Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ecografii abdominale gratuite, la Surdila Găiseanca şi Jirlău

O echipă de medici specialişti, angajaţi ai Spitalului Colentina din Bucureşti va fi prezentă în judeţul Brăila, în perioada 29 septembrie - 3 octombrie, pentru a afectua ecografii abdominale gratuite. Acţiunea are drept scop depistarea chistului hidatic abdominal la populaţia din localităţile Surdila Găiseanca şi Jirlău, unde incidenţa şi prevalenţa cazurilor în ultimii 5 ani a fost semnificativ mai mare faţă de alte comune din Brăila. Campania se desfăşoară în cadrul unui proiect finanţat UE şi beneficiază de sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică, al primăriilor celor două comune şi medicilor de familie din localităţile respective, care au înţeles importanţa obiectivelor acestui proiect. Astfel, în zilele 29 şi 30 septembrie, ecografiile abdominale vor fi efectuate la cabinetele medicale din comuna Surdila Găiseanca, iar în intervalul 1-3 octombrie, la Jirlău. "Cele două localităţi au fost alese în funcţie de câteva criterii. Incidenţa şi prevalenţa cazurilor în ultimii 5 ani, disponibilitatea cabinetelor de medicină de familie de a pune la dispoziţie camere pentru desfăşurarea ecografiilor, recolte de sânge şi completarea formularelor şi câte o asistentă care să-i ajute pe medicii de la Spitalul Colentina. Incidenţa cazurilor este apreciată şi după numărul internărilor din zona asta la Spitalul Colentina şi numărul cazurilor raportate de medicii de familie din judeţul nostru pe localităţile respective", a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Brăila, dr. Andreia Gavrilescu.
Persoanele interesate, indiferent dacă au asigurare medicală sau nu, se pot prezenta în perioada mai sus menţionată la cabinetele medicale din cele două localităţi.
Potrivit dicţionarelor de speciliatate, chistul hidatic reprezintă o formă în evoluţia la om a teniei Echinoccocus granulosus (vierme cu aspect de panglică), parazit al câinilor, cu lungimea de aproximativ 3-6 mm, ce infestează omul accidental, prin mâini murdare, ape contaminate sau vegetale nespălate. Deşi tenia este mică, larva sa (chistul hidatic) poate atinge dimensiuni gigante (peste 10 cm). Chistul conţine un lichid clar şi multe vezicule infectante ce formează aşa-numitul nisip hidatic. Iniţial apare în ficat, ulterior putându-se răspândi, prin ruptura chistului, în plămâni, muşchi, creier, splină, rinichi şi alte organe, inclusiv orbita oculară. Simptomele apar după o perioada de timp mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de localizarea chistului.

 
Categorie articol: 

Comentarii