Mergi la conţinutul principal

E oficial: praful care a înroşit Brăila a venit din Sahara

Agenţia Naţională de Meteorologie a confirmat oficial că praful roşiatic care a fost vizibil la Brăila în dimineaţa zilei de marţi, 1 martie, provenea din Sahara. "La sfârşitul lunii februarie, o formaţiune ciclonică deosebit de activă în bazinul central al Mării Mediterane a determinat o circulaţie intensă a aerului din sector sudic, favorizând astfel avansul particulelor de praf de origine sahariană înspre sud-estul Europei. În noaptea de luni spre marţi şi în cursul zilei de marţi, 1 martie, praful saharian a ajuns deasupra ţării noastre. Deoarece a plouat, praful s-a depus la sol (...). Evenimente similare s-au produs şi în alţi ani, îndeosebi primăvara, când circulaţiile sudice sunt mai intense. Deoarece ţara noastră este departe de sursa transportului de praf, depunerile sunt neimportante şi sunt remarcate doar în urma unei ploi, aşa cum s-a întâmplat şi de această dată", se arată într-un comunicat semnat de dr. Florinela Georgescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Reamintim că deşi depunerile de praf cu tentă roşiatică, pe maşini, pe acoperişuri şi chiar pe trotuare erau evidente, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila ne-au declarat, marţi, că staţiile care monitorizează calitatea aerului pe raza municipiului Brăila nu au depistat depăşiri ale concentraţiei maxime admise de pulberi în suspensie. "Potrivit datelor colectate, nivelul pulberilor în suspensie din atmosferă s-a situat sub valoarea limită, de 50 micrograme per metru cub", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.
Numai că din cele cinci staţii de monitorizare existente în dotarea APM, funcţionează în prezent doar una aflată pe raza municipiului Brăila. Este vorba despre staţia de monitorizare amplasată în spatele Palatului Administrativ din Piaţa Independenţei. "Celelalte două staţii de pe raza municipiului, cea de pe Calea Galaţi, de lângă Piaţa Săracă, şi cea de pe Şos. Baldovineşti, din zona Dedeman, sunt oprite în prezent deoarece se află în revizie tehnică. Mai avem în funcţiune două staţii în zonele limitrofe ale municipiului, una în comuna Cazasu şi una în comuna Chiscani. Niciuna dintre cele trei staţii care furnizează date în momentul de faţă, din Piaţa Independenţei, de la Chiscani şi de la Cazasu nu a semnalat depăşiri ale concentraţiei admise de pulberi în suspensie", ne-a declarat, ieri, Dumitru Bâja.
Unii brăileni se arată neîncrezători în datele furnizate de APM. "Nu am deloc încredere în monitorizările efectuate de Agenţia de Protecţia Mediului Brăila. În oraş este oricum o poluare atmosferică cu pulberi (praf) şi asta este evident pentru orice brăilean care îşi spală maşina seara, iar a doua zi o găseşte plină de praf. Nu pot avea încredere că suntem «în grafic» cu calitatea aerului, când văd ce fum scoate pe coşuri Mittalul (Combinatul Siderurgic de la Galaţi n.n.), la doar 15 km în linie dreaptă de Brăila", a scris un cititor al cotidianului nostru, într-un comentariu postat pe site-ul www.obiectivbr.ro, la articolul din ediţia de ieri, în care semnalam prezenţa masivă a prafului roşiatic pe raza municipiului. La acelaşi articol, un alt cititor a comentat, referindu-se la declaraţiile APM Brăila, potrivit cărora măsurătorile indicau prezenţa prafului în atmosfera Brăilei mult sub concentraţia maximă admisă, de 50 micrograme per metru cub: "50 micrograme înseamnă 0,05 miligrame per metru cub. La cum arăta maşina mea dimineaţa, cred că era cam de o sută de ori mai mult decât atât, undeva la 5 grame per metru cub...".
Cei de la APM spun, însă, că deşi pare o valoare mică, limita stabilită prin lege, de 50 micrograme/mc, este destul de ridicată şi greu de depăşit de praful existent în atmosferă. "Concentraţia maximă admisă prin lege este relativ mare, dar este în concordanţă cu reglementările europene în domeniu. În general, la Brăila se măsoară valori la jumătatea acestei concentraţii, chiar dacă, într-adevăr, este praf destul de mult în oraş, în contextul în care ne aflăm în zonă de câmpie şi lipsesc perdelele forestiere de protecţie, fapt ce permite particulelor în suspensie să circule în atmosferă", ne-a explicat purtătorul de cuvânt al APM Brăila.
Cert este că, cu limite legale permisive sau nu, spălătoriile auto din Brăila nu se pot plânge de lipsa clienţilor, nici în zilele obişnuite, dar mai ales în zilele când ciclonii atmosferici aduc praf saharian peste oraş. "Azi am avut clienţi mai mulţi şi toţi au venit cu maşinile pline de praf roşu", ne-a spus Norocel Rizea, patronul unei spălătorii auto din centrul vechi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro