Mergi la conţinutul principal

Efectele revoluţiei fiscale. Val de insolvenţe, dizolvări, suspendări în sistemul privat

Numărul afacerilor care şi-au suspendat activitatea în acest an s-a triplat la Brăila de departe însă cea mai mare creştere la nivel regional o înregistrează Buzăul, de 325%, poziţionându-se pe locul II la nivel naţional • cel mai bine stau Galaţiul şi Constanţa cu o creştere a incidenţei cazurilor de suspendări sub media naţională • motivul, spun specialiştii, precauţia antreprenorilor în raport cu efectele “revoluţiei fiscale” • judeţul nostru înregistrează evoluţie negativă şi la capitolul Dizolvări, Radieri şi Insolvenţă

 

Suspendarea activităţii economice a afacerilor din România la începutul anului 2018 se află la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani, cu o creştere de peste 132,99% în raport cu perioada similară din anul precedent, arată datele de la Registrul Comerţului. Brăila este mult peste această medie naţională, în perioada analizată creşterea înregistrată în cazul judeţului nostru fiind de 200%, altfel spus o triplare a numărului de firme care şi-au suspendat activitatea. “Conform analizelor noastre cele mai multe afaceri din România care şi-au suspendat activitatea la începutul anului sunt din rândul PFA-urilor, suspendarea fiind o reacţie a fondatorilor în raport cu modificările fiscale intervenite”, a declarat pentru presa centrală Cristian Bărcan, fondator al REGnet.ro, startup specializat în înfiinţări şi modificări de SRL şi PFA.

Revenind la datele statistice publicate de Registrul Comerţului pe segmentul analizat, primele 5 locuri la nivel naţional sunt ocupate de judeţele Dâmboviţa (45 de suspendări în acest an faţă de doar 10 astfel de cazuri în ianuarie 2017, rezultând astfel o creştere de 350%), Buzău (34 suspendări în acest an faţă de doar 8 anul trecut, creştere de 325%), Ialomiţa (17 cazuri în acest an faţă de 4 în 2017, creştere de 325%), Bistriţa-Năsăud (creştere de 300%) şi Hunedoara (creştere de 285,71%). La celălalt capăt al clasamentului, cel mai bine stau judeţele Galaţi (77%), Sibiu (70,21%), Giurgiu (37,5%) şi Vâlcea - singurul judeţ care a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de suspendare cu aproape 3% (34 de cazuri în ianuarie a.c. faţă de 35 în ianuarie 2017).

Conform datelor statistice de la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, începutul anului 2018 a reprezentant şi anul cu cele mai multe suspendări din ultimii 4 ani. Domeniile de activitate în care s-au înregistrat cele mai mari rate de suspendare au fost învăţământ (plus 1141,67%), intermedieri financiare şi asigurări (plus 900%), construcţii (plus 217,72%), tranzacţii imobiliare (plus 192,31%).

Brăila ocupă locul XVIII la nivel naţional cu o creştere de 200%, în contextul în care în ianuarie a înregistrat deja 30 de cazuri de suspendări a activităţii agenţilor economici, faţă de doar 10 înregistrate în ianuarie 2017. Dacă ne raportăm la nivel regional, suntem pe locul III după Buzău - 325% şi Vrancea - 206%, iar imediat după noi vine Tulcea cu 143%. Singurele judeţe din regiunea noastră cu o creştere sub media naţională sunt Constanţa (33 de cazuri în 2017, faţă de 66 în ianuarie 2018, cu o creştere de 100%) şi Galaţiul (26 de suspendări în 2017, faţă de 46 în acest an, aşadar o creştere de doar 77 puncte procentuale).

Judeţul nostru înregistrează o evoluţie negativă şi la capitolul Dizolvări de firme unde avem 37 de cazuri în ianuarie a.c., faţă de 15 în prima lună din anul trecut, precum şi în ce priveşte Radierile de firme (133 anul acesta faţă de 77 anul trecut în aceeaşi perioadă). De asemenea, se observă şi o creştere a numărului de insolvenţe în perioada analizată: 14 cazuri în ianuarie anul acesta, faţă de 6 în ianuarie 2017, discutând de o creştere de 133,33%, adică de aproape trei ori mai mare comparativ cu media naţională, care a depăşit cu puţin 47%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro