Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ECONOMIC: Tot mai mulţi români şi bulgari îşi deschid depozite bancare în Bulgaria

Ministrul bulgar de finanţe Simeon Djankov a declarat marţi că, în ultimele două luni, s-a înregistrat o creştere a depozitelor din bănci, în special datorită sumelor depuse de cetăţenii români şi bulgari.

O investigaţie a cotidianului 24Ceasa, bazată pe datele oferite de Banca Naţională Bulgară (BNB), arată că depozitele cetăţenilor străini în băncile bulgare au crescut cu 18 milioane de leva (9 milioane de euro) în perioada mai-iunie, în timp ce depozitele companiilor străine au crescut cu 49 de milioane de leva (aproape 25 de milioane de euro).

În ultimele luni, s-a înregistrat în special o creştere a numărului de cetăţeni şi companii elene care îşi deschid depozite la băncile bulgare, a declarat directorul MKB Unionbank, Maria Ilieva. Ea crede că principalul motiv este siguranţa oferită de băncile bulgare.

Ea a notat că şi cetăţenii români sunt din ce în ce mai interesaţi să îşi ţină economiile în Bulgaria.

La rândul lor, reprezentanţi ai UniCredit Bulbank au confirmat că multe depozite au fost deschide de cetăţeni greci şi români în ultimele luni.

Tendinţa ca cetăţenii greci şi români să îşi ţină fondurile în Bulgaria se datorează ratei bune a dobânzii oferite de instituţiile financiare bulgare, în comparaţie cu cele elene şi române, dar şi faptului că existe grupuri bancare reprezentate pe pieţele din toate cele trei ţări, potrivit Piraeus.
Categorie articol: 

Comentarii