Mergi la conţinutul principal

Elevii Şcolii Victoria, la un pas de otrăvire

• 14 băieţi şi 3 fetiţe au ajuns la Urgenţe, vineri la prânz, după ce au băut apă contaminată cu antigel, de la cişmeaua din curtea şcolii • substanţa toxică a ajuns accidental în reţeaua de apă potabilă, după ce lucrătorii firmei “Danimex” au vrut să facă proba centralei termice, introducând lichidul în instalaţie • din cauza presiunii crescute, apa din instalaţie a refulat în conducta de apă potabilă • elevii se simt bine, dar au rămas internaţi la Pediatrie • poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă • primarul din Victoria a ţinut să-i mulţumească preşedintelui CJ, pentru ajutor, întrucât personalul medical intenţiona să refuze internarea copiilor, nefiind prezenţi şi părinţii acestora

 

Caz şocant petrecut, vineri, la Şcoala Gimnazială din comuna Victoria. Mai mulţi elevi s-au intoxicat cu antigel, după ce au băut apă contaminată cu această substanţă toxică, culmea, provenită tocmai de la cişmeaua din curtea unităţii şcolare. Potrivit anchetatorilor, la şcoală se efectuau lucrări de reabilitare şi montare a unui sistem de încălzire, iar lucrătorii au vrut să probeze centrala termică, ajutându-se de antigel. Pentru că au crescut presiunea, iar robinetele nu au fost strânse suficient, apa din instalaţia termică în care fusese adăugată substanţa periculoasă a ajuns în reţeaua de apă potabilă a clădirii şi, mai departe, în conducta cişmelei din curtea şcolii. După ora de educaţie fizică şi sport, mai mulţi copii din clasa a III-a s-au dus să bea apă, dar au simţit imediat gustul dulce de antigel şi şi-au dat seama că ceva nu este în regulă. Au anunţat profesorii, iar aceştia au dat alarma şi au solicitat ambulanţele. Ulterior, au mai fost identificaţi şi alţi elevi, de la celelalte clase, care au consumat, la rândul lor, apă de la cişmea, în pauză.

Personalul medical de la Ambulanţă a alertat Unitatea de Primiri Urgenţe asupra numărului mare de minori care au consumat apă cu antigel - 17 la număr -, iar la Spitalul Judeţean s-a impus cod zero. Toţi medicii au coborât în UPU pentru a prelua micuţii pacienţi şi pentru a le acorda imediat îngrijirile de specialitate. Totodată, au fost trimise probe de apă de la Şcoala Victoria către spital, pentru ca doctorii să aibă rapid mai multe informaţii despre concentraţia de antigel din apa băută de către elevi. Directorul Şcolii Victoria a însoţit elevii la spital, pe lângă alte cadre didactice.

Pe fir au intrat şi poliţiştii, care au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. “La faţa locului, s-au deplasat poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Ianca şi cei de la Postul de Poliţie Victoria. Iniţial, a fost vorba de 13 copii care, după ora de sport, s-au dus la cişmeaua din curtea şcolii şi au băut apă. Au băut doi elevi care şi-au dat seama de gustul schimbat, apoi au mai gustat câţiva de curiozitate. A fost chemată ambulanţa, iar la spital au fost duşi mai mulţi copii, pentru a elimina orice suspiciune. Au mai fost şi elevi care au băut de la aceeaşi cişmea, în pauză. În urma cercetărilor, poliţiştii au aflat că cei de la şcoală efectuează lucrări la centrala termică, centrală care este alimentată din reţeaua de apă potabilă a comunei. Din cauza unui dop care nu a fost strâns suficient de bine, a ajuns antigelul din centrală în reţeaua de apă. S-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, ne-a declarat insp. Anghel Tabarac, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

14 băieţi şi 3 fetiţe, internaţi la Pediatrie

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, au ajuns 17 elevi: 14 băieţi şi 3 fete. Starea lor generală a fost bună, însă medicii i-au internat totuşi pe secţia Pediatrie şi le-au administrat tratament de specialitate, deoarece primele efecte se resimt abia după 4 ore de la ingerarea antigelului. După 24 ore, sunt din nou evaluaţi medical şi, dacă a fost eliminat orice pericol, iar analizele sunt foarte bune, aceştia vor fi externaţi. “Copiii au ingerat accidental etilen glicon sau antigel, în jurul orei 11, iar la spital au ajuns în jurul orei 13. Starea generală este bună, toţi au fost preluaţi de secţia Pediatrie, pentru analize, pentru evaluare şi monitorizare cel puţin 24 ore şi li s-a instituit tratamentul caracteristic ingestiei. Antigelul este otravă, cu un gust dulce. În cazul copiilor, antigelul a fost diluat cu apă, iar ei au consumat această apă în cantităţi diferite. Am înţeles că cel mai rău a fost afectată clasa care făcuse educaţie fizică. Doza toxică începe de la 0,5 grame/kilogram şi doza letală este de 1,5 grame/kilogram”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, directorul medical şi purtătorul de cuvânt al SJU Brăila.

 

Primarul comunei Victoria: «Nu voiau să primească copiii la spital fără părinţi!»

Cazul a ajuns imediat şi la urechile primarului din localitate, Dorobanţu Stăvărel. Acesta a ţinut să-i mulţumească preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, pentru ajutor, deoarece medicii nu voiau să primească elevii în spital, dacă nu erau însoţiţi de părinţi.

“După ora de sport, copiii au băut apă. Cei care au instalat centrala termică au făcut o probă. Din câte am înţeles, au băgat 5% antigel. (...) A dat centrala mai tare şi a intrat apă de pe ţeava de presiune, pe robinet, dar doar pentru scurt timp. Copiii au sesizat că apa e dulce. Am vorbit cu domnul preşedinte de la Consiliul Judeţean, pentru că nu voiau să-mi primească copiii la spital fără părinţi. Domnul preşedinte a zis că e o urgenţă şi nu se poate să nu-i primească. Eu trebuia să le adun părinţii de pe câmp, de la serviciu şi nu puteam să fac treaba asta repede, că erau urgenţe. Doamna asistentă de pe ambulanţă ne-a făcut praf: «Domnule, dacă nu vin părinţii, nu-i băgăm în spital!», aşa i-a zis unui profesor care a plecat cu elevii. Ce lege este asta? Dacă e urgenţă, nu primeşti copilul în spital? Aşa este în România? E urgenţă, ocupă-te de el! Cele mai mari merite îi aparţin domnului preşedinte de Consiliu Judeţean, pentru că a intervenit  şi a rezolvat această problemă. Domnul preşedinte mi-a zis că a vorbit cu doamna manager, iar doamna manager a zis că cel mai bine e ca elevii să rămână internaţi peste noapte. Eu am trimis şi microbuzul şcolar azi (vineri - n.r.), ca să-i aducem acasă, dar îl trimit şi mâine (sâmbătă - n.r.), dacă-i externează”, ne-a declarat primarul Dorobanţu Stăvărache.

 

Nici patronul firmei care s-a ocupat de lucrări nu se simte prea bine

Directorul Şcolii Gimnaziale din Victoria, Mirel Bornaz, a ajuns într-un suflet la Spitalul Judeţean. Acesta ne-a declarat că firma care se ocupă de reabilitarea unităţii de învăţământ din localitate este “Com Danimex”. “«Danimex» este firma care s-a ocupat de lucrare. Noi suntem racordaţi la reţeaua publică”, au fost cuvintele directorului.

Redactorii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au sunat la numărul de telefon fix al firmei “Danimex” şi au cerut legătura cu patronul. O angajată a răspuns că acesta nu se află în firmă, pentru că nu se simte prea bine şi nici nu ştie când se întoarce.

Firma Danimex a câştigat contractul de extindere a Şcolii Gimnaziale din Victoria, în decembrie 2015. A oferit preţul cel mai mic, iar lucrările i-au fost atribuite. Valoarea estimată a investiţiei a fost de 1.039.213 lei, iar “Danimex” şi-a luat angajamentul că va executa lucrările necesare doar cu 1.038.642 lei, potrivit informaţiilor din SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro