Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ECONOMIC: Elcatel: Angajaţii de la Electrificare CFR îşi vor primi miercuri o parte din salariile restante

Preşedintele Elcatel, Ionel Socaciu, a declarat miercuri pentru NewsIn că angajaţii de la Electrificare CFR vor primi 50% din restanţa avansului lunii aprilie şi o parte din lichidarea aferentă aceleiaşi luni.

"Astăzi (miercuri, n.r.), vor fi alimentate de către CFR SA conturile SC Electrificare CFR cu sumele necesare plăţii avansului restant. Aceşti bani au fost recuperaţi de la CFR Călători, respectiv două milioane lei şi de la CFR Marfă, permiţând achitarea a 50% din avansul lunii aprilie şi a unei părţi din lichidarea lunii aprilie. În zilele următoare, în funcţie de încasările operatorilor feroviari, urmează să se plătească suma totală către salariaţii Elcatel", a spus Socaciu.

Lucrătorii mai multor dispecerate şi districte feroviare de la SC Electrificare au refuzat să muncească, miercuri, pentru că nu şi-au primit de 18 zile salariile, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Sindicatului Liber al Dispecerilor Energetic Feroviar din România (DEF), Alexandru Răscol.

"Vrem să atragem atenţia conducerii din companie şi Ministerului Transporturilor că am înaintat două acte către ministrul Anca Boagiu, legat de plata salariilor şi nu am primit niciun răspuns, iar ce ar putea să urmeze, dacă nu onorează plata, nu mai garantăm. Angajaţii care sunt în grevă spontană s-ar putea să nu mai intervină în cazul apariţiei unor deranjamente la calea ferată, ceea ce ar duce la blocajul circulaţiei trenurilor", a spus Răscol.

CFR SA, prin Electrificare CFR SA, are datorii la stat de peste 224 milioane lei, din care 152 de milioane lei reprezintă penalităţi, a declarat preşedintele sindicatului DEF România.

"La SC Electrificare CFR, în ultimii ani, prin măsurile de restructurare, reorganizare s-a redus considerabil numărul de salariaţi, de la 3.537 în 2005 la 2.815 în prezent. Cu toate că în ultimul program de restructurare se arată că numărul salariaţilor necesari pentru desfăşurarea activităţii la intervenţii este de 2.950, ceea ce au spus reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu s-a întâmplat. Sub 2.950 de salariaţi la intervenţii devine vulnerabilă activitatea în acest domeniu", a spus Alexandru Răscol.

Acesta a mai precizat că dacă, înainte, erau 40 de salariaţi la un district, acum sunt 25, deci insuficienţi.

"La SC Intervenţii Feroviare, din 341 de salariaţi în 2008, în prezent au rămas 310, din care urmează să fie disponibilizaţi peste 30. Datoriile către stat sunt de 224 milioane lei, din care 152 milioane lei reprezintă penalităţi. Ramura Intervenţii are de încasat de la clientul principal, CFR SA, 89 de milioane de lei. Totodată, au fost acumulate datorii de peste 52 milioane lei, bani pe care Electrificare SA îi are de plătit către terţi. De aici se poate trage concluzia că nu prin disponibilizare se redresează soicietatea, în prezent vorbindu-se de 250 de disponibilizaţi", a adăugat Răscol.

Sindicatul Liber DEF România reuneşte salariaţi din două filiale ale CFR SA, respectiv Electrificare CFR SA şi Intervenţii Feroviare SA.

"La aceste două filiale, plata salariilor s-a făcut, în ultimele patru-cinci luni, cu întârzieri repetate, până la 18 zile, fiind încălcate astfel articolele 161 şi 34 din Contractul Colectiv de Muncă. Din cauza acestei situaţii, în perioada imediat următoare, sindicatul DEF va declanşa un conflict de muncă legal, cu parcurgerea tuturor paşilor", a precizat liderul DEF.
Categorie articol: 

Comentarii