Mergi la conţinutul principal

Elevi de clasa a IV-a, observatori în Consiliul de Administraţie al unităţii

Copiii ar putea învăţa de mici ce înseamnă şedinţele, cât de "importante" sunt şi cât de plictisitoare, ca urmare a unui amendament la proiectul Legii Educaţiei Naţionale, adoptat în urmă cu câteva zile de membrii Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor. Acesta prevede ca elevii de la nivelul tuturor ciclurilor şcolare să aibă dreptul de a participa la Consiliile de Administraţie ale şcolilor în calitate de observatori. El a fost propus de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, care a promis acest lucru tinerilor în aprilie, la Deva, când a participat la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor. În calitate de observatori, elevii vor avea un statut similar reprezentanţilor sindicali, având dreptul de a contrasemna procesele verbale ale şedinţelor Consiliilor de Administraţie, deşi legea civilă românească precizează că un copil are capacitate limitată de exerciţiu între 14 şi 18 ani, iar înainte de 14 ani se consideră că nu are discernământ.

Cu toate acestea, în urma votului de vineri, 7 mai 2010, elevii vor avea acest statut la nivelul tuturor ciclurilor şcolare, adică de la cei mai mici de la învăţământul primar, până la cei mai mari, de liceu. Dacă pentru liceeni acest amendament poate fi considerat binevenit, pentru copiii de gimnaziu sau de la învăţământul primar acest drept se va transforma într-o formalitate şi va da o lecţie nedorită despre democraţie elevilor.
"Eu sunt deschis faţă de părerea elevilor, dar cred că majoritatea chestiunilor propuse în Consiliul de Administraţie nu aş putea să le discut cu cei mici pe înţeles, ca să semneze în cunoştinţă de cauză, Acordul lor va fi în mod sigur unul formal. Ei se vor lăuda că au participat la şedinţă, dar practic îşi vor pierde timpul", consideră prof. Dorin Chiru, directorul Şcolii "Mihail Kogălniceanu". În mediul rural, problemele sunt şi mai mari pentru că elevii cunosc şi mai puţine lucruri. Fostul director de la şcoala din Oprişeneşti, Viorel Drugău, îşi aminteşte că a fost o vreme când "din exces de zel" s-a înfiinţat un Consiliu al elevilor, care nu a avut niciun efect. "Mie mi-s dragi copiii, sunt simpatici, dar nu văd rostul ca ei să piardă vremea prin Consiliul de Administraţie, însă dacă se va aproba, vom respecta legea".

Directorul Liceului Pedagogic, prof. Constantin Gherghinoiu, consideră că demersul este util la liceu în măsura în care propunerile privesc direct elevii. "Noi ştim cum funcţionează aceste lucruri. La noi în şcoală avem chiar vicepreşedintele Consiliului Elevilor pe judeţ. Ca exerciţiu de democraţie consider că este utilă această hotărâre", spune directorul Constantin Gherghinoiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro