Mergi la conţinutul principal

Elevi braileni, consumatori de droguri

Daca pina acum situatia consumului de droguri la Braila nu a fost evaluata, anul acesta, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Braila a realizat primul studiu local referitor la practicile, cunostintele si atitudinile cu privire la acest fenomen. Proiectul a fost finantat de Directia Judeteana pentru Tineret si s-a desfasurat in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului si Inspectoratul Scolar Judetean, in baza unui acord de colaborare.
In perioada mai - iunie, 922 de elevi din 11 licee si grupuri scolare din municipiu au primit un chestionar structurat, cu 70 de intrebari, prin intermediul caruia elevii si-au exprimat, sub protectia anonimatului, punctul de vedere cu privire la consumul de tutun, alcool si droguri ilegale. Acest studiu a scos la iveala faptul ca unii elevi sint familiarizati cu tranchilizantele, hasisul sau pastilele ecstasy. Concret, 2,7% dintre cei chestionati (25 de elevi) au afirmat ca au consumat, in ultimele 30 de zile (anterioare aplicarii studiului), un drog ilicit. Dupa cum ne-a precizat sociologul din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, subinspector Simona Costescu, cele mai consumate droguri, potrivit raspunsurilor elevilor, sint tranchilizantele sau sedativele, fara prescriptia medicului, alcool impreuna cu pastile, marijuana sau hasisul, amfetaminele si steroizii anabolizanti. "Aceste droguri sint cunoscute in procent mic, dar cei care au auzit de ele sau le-au mentionat, le-au si incercat", a spus sociologul. Tinerii nu s-au multumit insa cu unul dintre aceste droguri, cei care s-au declarat consumatori testind cam toate aceste droguri ilicite, asta pentru ca, potrivit specialistilor, consumul unui drog influenteaza consumul altui drog. La intrebarea "Daca ai dori sa faci rost de droguri, acest lucru ar fi posibil ...?", 16,4% dintre elevii consumatori au spus ca le pot procura, destul de usor, din locurile unde isi petrec timpul liber (cluburi, discoteci, baruri) iar 14,5% au spus ca gasesc droguri chiar in cartierele unde locuiesc. Elevilor chestionati li s-a solicitat sa exemplifice si citeva masuri pentru prevenirea consumului de droguri, cei mai multi, 71%, considerind ca o solutie ar fi pedepsirea aspra a celor care vind droguri, iar 39% sint de parere ca mai multa comunicare intre parinti si tineri ar putea fi benefica. Ingrijorator este faptul ca, potrivit studiului, virsta la care elevii sint vulnerabili in a incerca un drog ilicit este destul de mica, respectiv 15 ani.
Pornind de la cei 2,7% de elevi consumatori de droguri, cei implicati in acest studiu au mai facut o analiza, corelind consumul de alcool, tutun si droguri. Concluzia a fost ca, in general, cei care ajung sa consume droguri ilicite, fumeaza zilnic de la virste fragede si sint consumatori de alcool.

25% dintre elevii de liceu fumeaza zilnic, iar 30% consuma alcool

Consumul de droguri licite, respectiv tutun si alcool, este mult mai frecvent printre liceeni, cei mai multi fiind influentati de grupul de prieteni sau de familie. Astfel, elevii cei mai vulnerabili la consumul ocazional de tutun sint cei din clasele a IX-a si a X-a. In timp ce 38,7 % dintre elevii chestionati nu au fumat niciodata o tigara, 25% spun ca fumeaza zilnic, aproape jumatate dintre ei incepind sa fumeze permanent dupa virsta de 16 ani. Elevii fumatori provin, de obicei, din familii formate din parinti care fumeaza. "Modelul parintilor fumatori determina un consum de tutun mai timpuriu, atit in ceea ce priveste virsta de debut a primei tigari - 13 ani, cit si debutul fumatului zilnic (aproximativ 35% dintre cei care au inceput sa fumeze permanent inainte de 12 ani, au ambii parinti fumatori). In ceea ce priveste influenta fratilor asupra comportamentului de consum al elevului, majoritatea fetelor care fumeaza zilnic au frati/surori care fumeaza cu aceeasi regularitate. Baietii par mai inclinati spre imitarea comportamentelor prietenilor, decit ale fratilor", reiese din studiul realizat de CPECA.
Elevii chestionati au enumerat si citeva dintre efectele fumatului, pe primul loc fiind dependenta, urmata de problemele de sanatate si relatiile conflictuale dintre tineri si parinti.
Legat de consumul de alcool, un sfert dintre elevii chestionati au afirmat ca nu au consumat niciodata din licorile lui Bachus, iar 30% au spus ca au baut alcool, insa 58% dintre elevi nu au ajuns niciodata la starea de betie. Raspunsurile date de elevi au scos la iveala faptul ca bautura alcoolica consumata cel mai frecvent, in raport cu celelalte, este berea (55,9% dintre elevi). Virsta de debut pentru bauturile tari este de peste 16 ani pentru 31% dintre baietii elevi care au consumat cel putin o data tarie si 36% dintre elevele care au gustat cel putin o data o astfel de bautura.
Elevii considera ca in topul cauzelor consumului de alcool se situeaza anturajul si prietenii dubiosi, pe locul doi fiind dorinta de senzatii tari si curiozitatea, urmate de problemele personale.
In urma efectuarii acestui studiu, toti cei implicati au fost de acord ca trebuie continuate si intensificate actiunile de prevenire, atit in scoli cit si in familie, tocmai pentru a-i determina pe tineri sa nu se lase prinsi in aceasta capcana. Desi nu se poate face o comparatie cu alte judete, in ceea ce priveste consumul de droguri, asta pentru ca astfel de studii nu s-au realizat inca, seful Centrului Regional Antidrog Galati, subinspector Angela Ene, este de parere ca Braila inca sta foarte bine la acest capitol, mult mai bine decit Galatiul. Acest lucru s-a constatat si in urma unei evaluari realizate, in urma cu citeva luni, de Agentia Nationala Antidrog pe un esantion de 7.497 persoane cu virste cuprinse intre 15 si 64 de ani, din toate zonele tarii. Regiunea din care face parte Braila se afla la coada listei in ceea ce priveste consumul principalelor categorii de droguri.

CASETA

Capturi de ecstasy, hasis si cocaina

Desi Braila este codasa la consumul de droguri ilicite, totusi, in urma cu o saptamina, traficantii au umplut orasul cu pastile ecstasy, marihuana si hasis, pe care le distribuiau prin discoteci. Doi tineri, membri ai unei retele de trafic de droguri de mare risc, cu ramificatii internationale, au fost prinsi in flagrant si arestati preventiv. Politistii sub acoperire au reusit sa confiste circa 1.900 de comprimate ecstasy, dar si alte droguri. In luna mai, o braileanca de 21 de ani a ajuns in atentia DIICOT dupa ce a trimis din Spania doua colete in care se aflau un pistol cu gaze si doua pliculete cu hasis, ea fiind "turnata" chiar de cumnatul sau. In urma cercetarilor, tinara a primit 10 ani de puscarie pentru trafic de droguri si contrabanda cu arme.
Anul trecut, doi traficanti de cocaina, o buzoianca si un brailean, au fost condamnati definitiv la 9 ani de inchisoare pentru trafic de droguri. In decembrie 2006, ei au fost depistati pe raza localitatii Ianca, avind asupra lor sase pachete de canabis si trei doze de cocaina. Dealerii au primit drogurile de la membrul unei retele internationale de traficanti de droguri si le-au introdus in tara pe la Vama Nadlac. Acesta a fost primul caz de trafic de cocaina pe raza judetului Braila, inregistrat de anchetatorii DIICOT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro