Mergi la conţinutul principal
PUBLICITATE ELECTORALA

Educaţie pentru Brăila

Nivelul de educaţie este direct legat de nivelul de calificare al forţei de muncă şi, în continuare, de nivelul de trai al oamenilor. în Brăila, conform datelor oficiale, avem 50 de unităţi de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal (inclusiv cele care oferă învăţământ postliceal şi profesional). în total, avem în oraş puţin sub 30.000 de elevi. Unul dintre aceşti elevi este copilul meu.

 

Pentru copiii Brăilei şi pentru părinţii lor doresc şcoli moderne. Modernizarea şcolilor, mai ales în această perioadă când se discută mult despre învăţământ hibrid – în clasă şi online – este absolut obligatorie.

Una din priorităţile de investiţii trebuie să fie şcolile din municipiu: vreau şcoli curate, modernizate, cu internet şi tablete. Internetul securizat, astfel încât să aibă acces doar elevii, tabletele de asemenea securizate astfel încât să nu poată fi vândute şi să poată fi folosite doar de elevi.

Curţile şcolilor trebuie urgent modernizate şi folosite conform destinaţiei lor iniţiale – adică spaţii în care elevii să poată face sport. Aceste curţi ar putea fi astfel folosite foarte simplu după închiderea cursurilor ca terenuri de sport şi de joacă pentru copii şi adolescenţi.

Un alt obiectiv este să înfiinţăm after school-uri publice, locuri unde părinţii să îşi poată lăsa copiii în condiţii de siguranţă după ore şi unde aceştia să îşi facă lecţiile şi să se joace într-un mediu supravegheat de personal calificat.Soluţia este mansardarea şcolilor, acolo unde acest lucru este posibil, sau spaţii modulare în curtea şcolilor.

Un obiectiv important este crearea unui program împreună cu mediul de afaceri, de înfiinţare a unor şcoli profesionale, cu specializări şi calificări în funcţie de nevoile de pe piaţa muncii. Dau doar două exemple: sudori pentru şantierul naval şi personal pentru HORECA.

De unde fonduri pentru aceste proiecte? Răspunsul este acesta: Programul Operaţional Regional, prin câteva dintre axele sale prioritare.

 

Axa Prioritară 5 - O regiune educată

Principalele tipuri de intervenţii (activităţi) sunt:

» Construire/ reabilitare/ modernizare/ extindere/ echipare infrastructură educaţională destinată educaţiei pentru nivelul antepreşcolar şi preşcolar (creşe şi grădiniţe);

» Construcţia/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul general obligatoriu (şcoli I-VIII), liceal şi postliceal, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi (atingerea condiţiilor minime de funcţionare a unităţilor de învăţământ);

» Construire/ reabilitare/ modernizare/ extindere/ echipare infrastructură pentru accesibilizarea cladirilor pentru elevii cu dizabilităţi (învăţământul special);

» Construcţia/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea unităţilor de învăţământ pentru formarea profesională prin învăţământ profesional şi tehnic, inclusiv învăţământ dual;

» Dezvoltarea campusurilor şcolare şi a centrelor de formare profesională în cadrul unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din sistemul de învăţământ pentru o largă paletă de domenii de formare profesională şi calificări şi pentru un număr semnificativ de cursanţi cu domiciliul la distanţe mari;

» Reabilitarea/ modernizarea/ dotarea infrastructurii aferente centrelor de învăţare pe tot parcursul vieţii.

 

 

Dragi părinţi,

Sunt la fel de îngrijorat ca şi dumneavoastră de felul în care se vor desfăşura activităţile şcolare în acest an. Din cauza pandemiei de coronavirus,  este un an şcolar atipic, un an care pe noi, părinţii, ne va pune la grea încercare.

Trebuie să fim uniţi şi să punem presiune asupra autorităţilor locale pentru pregătirea sălilor de clasă şi a grupurilor sanitare. Este necesară amenajarea cât mai rapidă a spaţiilor de igienizare şi de control termic la intrarea în şcoli, precum şi de testarea periodică a cadrelor didactice.

Că părinţi, suntem din nou singuri în faţa problemei. Sănătatea şi educaţia sunt cele mai importante şi, de aceea, nu este o soluţie să ţinem copiii acasă.  Soluţia este să le vorbim pe înţelesul lor despre măsurile de protecţie şi prevenţie, despre cum să poarte măştile de protecţie, cum să îşi igienizeze mâinile şi obiectele utilizate, cum să păstreze distanţa.

Cu speranţa că vom depăşi împreună cu bine această criză, va doresc un an şcolar liniştit, multă sănătate dumneavoastră şi copiilor.

 

Cele mai bune gânduri,

Mihai Cristian Isvoranu

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro