Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"ECO" a ajuns la marginea prapastiei financiare

Adrian Dragomir, reprezentantul municipalitatii, care este actionara la SC "ECO", a venit cu o bomba in plenul sedintei de ieri a Consiliului Local Municipal, prin prezentarea concluziilor in urma Adunarii Generale a Actionarilor de la operatorul de salubritate: unitatea este la un pas de colaps finaciar, risca falimentul, pierderea licentelor de functionare si implicit a dreptului de exploatare a carierei de piatra de la Macin, o afacere cu perspective de profit. Mai mult, timpul de reactie din partea CLM este restrins foarte mult de catre Directia de Finante, care a amenintat cu declansarea procedurii de insolventa la "ECO", de unde are de recuperat datorii de citeva miliarde de lei vechi. In plus, si actualul actionar majoritar, SC "Tracon" a transmis oficial prin Mihai Manea, reprezentantul sau in AGA la "ECO", ca s-a saturat sa finanteze operatorul de salubrizare in contextul in care, sustine el, ceilalti actionari, cu referire directa la CLM, ii baga sistematic bete-n roate prin neparticiparea la majorarea capitalului social, neplata creantelor datorate de CLM operatorului de salubritate, impunerea unor tarife mai mici decit costurile, precum si prin diminuarea de catre fostul primar a sectorului de activitate a operatorului, prin transferul catre "RER" a 60 de asociatii de proprietari.
Mai mult, Manea a amenintat ca, in cazul in care CLM redevine actionar majoritar la "ECO", in contextul in care deja municipalitatea a cistigat procesele in instanta pe acest subiect, si nu aloca sume pentru investitii si achitarea datoriilor unitatii, inclusiv cele catre firma sa, SC "Tracon" va declansa procedurile de recuperare fortata a creantelor de la "ECO". "Acesta (Mihai Manea - n.r.) reproseaza CLM Braila ca desi s-au facut numeroase atentionari si solicitari, CLM Braila nu a analizat niciodata serios situatia societatii. Considera ca se puteau prevede in buget de catre fostul primar sume pentru plata datoriilor catre SC ECO astfel incit sa poata fi platite datoriile la bugetul de stat. In ceea ce priveste redeschiderea carierei (exploatatia de la Macin - n.r.) SC Tracon are deja procurate din fonduri proprii utilaje necesare pentru inceperea lucrarilor de amenajare si exploatare", se arata in raportul prezentat ieri consilierilor municipali.
Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul general al SC "ECO", George Dragu, a explicat ca societatea pe care o conduce poate obtine profit daca municipalitatea si-ar achita datoria catre societate pentru ca, la rindul ei sa poata plati in contul datoriei catre Directia de Finante si, in plus, unitatii ii este asigurat un capital pentru investitii astfel incit sa poata fi scosi bani din afacerea cu piatra din cariera Macin. "Societatea ECO este ca un om perfect sanatos, dar caruia ii este foame. Ar fi un mare pacat sa fie lasat sa moara", a spus Dragu, explicind ca, in opinia sa, o salvare reala a unitatii ar putea veni totusi din partea "Tracon", care pina acum si-a dovedit bunele intentii in ceea ce priveste firma "ECO".
Potrivit datelor de bilant, SC "ECO" a incheiat semestrul I cu pierderi de peste 100.000 euro. De asemenea, estimarile conducerii "ECO" indica faptul ca societatea ar avea nevoie urgenta de investitii atit in sectorul salubrizare dar si pentru exploatarea carierei de piatra de la Macin, de aproape 5 milioane euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii