cei care nu au inca aceasta virsta. Veronica Macri, director executiv la Directia de Munca Solidaritate Sociala si Familie a precizat ca din acest motiv s-a solicitat scolilor sa scoata din baza de date pe care o transmit elevii care vor implini 18 ani dupa 1 ianuarie 2008. "Noi nu avem ce sa facem, asta este legea si trebuie sa o respectam. Este posibil ca in lunile urmatoare, cind vor veni normele metodologice de aplicare a legii, sa se faca o precizare care sa includa in plata alocatiilor si elevii care au implinit 18 ani. Atunci vom cere scolilor liste suplimentare cu acesti elevi pe care le vom adauga in baza de date. Nu este foarte complicat. Totul e sa se faca precizarile necesare in normele metodologice", a explicat directorul executiv Veronica Macri.
In situatia in care rata abandonului scolar este cea mai mare la elevii aflati chiar in aceasta situatie, este posibil ca aceasta rata sa creasca si mai mult.
Categorie articol: 

Comentarii