Mergi la conţinutul principal

Educarea copilului - de la autoritarism la metode alternative

Schimbarea comportamentului autoritar fata de copii a impus declansarea "Campaniei de educatie privind drepturile copilului". In cadrul acesteia a avut loc, ieri, in Lacu Sarat, seminarul cu tema "Drepturile copilului pentru factorii de decizie de la nivel judetean", actiune care a reunit medici, cadre didactice, judecatori, juristi, primari, asistenti sociali, preoti.
Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au atras atentia ca nu trebuie sa fim complici la incalcarea drepturilor copiilor. Cei prezenti au vorbit despre nevoia de colaborare eficienta la nivel de institutii si despre gradul de implicare a factorilor de decizie. Modul in care trebuie aparate drepturile copilului este adus la cunostinta celor interesati prin seminarii, conferinte regionale, dezbateri, spoturi publicitare. Programul include doua componente: cea de formare si cea comunicare.
Seminarul va fi urmat de 4 sesiuni de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copiii. "Mai avem foarte multe lucruri de facut in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii, in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului. Campania aceasta de educatie a inceput in 2005, pina acum derulindu-se citeva etape. Actiunile se vor termina in luna octombrie a acestui an. Sper ca aceste activitati sa sensibilizeze mai mult factorii decizionali astfel incit sa ne apropiem mai mult de copii, trebuintele acestora si sa promovam ceea ce este valoros in factorul uman", a spus Alexandru Sculschi, director general al DGASPC.
La dezbateri a fost prezent si Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean care a subliniat ca este important ca minorii sa traiasca in mijlocul familiilor si nu sa fie institutionalizati. "Trebuie sa ajutam familiile sa-si educe corect copiii astfel incit, in viitor, sa dezvoltam un climat social sanatos si copiii sa nu mai ajunga delincventi sau spalatori de parbrize. Bani exista, dar trebuie sa-i aducem la Braila prin proiecte", a precizat acesta. Primarii aflati la discutii au vorbit despre stadiul in care se afla construirea centrelor de zi pentru copii in localitatile lor.
Vizionarea spoturilor publicitare aferente campaniei a stirnit discutii controversate. Aceasta deoarece in imagine aparea numai figura tatalui. Explicatia oferita de Cristina Popescu, formator central, a fost ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor a ales aceasta solutie deoarece simbolul agresivitatii domestice in Romania este tatal. Astfel, de ani de zile, mama apare ca figura ocrotitoare, in timp ce tatal este cel violent. Situatia nu a fost trecuta cu vederea de judecatorul Marcela Ionita, vicepresedinte al Tribunalului Braila care a fost de parere ca modul in care factorii de decizie au ales sa prezinte mesajul are o grava fisura. "Spoturile responsabilizeaza doar tatal, dar intr-o familie ambii parinti sunt raspunzatori. Incercind sa transmiteti ceva, treceti, de fapt, in cealalta extrema. Nu veti reusi sa echilibrati balanta daca nu apare situatia in care ambii parinti se implica in cresterea si educarea copilului", a spus aceasta in cadrul seminarului. Atit reprezentantii DGASPC, cit si cei ai sistemului juridic au fost de parere ca Legea nr. 272/2004 prevede foarte clar drepturile copilului, dar in continutul acesteia nu se mai regaseste conceptul de autoritate a parintelui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro