Mergi la conţinutul principal

Elevi buni au ratat un loc la liceu

• 164 de absolvenţi din judeţul Brăila nu au prins loc la liceu în prima etapă de admitere • 135 dintre aceştia au medii între 5 şi 8, fiind doi elevi cu media 8 care au rămas pe dinafară • pentru etapa a doua de admitere mai sunt disponibile doar 42 locuri şi acelea la două licee din Ianca şi Însurăţei • la nivel naţional, aproape 8.600 de absolvenţi de clasa a VIII-a nu au reuşit să intre la liceu, iar Ministerul Educaţiei le-a cerut inspectoratelor şcolare să vină cu propuneri

 

Mediile foarte mari obţinute anul acesta la Evaluarea Naţională au condus la situaţii aberante la admiterea la liceu. Vorbim de elevi cu medii de admitere foarte mari, de 8, şi în alte judeţe chiar peste 9, care nu au mai prins loc la liceu. În Brăila, conform rezultatelor primei etape de admitere la liceu disponibile pe site-ul www.admitere.edu.ro, 164 de absolvenţi nu au intrat la liceu. Din cei 1.634 de elevi care au completat fişele de opţiuni, doar 1.470 au fost repartizaţi în prima etapă. Din cei 164 de candidaţi rămaşi nerepartizaţi, 135 au medii între 5 şi 8, fiind doi elevi cu medii peste 8, iar alţi 15 elevi au medii de admitere între 7 şi 8. Unii dintre elevii rămaşi nerepartizaţi provin de la şcoli foarte bune din municipiu, având în gimnaziu medii generale de 9.49, 9.44 sau 9.19.

Inclusiv elevi care au avut media de absolvire 10 nu au intrat la liceul dorit. Este cazul unui elev din Giurgiu care a avut media de admitere 9.56 şi nu a prins loc la liceu. Acesta a obţinut la Evaluarea Naţională media 9.45. Un alt exemplu este tot al unui elev din Giurgiu, care a avut media de admitere 9.52, iar examenul l-a promovat cu media 9.50.

În total, la nivel naţional, 8.570 de elevi se află în această situaţie, fiind cel mai mare număr de candidaţi rămaşi nerepartizaţi din ultimii ani. Cei mai mulţi elevi provin din Bucureşti - 1.871, Braşov – 599 elevi, Cluj - 336, Alba - 280 şi Prahova - 276. Problema este că cei mai mulţi din aceşti elevi nu vor intra la liceu nici în etapa a doua pentru că nu mai sunt locuri disponibile. Spre exemplu, în Bucureşti, doar 18 locuri mai sunt libere şi 1.871 de elevi rămaşi pe dinafară, peste 100 având medii între 8 şi 9. În Braşov mai sunt doar 47 de locuri libere, iar în Cluj doar 42 de locuri libere. Referitor la Brăila, şi aici mai sunt doar 42 de locuri disponibile la clasa a IX-a, iar acelea la două licee din judeţ.

 

Explicaţii

Ne-am întrebat de ce un număr atât de mare de elevi brăileni nu au intrat la liceu în această primă etapă şi am căutat posibile explicaţii la inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea. Acesta ne-a declarat că un prim motiv ar fi faptul că elevii nu au pus destule opţiuni pe fişa de înscriere la liceu.

“Au pus foarte puţine opţiuni. Unii au pus trei opţiuni şi gata. Aceştia sunt undeva la nivelul de 10-15%”, ne-a declarat prof. Viorel Botea.

A doua explicaţie ar fi aceea că anul acesta s-au obţinut note mult mai mari la Evaluarea Naţională, iar media de la examen reprezintă 80% din media de admitere.

“Au pus opţiunile care nu au acoperit media. Adică ei şi-au pus, spre exemplu, opţiuni până la Liceul X, dar media lui nu a intrat până la liceul X. Media nu le-a ajuns pentru că au fost medii foarte mari anul acesta”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Un alt motiv care a dus la această situaţie ar fi numărul mare de elevi care au participat anul acesta la Evaluarea Naţională.

“Anul acesta au intrat mult mai mulţi elevi ca în anul precedent în Evaluarea Naţională. Au fost 237 elevi în plus şi ei au pus presiune cu media, pentru că mediile au fost foarte mari în acest an. Şi mediile au fost mari pentru că s-a văzut că s-au făcut ore online la matematică şi la română”, a mai explicat acesta.

Trebuie spus că anul acesta au participat la Evaluarea Naţională 2.218 candidaţi din cei 2.538 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar.

 

Ocuparea locurilor pentru romi şi copiii cu CES rămase libere, soluţia propusă de ISJ Brăila

Cum în toată ţara sunt aproape 8.600 de absolvenţi de clasa a VIII-a care nu au intrat la liceu iar locurile rămase libere sunt foarte puţine, Ministerul Educaţiei ia în calcul înfiinţarea de noi clase. De asemenea, ministerul le-a cerut inspectoratelor şcolare să vină cu soluţii pentru a remedia această situaţie. Aşa cum ne-a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, o variantă ar putea fi ca elevii rămaşi nerepartizaţi să intre pe locurile destinate romilor, copiilor cu cerinţe educaţionale special (CES) şi Diasporei care au rămas neocupate, ceea ce înseamnă aproape 100 locuri libere.

“Nu pot nici să confirm, nici să infirm varianta cu înfiinţarea de noi clase la liceu. Noi am făcut însă diverse propuneri. Una ar fi aceasta. A doua propunere ar fi să se ocupe şi locurile pentru romi, copiii cu CES şi Diaspora care au mai rămas libere la şcoli, dar respectând media. Adică, de exemplu, dacă la Economic ultima medie a fost 7.39, intră cineva care are media 7.40 la Economic. Nu intră la Murgoci. Scurt, corect şi cu respectarea mediei. Acestea ar fi cele două variante. Şi mai este etapa a doua de redistribuire a elevilor, mai sunt câteva locuri. Sunt variante de lucru. Mediile mari nu sunt o capcană dar, în general, părinţii şi elevii îşi doresc să intre la liceele teoretice şi mai puţin să se ducă în zona de învăţământ profesional şi şansa a doua. Pentru că în momentul de faţă învăţământul profesional şi şansa a doua nu oferă, consideră părinţii, cele mai bune oportunităţi de dezvoltare pentru copiii. Dacă pui toate locurile la teoretic, toate se ocupă”, ne-a declarat inspectorul şcolar general.

 

Diferenţe uriaşe între mediile de admitere din 2019 şi 2020

Cum anul acesta jumătate dintre absolvenţii care au participat la Evaluarea Naţională au avut o medie de admitere între 8 şi 10, era de aşteptat ca ultimii intraţi la liceu să figureze cu o medie mult mai mare ca în 2019, la aproape toate liceele, fie ele teoretice sau tehnice. Spre exemplu, la Colegiul “Murgoci”, la specializarea Filologie, ultimul intrat avea anul trecut 8.48, în timp ce anul acesta linia s-a tras la 9.23. La Ştiinţe sociale, în 2019 ultima medie a fost 8.97, iar anul acesta a fost 9.40. La Colegiul “Bălcescu”, la cele patru clase de mate-info s-a intrat până la media 8.10 anul trecut, iar acum figurează media 8.76. Şi la Ştiinţe ale naturii diferenţa este mare: 8.27 în 2019, 8.92 în 2020. Un alt exemplu este Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius”, unde la Filologie ultimul intrat a avut 8.51 (7.87 în 2019), în timp ce la Ştiinţe ale naturii linia s-a tras la 8.42 (7.72 anul trecut). Cu medii mult mai mari s-a intrat şi la Liceul Teoretic “C. Angelescu”: Filologie - 5.82 anul trecut, 6.76 anul acesta; Mate-info - 5.65 anul trecut, 6.99 anul acesta.

Dacă la liceele teoretice diferenţele sunt de până la 1,3 puncte, la cele tehnologice diferenţa ajunge şi la 2,5 puncte. Este cazul Liceului Tehnologic “A. Saligny”, unde la specializarea Electronică automatizări ultimul intrat a avut media 6.56. Anul trecut, la aceeaşi specializare, ultimul admis avea media 4.01.

O diferenţă uriaşă s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic “Panait Istrati”. Concret,  la specializarea Mecanică, 3.85 era anul trecut ultima medie, iar acum este 6.30. La specializarea Electric situaţia arată aşa: 4.63 anul trecut, 6.36 anul acesta.

 

Locuri libere mai sunt doar la Ianca şi Însurăţei

Pentru etapa a doua de înscriere la liceu mai sunt libere doar 42 locuri, după cum urmează: Nicolae Oncescu Ianca - Industrie alimentară - 10 locuri;

Nicolae Titulescu Însurăţei - Comerţ – 4 locuri, Electromecanică - 24 locuri, Ştiinţe ale naturii – 4 locuri.

Conform calendarului admiterii la liceu, etapa a doua începe astăzi, cu afişarea locurilor rămase disponibile. Între 22 şi 28 iulie se primesc cererile de înscriere ale candidaţilor care au fost repartizaţi în prima etapă, dar care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen, precum şi candidaţilor care nu au participat în prima etapă sau care au participat dar, din diverse motive, nu au fost repartizaţi computerizat. Între 29 şi 30 iulie are loc repartizare computerizată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro