Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ecologistul Cornel Apostol da in judecata "Hercules" SA

Dupa ce a fost tirit prin tribunale un an de zile, fiind acuzat de uzurpare de calitati oficiale, Cornel Apostol, presedintele organizatiei ecologiste non-guvernamentale "Eco Alpex 024", intentioneaza sa dea in judecata operatorul portuar "Hercules" SA, pe motiv ca i-a patat imaginea. Apostol spune ca daunele morale pe care le cere vor fi folosite in scopuri nobile. "Cu banii obtinuti voi finanta desfasurarea de activitati educationale de mediu in scoli", ne-a declarat el.
Razboiul Apostol vs. "Hercules" a inceput in vara anului 2005. Dupa cum a relatat si cotidianul nostru la vremea respectiva, presedintele "Eco Alpex 024" a atras atentia in repetate rinduri despre faptul ca pe docurile "Hercules" se incarca in vapoare hidroxid de aluminiu in conditii improprii care duc la imprastierea in atmosfera a unor adevarati nori de pulbere fina. Chiar daca hidroxidul de aluminiu nu este o substanta cu grad mare de poluare a factorilor de mediu, in urma sesizarilor facute de Apostol, autoritatile de mediu brailene au somat, in vara anului 2005, operatorul portuar sa sisteze manipularea acestei pulberi pina la gasirea unor solutii prin care sa se previna emiterile masive in atmosfera. La scurt timp dupa emiterea acestei dispozitii, Cornel Apostol a primit semnale ca operatiunile de incarcare-descarcare a aluminei continua in aceleasi conditii. Intentionind sa surprinda imagini care sa demonstreze acest fapt, el a intrat in incinta "Hercules", folosind o legitimatie mai veche de agent ecolog voluntar. Pe motiv ca legitimatia respectiva expirase de citiva ani, conducerea "Hercules" l-a acuzat pe Apostol de uzurpare de calitati oficiale, facind o sesizare penala si mai apoi actionindu-l in judecata. In prima instanta, Judecatoria Braila i-a dat cistig de cauza presedintelui "Eco Alpex 024", stabilind ca acuzatia de uzurpare de calitati oficiale nu se confirma si ca sesizarile facute de acesta catre autoritatile de mediu sint perfect legale. "Hercules" a facut recurs, fara succes, insa: Tribunalul Braila a respins ca nefondat recursul declarat de petenta "Hercules" SA, obligind-o totodata la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare catre stat.

A cistigat lupta, dar nu ingroapa securea razboiului

Verdictul definitiv a fost dat la sfirsitul lunii octombrie a anului trecut. In prezent, la doua luni si jumatate dupa ce a scapat de stresul salilor de judecata, Cornel Apostol s-a decis sa dezgroape din nou securea razboiului. El vede in acest demers o reparatie morala pentru faptul ca a fost acuzat pe nedrept, dar si un exemplu de urmat de catre societatea civila. "In contextul actual al incalzirii globale si al tuturor dezastrelor cauzate de poluare, cred ca pentru cei care agreseaza mediul inconjurator nu amenda, ci inchisoarea ar fi cea mai potrivita sanctiune. Voi da in judecata firma “Hercules”. Inca ma gindesc la cuantumul daunelor morale pe care le voi solicita, dar cert este ca le voi utiliza in desfasurarea activitatilor de educatie ecologica in scoli", ne-a declarat Cornel Apostol.
Demersurile sale repetate nu au ramas fara raspuns. Garda de Mediu Braila a monitorizat permanent situatia de la "Hercules" si, in primavara anului trecut, a amendat foarte drastic aceasta societate, fiindca nu rezolvase corespunzator problema manipularii hidroxidului de aluminiu. La ora actuala, dupa o investitie substantiala, "Hercules" foloseste o instalatie pneumatica datorita careia, cel putin teoretic, pulberea de alumina n-ar mai trebui sa ajunga in atmosfera. Cu toate acestea, Apostol are opinii foarte critice la adresa autoritatilor de mediu. "Sesizind Garda de Mediu asupra cazului “Hercules” am crezut ca sintem de aceeasi parte a baricadei. In final, m-am convins ca existau anumite interese si ca poluatorul a fost ajutat cu documente care sa ma incrimineze in acest dosar", ne-a mai spus presedintele "Eco Alpex 024".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii