Mergi la conţinutul principal

E greu sa fii parinte in ziua de azi!

Intr-adevar, e greu sa fii parinte in ziua de azi. Motivele sint multe si, cu cit trec anii, devine din ce in ce mai dificil. Tocmai de aceea natalitatea scade, in pofida incercarii guvernantilor de a "mitui" pe diverse cai potentialele mamici. Inainte de a vorbi despre motive este necesara o precizare. Ma voi referi la parintii care-si doresc aceasta calitate, responsabili pentru copiii lor, nicidecum la cei care-si trimit odraslele la cersit si care traiesc de pe urma alocatiilor. Astfel, din primele luni de viata, un copil bine ingrijit "costa" foarte mult. Costuri care cresc exponential odata cu pretentiile copilului mai mare. Un copil bine ingrijit inseamna din partea parintilor si o preocupare permanenta pentru a-i cultiva minorului inclinatiile artistice, spre un anumit sport, calculator, limbi straine s.a.m.d. Toate acestea costa bani, multi bani pe care, din nefericire, multi parinti nu ii au. Dar mai presus de toate acestea, cel mai important aspect al educatiei unui copil, fara nici o legatura cu latura financiara, este consilierea. Cum ne sfatuim copiii, cum ii invatam sa se comporte pentru a reusi in societatea romaneasca?, sint intrebari care ii macina pe parintii responsabili. Caci ce vad copiii nostri cind se uita in jur? Vad proxeneti care se plimba in masini "bengoase", vad odrasle de bani gata cu celulare "ultimul racnet", imbracati numai cu "toale" de firma, care-si sfideaza profesorii la ore, vad multa incultura pe toate canalele de televiziune, vad fraude peste tot, inclusiv la examene, vad hotie si specula. Degeaba incearca parintii constiinciosi sa acopere cu cuvintele lor haul din jur. Vorbe! Faptele le demonstreaza copiilor ca speculantii o duc cel mai bine in societatea noastra. Din pacate, pina si unii parinti ajung sa adopte o atitudine speculativa tocmai pentru a le asigura copiilor succesul primului pas important in viata. Ma refer la admiterea la liceu, un element de baza in viitorul unui copil. Media generala in clasele V - VIII si media de la Testele Nationale sint cele ce conteaza la admiterea intr-un liceu bun. Iata de ce, multi parinti prefera sa-si indrume copiii spre scoli cu pretentii mai reduse, unde profesorii noteaza "cu mila", constienti fiind ca in felul acesta le cresc sansele de admitere. Daca parintii isi permit, pot suplini lipsa de carte de la scoala prin meditatii in particular, astfel ca acei copii au sanse sa intre chiar la un liceu foarte bun. Aceste speculatii n-ar fi posibile daca sistemul de invatamint ar fi organizat altfel, daca pretentiile profesorilor ar fi in concordanta cu programa scolara si nu cu ambitiile personale ale unora dintre ei.
Concluzionind, Romania nu este inca pregatita pentru ca mediile generale din gimnaziu sau liceu sa asigure in buna masura admiterea la liceu sau la facultate. Cu atit mai mult cu cit s-a demonstrat, in acest an, ce usor se pot obtine la anumite scoli din toata tara medii de peste 9 si cit de lesne se pot trafica si cumpara subiectele de examen la Capacitate si Bacalaureat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro