Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Echipa brăileană “Helix” s-a întors victorioasă de la BRD First Tech Challenge

• elevii şi mentorii care au lucrat de zor în cadrul Clubului de Robotică de la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” au câştigat premiul “Collins Aerospace Innovate Award!” • echipa s-a clasat pe locul 8 la nivel naţional • acum, că au simţit gustul victoriei, membrii “Helix” visează ca anul viitor să participe din nou la această competiţie şi să urce în clasament

 

Roboticienii Brăilei au făcut senzaţie în finala celui mai mare campionat de profil din România! La prima participare la BRD First Tech Challenge, echipa “Helix” a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”, care s-a înscris în concurs sub numele Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, a doborât toate recordurile. În urma etapei finale, desfăşurată în perioada 23-25 martie la Sala Polivalentă din Bucureşti, etapă ce a reunit 120 de echipe din 55 de oraşe din ţară, robotul “Helix Boy” le-a adus premiul “Collins Aerospace Innovate Award!”, iar echipa s-a clasat pe locul 8 la nivel naţional. Performanţa lor este cu atât mai mare cu cât au fost una dintre cele mai restrânse echipe ca număr de membri (9 membri şi echipa putea avea până la 15 membri), una dintre cele mai tinere echipe din concurs (din cei 9 elevi doi sunt de clasa a VII-a şi unul de clasa a VI-a) şi a fost printre puţinele echipe care a avut o fată Driver (Mădălina Ştefu). Unde mai pui că au avut la dispoziţie doar patru luni pentru a se suda ca echipă şi a construi robotul care le-a adus dulcea victorie. Însă cu multă pasiune şi multe ore de muncă în Makerspace-ul de la Bibliotecă, “Helix” a pus Brăila pe harta roboticii.

Elevii şi mentorii au stat de vorbă cu redactorii “Obiectiv” şi ne-au împărtăşit impresiile lor despre BRD First Tech Challenge, o competiţie care nu înseamnă doar să construieşti un robot, ci şi să ştii să te şi promovezi.

“Atmosfera a fost excepţională. Toată lumea punea muzică, dansa, au fost echipe care au venit cu jocuri pe X Box, alţii trăgeau cu puşca sau cu arcul. Noi am venit cu targa. A fost o metodă de a ne promova după ce la regionala de la Iaşi robotul nostru ne-a cam «leşinat» la fiecare meci. Acum, la finala de la Bucureşti, noi am decis să punem robotul pe o targă, i-am pus şi perfuzie, şi ne-am plimbat aşa prin sală. Am făcut haz de necaz. Dar robotul a mers foarte bine în competiţie, nu a «leşinat» deloc. Şi toţi veneau la stand la noi să ne vadă «robotul ăla mişto»“, ne-au povestit copiii.

 

9 elevi, 3 mentori, o singură echipă

Pentru cei care încă nu au auzit de lucrurile extraordinare pe care le fac aceşti elevi şi mentorii lor, vă prezentăm încă o dată echipa “Helix”:

Alexia Mihăila este elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Bălcescu”, fiind Team leader-ul echipei. Ea a fost responsabilă de imaginea “Helix” şi de relaţiile cu echipele din ţară, dar şi cele din străinătate. S-a ocupat de videoclipurile promoţionale şi administrarea conturilor de socializare, iar împreună cu colegii ei a căutat sponsori şi noi strategii de promovare.

Andreea Găitan este elevă în clasa a X-a tot la Colegiul “Bălcescu” şi este pasionată de tot ceea ce înseamnă inteligenţă artificială, roboţi şi implicaţiile acestora în viaţa reală. Alături de Alexia, s-a ocupat de comunicare şi promovare în cadrul echipei, “job” ce i s-a potrivit de minune, ea fiind o fire veselă, comunicativă, care se adaptează uşor provocărilor vieţii.

Wiliam Toader este elev în clasa a X-a la Colegiul “Bălcescu” şi programator în cadrul echipei. Este pasinat de robotică din copilărie, realizând singur roboţi acasă după tutorialele de pe internet. Numit de către colegi “sufletul robotului”, Willian a fost responsabil de partea de control şi autonomie.

Mihnea Sofrone este clasa a XI-a la Colegiul “Bălcescu” şi programator în cadrul echipei. El a venit cu idea de escamotare a robotului, o abordare diferită faţă de celelalte echipe participante la competiţie. Scopul lui a fost să fie un programator şi un coleg bun şi să ajute cât mai mult echipa.

Mădălina Ştefu este elevă în clasa a X-a la Colegiul “Murgoci”, fiind pasionată de mecanică şi informatică. Perseverenţa, ambiţia şi implicarea de care a dat dovadă au făcut ca locul ei în cadrul echipei să fie unul decisiv. Ea este mecanic şi, deşi poate părea că un astfel de rol este mai potrivit băieţilor, Mădălina a dovedit că atunci când îţi place ceva, munceşti mult şi pui şi un strop de suflet, succesul este garantat.

Denis Chiriac este şi el elev în clasa a X-a la “Murgoci”. Copilăros din fire, dar foarte serios când vine vorba de robotică, Denis a fost mecanicul/driverul echipei Helix Robotics, el fiind fascinat de fuziunea cunoştinţelor de mecanică, programare, electronică, marketing etc.

Sebastian Roşioru este unul dintre juniorii echipei. Elev în clasa a VII-a la “Murgoci”, Sebastian a fost 3D printer şi şi-a câştigat locul în echipă prin dibăcie, seriozitate, implicare şi ambiţie. El a dus pasiunea pentru robotică la un alt nivel, participând în calitate de spectator la concursuri de acest gen, tocmai pentru a înţelege cerinţele, a observa echipele în acţiune şi a simţi atmosfera de concurs.

Mihnea Iordache este cel mai tânăr membru al echipei. Elev în clasa a VI-a la Şcoala “Ion Băncilă”, Mihnea este Mecanic junior al echipei HELIX şi este fascinat de modul în care sunt construite lucrurile.

Bogdan Custură este elev în clasa a VII-a la Liceul Pedagogic “P. D. Perpessicius), el fiind tot Mecanic junior al echipei. Dezvoltarea abilităţilor sale a pornit de la realizarea circuitelor pe led-uri şi a roboţeilor mici care ocolesc obstacole, ajungând până în punctul în care, cu implicare şi dedicare, a venit cu idei pentru îmbunătăţirea robotului.

Adriana Mihăila este unul din cei trei mentori ai echipei. Profesoară de matematică de 25 de ani, Adriana este cea care s-a ocupat de partea de finanţare a echipei. A ales să fie parte din proiectul BRD First Tech Challenge deoarece competiţia îţi dezvoltă atât abilităţile tehnice, cât şi cele non-tehnice.  

Silviu Octav Gheorghe este mentorul care are grijă să pună în valoare fiecare membru al echipei. Şi-a dorit de mult timp să înfiinţeze un club pentru copiii pasionaţi de robotică. Deşi el este cel care i-a coordonat pe elevi, spune că meritul este numai al lor pentru că au reuşit să construiască robotul bucată cu bucată şi să programeze toate funcţiile.

Alin Roşioru este cel de-al treilea mentor al echipei. Responsabil de partea tehnică, colegii spun despre el că este genul de persoană relaxată în preajma tinerilor, dornic să-i ajute şi mereu cu zâmbetul pe buze.

Acum, că a simţit gustul victoriei, echipa “Helix” îşi doreşte ca anul viitor să participe din nou la această competiţie şi să urce şi mai sus în clasament. De preferat unul din primele patru locuri şi, astfel, să obţină biletul spre campionatul mondial din America. Iar pentru asta vor continua să muncească cu şi mai multă pasiune. Până atunci însă, roboticienii şi mentorii lor au ţinut să le mulţumească tuturor celor care i-au susţinut în împlinirea visului numit BRD First Tech Challenge.

Precizăm că la Competiţia de Robotică BRD First Tech Challenge a participat şi o altă echipă din Brăila. Este vorba despre echipa “Velocity” a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată de prof. Paul Pruş, care a obţinut un loc onorabil.

Felicitări tuturor elevilor şi mentorilor!

 

 
Categorie articol: 

Comentarii