Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elevii și studenții, gratuit pe "Braicar" din luna mai

* municipalitatea revine cu acestă facilitate după ce Parlamentul a aprobat o lege care permite primăriilor să subvenționeze în totalitate abonamentele elevilor * actul normativ a ajuns la promulgare și va produce efecte după publicarea în Monitorul Oficial * vor beneficia de această gratuitate elevii din ciclurile gimnazial și liceal, precum și cei de la școlile profesionale, plus studenții * abonamentele gratuite se vor elibera prin intermediul unităților de învățământ

 

 

Gratuitate pentru elevii și studenții din Brăila începând din luna mai. Asta promite primarul Marian Dragomir, anunțul fiind postate de acesta pe propria pagină de facebook. Acesta spune că noul abonament gratuit se va acorda tuturor elevilor și studenților de la școli gimnaziale, licee, școli profesionale și facultăți autorizate sau acreditate pe durata întreg anului calendaristic. "Pentru a evita aglomerația de la ghișee, abonamentele se vor obține cu sprijinul unităților de învățământ. Pentru a primi abonamente gratuite trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să fie elevi sau studenți la o școală, liceu sau facultate cu sediul în municipiu și să aibă domiciliul sau reședința tot aici, în oraș. În 2017 am inițiat hotărâre de consiliu local pentru abonamente gratuite (100%) pentru elevi. Prefectura a avut o interpretare diferită și proiectul nu a primit viza de legalitate. În urma discuțiilor pe care le-am avut, parlamentarii PSD din Brăila au inițiat un proiect de lege pentru ca primăriile să poată subvenționa în totalitate abonamentele elevilor. Proiectul de lege a fost votat și vom putea acorda tuturor elevilor abonamente gratuite pe mijloacele de trasport în comun. Zilele trecute proiectul de lege a fost trimis la promulgare și, după publicarea în Monitorul Oficial, vom putea să aplicăm noile prevederi legislative", a declarat sursa citată. De precizat că soluția de compromis după ce proiectul de hotărâre de anul trecut nu a primit viza de legalitate de la Prefectura Brăila, a fost extinderea abonamentul pentru elevi subvenționat cu 50% și pe perioada vacanțelor.

Cu privire la gratuitatea anunțată pentru elevii brăileni, autoritățile locale speră că astfel, pe lângă reducerea absenteismului la ore, se va estompa și fenomenul călătoriei frauduloase pe mijloacele de transport în comun, cunoscut fiind faptul că, în general, tinerii sunt cei care se urcă fără bilet de călătorie în autobuze și tramvaie.

Trebuie spus că o statistică a Inspectoratului Școlar Județean Brăila arată că, per total municipiu, sunt circa 8.000 de elevi în evidențele instituției, dintre care ar putea să beneficieze de abonamentul gratuit circa 6.400 de elevi care frecventează cursuri de zi. Acestora li se adaugă și studenții care frecventează cursurile facultăților din municipiu.
Categorie articol: 

Comentarii