Mergi la conţinutul principal

ECO a scăpat de prima scadenţă fiscală. Marea încercare vine însă pe 25 martie

Operatorul public de salubritate la care municipalitatea deţine pachetul majoritar de acţiuni - SC ECO SA Brăila a anunţat că a trecut cu bine de termenul fiscal din 15 martie, când avea obligaţia achitării ratei lunare la graficul de eşalonare. Directorul companiei, Alexandru Micu, a explicat că a reuşit să achite obligaţiile fiscale asumate prin graficul de eşalonare pe care-l are în derulare cu Fiscul brăilean, însă s-a arătat vădit îngrijorat de apropierea termenului din 25 martie, când trebuie să achite obligaţiile fiscale curente ale companiei, care se ridică undeva la peste 170.000 lei. Temerea lui este generată de faptul că operatorul de salubritate are blocat contul de Trezorerie de executările silite din partea creditorilor privaţi, care au instituit popriri asupra disponibilului din contul de trezorerie al ECO. Iar asta, în contextul în care, din acest an, Fiscul local l-a avertizat că devin aplicabile în cazul executărilor silite ale creditorilor privaţi prevederile Codului Civil în formă modificată, ce nu mai dau întâietate la stingere a obligaţiilor fiscale ale contribuabilului. Potrivit noii reguli, spune Fiscul local, neexistând nicio constrângere de natură fiscală asupra contului de disponibil din Trezorerie al contribuabilului, concretizată în poprire emisă de organul fiscal, sunt aplicabile exclusiv prevederile Codului de procedură civilă, conform cărora prioritare sunt executările silite. "Deocamdată nu am primit răspunsuri la demersurile noaste către structurile teritoriale ale ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - n.r.) aşa că, zilele acestea, am mers direct la Bucureşti, la sediul agenţiei, pentru a cere sprijin şi ajutor în problema noastră. Nu este posibil ca tocmai din cauza Fiscului să intre în colaps compania care a făcut eforturi pentru a respecta, în ultimii 4 ani, graficul de eşalonare a datoriilor către bugetul de stat consolidat, iar acum, pe ultimul an de eşalonare, să pierdem tot. Susţinerile repetate ale organului fiscal potrivit cărora societatea nu ar avea creanţe fiscale care să intre sub incidenţa prevederilor Codului de Procedură Fiscală sunt total nejustificate şi nelegale", ne-a declarat Alexandru Micu, directorul SC ECO SA.

Finanţele locale: "Regretăm situaţia celor de la SC ECO SA"

De precizat că punctul de vedere al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila este acela că în cazul de faţă sunt aplicabile prevederile Codului de procedură civilă, cu referire la articolul 781 aliniat 5 litera c, iar în contextul existenţei a nu mai puţin de 14 popriri, cu o valoare cumulată de circa 2,8 milioane lei, înfiinţate pe contul de disponibil deschis la Trezoreria Brăila al SC ECO, Fiscul este nevoit să aplice legislaţia chiar şi în detrimentul contribuabilului. "Dorinţa dumnealor de a stinge cu prioritate obligaţia fiscală nu se mai poate aplica, date fiind noile condiţii legislative. Regretăm situaţia celor de la SC ECO SA, deşi instituţia a încercat de fiecare dată să sprijine contribuabilul, bineînţeles, în cadrul legal. Ca soluţie de sprijin ar fi accesarea prevederilor OUG nr. 44/2015, privind acordarea unor facilităţi fiscale, prin plata până la 31 martie a obligaţiilor fiscale existente la 31 septembrie 2015, cu efect imediat scutirea integrală a penalităţilor şi a unei cote semnificative din accesoriile bugetare. Dar şi în această variantă, contribuabilul are nevoie de sprijinul creditorilor săi, care au poprit contul de disponibil al agentului economic în Trezorerie", a comentat recent pe subiectul ECO, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Brăila, Mihaela Ciorăşteanu.
După cum v-am mai informat, eşalonarea datoriei celor de la ECO către bugetul de stat general consolidat a fost garantată de către municipalitate, ca acţionar majoritar la companie, cu trei loturi de teren în intravilanul oraşului. Pierderea înţelegerii cu Fiscul privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale operatorului de salubritate conduce automat la situaţia în care se va ajunge la valorificarea gajului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro