Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ecotichete pentru maşini electrice!

Persoanele fizice vor putea beneficia de un ecotichet în valoare de 6.500 de euro pentru cumpărarea unei maşini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero, momentan proiectul fiind pe circuitul de avizare, a anunţat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, scrie agerpres.ro
„Ne dorim ca în perioada următoare să acordăm un ecotichet în valoare de 6.500 de euro pentru cei care vor să cumpere o maşină electrică sau cu un grad de emisii de CO2 zero. Ecotichetul este valabil şi în Programul Rabla, iar momentan proiectul este în avizare externă. Bugetul acoperă 100 de ecotichete. Valoarea ecotichetului este de 20.000 de lei, de la 1.200 lei în prezent", a detaliat Gearâp.

Si totuşi, se caută !

Numărul maşinilor ecologice vândute în România, în primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unităţi (dintre care o maşină electrică, iar restul hibride), ceea ce reprezintă echivalentul a 0,3% din totalul vânzărilor de autovehicule noi înregistrate în aceeaşi perioadă, arată statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile /APIA/, publicată în aprilie. În intervalul ianuarie-martie 2015, numărul de autovehicule ecologice vândute în România a crescut cu 15,68% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când se consemnaseră 51 de unităţi comercializate. La nivel lunar, cele mai multe maşini „verzi" au fost cumpărate în februarie (22 de unităţi), apoi în martie (20 de unităţi) şi ianuarie (17 exemplare), relevă statistica APIA.
În ceea ce priveşte achiziţia de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător, România continuă să se claseze pe ultimele locuri în ierarhia europeană în care Norvegia, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Germania deţin supremaţia.

Programul Rabla

Persoanele fizice care vor să achiziţioneze o maşină nouă pot aplica, începând de ieri, în cadrul Programului „Rabla", bugetul alocat în acest sens de autorităţi fiind de 162,5 milioane de lei. Potrivit MMAP, în cadrul Programului Rabla, cu o valoare totală de 200 milioane lei, au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice. Valoarea eco-bonusurilor este de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou. La achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) se va acorda un ecobonus în valoare de 1.500 lei. Pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus în valoare de 2.500 lei. În continuare, se menţine posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri. Valoarea primei de casare a fost menţinută la 6.500 lei.

 
Categorie articol: 

Comentarii