Mergi la conţinutul principal

Elena Udrea s-a întors în arestul Poliţiei

S-a încheiat actul doi al spectacolului, în alb şi negru, cu Elena Udrea, care a abordat în ultima săptămână aceeaşi ţinută de o elenganţă sobră în alb şi negru, în rolul principal. Fostul ministru al Dezvoltării a ajuns ieri în arestul Poliţiei. Acolo de unde, în urmă cu câteva zile, a ieşit, plasată fiind în arest la domiciliu şi unde, în principiu, va petrece următoarele 30 de zile. De această dată, în dosarul „Gala Bute", la fel de tumultuos şi cu multe nume sonore ca „Microsoft". Degeaba a ridicat-o, în ajun, în slăvi pe Elena Udrea, fostul său protector, Traian Băsescu, descriind-o ca pe un politician onest, un om care nu minte şi nu ia nimic de la alţii, asigurând-o, totodată, de tot sprijinul său.
Iniţial, în dosarul „Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzată în acest dosar de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite; luare de mită. Ulterior, DNA a apreciat că, în această cauză, au apărut noi elemente şi au cerut noi avize de urmărire penală şi arestare preventivă, care au fost aprobate luni de Camera Deputaţilor.

Patru fapte de luare de mită

Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec. Procurorii susţin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România".
O a doua faptă de luare de mită ar avea legătură, potrivit procurorilor, cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii (CNI) către SC Consmin SA.
Procurorii susţin că, în perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii la data faptelor şi suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.
O a treia faptă de luare de mită vizează finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.
Procurorii susţin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

„Nici nu respirau"

Ieri dimineaţă, Elena Udrea a fost la ICCJ pentru a-şi susţine nevinovăţia, în speranţa că nu va ajunge din nou în celula pe care foarte plastic a descris-o colegilor săi din Parlament: mică, lipsită de orice confort, fără apă caldă şi fără acces la foen. A ieşit din sala de şedinţă cu lacrimi în ochi. A fost pentru prima dată când fosta blondă de la Cotroceni a afişat slăbiciune. "Atunci când intri în politică te gândeşti că vei ajunge orice", a spus Udrea ziariştilor la intrarea la ICCJ. "Sunt deja arestată", a adăugat ea. La ieşire, Udrea a declarat că este dezamăgită de faptul că există mulţi oameni care nu au curajul să îşi asume lucrurile pe care le-au făcut şi sunt bărbaţi care afirmă că "nici nu respirau" dacă nu îi lăsa ea.
"Nu sunt cu ochii înlăcrimaţi, dar este trist să vezi că lucrurile pe care le-ai făcut cu bună-credinţă sunt puse sub semnul întrebării de oameni din jurul tău care au fost acolo şi ştiu exact cât am făcut şi câte aş fi dorit să schimb", a spus ea. Întrebată dacă a existat corupţie la nivelul subalternilor săi din Ministerul Dezvoltării, Udrea a declarat: "În 2010, am spus, la o conferinţă publică, constructorilor să meargă la DNA dacă cineva le cere şpagă în minister, să meargă la DNA dacă cineva invocă numele meu în faţa lor, dacă cineva invocă numele unei firme care ar avea legătură cu mine, pentru că aceste lucruri sigur nu sunt adevărate sau, dacă este vorba de a li se cere şpagă, desigur lucrul ăsta trebuie să fie reclamat DNA-ului. Aveam informaţii că se întâmplau lucrurile acestea în general".

Arta denunţului

"S-a creat o situaţie în care, astăzi, cine face un denunţ este răsplătit extrem de bine, fie şi fraudulos dacă este denunţul, chiar dovedit fraudulos, aşa cum este acum, personajul beneficiază de măsuri preventive extrem de uşoare, control judiciar sau nici nu se mai ia măsura, iar atunci oamenii cu caractere slabe sunt tentaţi. Pe de altă parte, după trei luni de arest preventiv în arestul central, probabil că şi caracterele mai tari ajung să mintă şi ajung să declare anchetatorilor ceea ce aceştia vor să audă", a spus Elena Udrea, la finalul şedinţei de la instanţa supremă în care s-a judecat cererea DNA de arestare preventivă a sa în dosarul "Gala Bute". Întrebată cum comentează o afirmaţie dintr-un denunţ potrivit căreia ar fi primit, sub formă de mită, o masă în oraş, Udrea a răspuns: "Măcar bani de-o masă aveam şi eu. S-a demonstrat asta, au fost înregistrările care au fost puse la dosar şi care au arătat presiunile pe care le făcea denunţătoarea asupra celorlalţi să spună la fel ca ea".

Umilire, dezumanizare

"Eu astăzi nu sunt acolo, acolo sunt oameni care e posibil să fie declaraţi nevinovaţi, ce se va întâmpla cu ei? Stau în nişte condiţii inumane. Pedeapsa este privarea de libertate, nu umilirea unui om, nu dezumanizarea, nu îmbolnăvirea lui, nu moartea. Nu m-am gândit la asta. Nu am nicio vină, până la urmă tot guvernele sunt de vină. Îmi era şi jenă acolo să le spun oamenilor, să vorbesc cu ei despre condiţii, câtă vreme am făcut parte dintr-un guvern care n-a făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile acestea. Deci, cei care sunt, la un moment, parte a guvernării n-au voie să se plângă de ce-i acolo, pentru că şi din cauza noastră sunt condiţiile care sunt acolo, condiţii în care nu stau numai arestaţii, ci şi poliţiştii care lucrează acolo", a mai spus Elena Udrea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro